banner488

Karpuzlu zeytin üreticisi isyan ediyor

Karpuzlu zeytin üreticisi isyan ediyor
banner496
62 bin dönüm arazide zeytin ağacının bulunduğu Karpuzlu’da zeytin hasadı buruk başladı. Geçtiğimiz yıl en yüksek fiyatın 8,5 TL olduğu zeytin bu sene 3,5-4 TL’den alıcı bulması üreticiyi isyan etme noktasına getirdi.

Zeytinin tarladan toplanma aşaması kiloda üreticiye 1,5 TL’ye mal olduğunu ifade eden Karpuzlu Organik Zeytin Üreticiler Birliği (KOZ-BİR) Başkanı Cavit Yetiştirici, “Geçen yıl zeytin fiyatları normalin üzerindeydi, buna bizde şaşırmıştık. Fakat bu sene onun tam tersi oldu çok fazla düşük. Zeytinin maliyeti bize 1,5 TL en azından dalından topladığımız ürünlerimizi bizi kurtarması için 5 lira ile 6 lira arası olması lazım. Böyle olmadı bu sene üreticilerimiz üzgün ve kırgın” şeklinde ifade etti.

“Üreticinin hakları gasp edilmiştir”

Zeytinyağı fiyatlardaki dalgalanma yüzünden üreticinin mağdur olduğunu söyleyen KOZ-BİR Başkanı Cavit Yetiştirici, “Karpuzlu genelinde toplamda 62 bin dönüm arazi zeytinlik var. Bu arazilerin 47 bin dönümünde organik tarımla uğraşıyor. Organik tarımın ilerlemesiyle bölge genelinde daha sağlıklı ürün üretimi yapılmakta. 12 bin dönüm kanun değişikliğinden mağdur olan çiftçimiz var, bu ise tam 840 bin liraya tekamül ediyor. Bu kanunun mutlaka değişikliğe uğrayıp bu mağduriyet giderilmeli. Çünkü bu organik zeytin üreticilerimizin hak ettiği paradır. Bu kanun ile üreticilerimizin hakları, haksızlıktan daha öte gasp edilmiştir. Ancak bölgemizdeki iklim şartları sebebiyle de verim kaybı yaşandı. Bununla beraber çok sık dalgalanmaya uğrayan zeytinyağı fiyatlarından dolayı üreticilerimiz de mağdur durumda. 2015 yılı sezonunda zeytinyağı fiyatları 16-17 liralara varırken şu dönemde aynı asit oranında ve kalitedeki zeytinyağı 7-8 liraya satılmakta. Bu düşüş ürününü hemen satmayan veya stokta bekleten üreticinin zarar etmesine neden oldu” dedi.

Tarımsal Desteleme süresi

Düşük fiyatları kurtarmaya çalışan tek yardım da tarımsal desteklemelerle sağlanmaktadır diyen Başkan Yetiştirici, “Karpuzlu genelinde yürütülen projede bin 80 üreticimiz organik tarım yapıyor. Organik tarım esaslarına göre 2 yıllık geçiş sürecini tamamlayan üreticiler, 3. yılında destekleme almaya hak kazanıyordu. Bakanlığımızın yaptığı tebliğ değişikliği ile bu geçiş sürecinin 4 yıla çıkarılması geçen yıl ilk desteğini alan üreticileri ve bu yıl destekleme almaya hak kazanan üreticilerin desteklemelerden mahrum kalması üreticilerimizi çok zorladı. Geçiş sürecinin tekrar 2 yıla düşürülmesini haber alan üreticilerimiz çok sevinirken 2016 yılında alınan desteklemelerde bu değişikliğin uygulanmamasıyla yine hüsrana uğradı. Desteklemelerle ayakta durmaya çalışan üreticilerimizin bu durumdan oldukça rahatsız oldu. Yaklaşık Bin üreticimiz destek alacakken 611 üreticimiz destekleme aldı. Karpuzlu Organik Zeytin Üreticileri Birliği olarak bu durumdan biz de rahatsız oluyoruz.”

“Hedefimiz Kapruzlu’nun ismini duyurmak”

Organik zeytin sıkma şişeleme ve paketleme tesisi için çalışmaların son hızla devam ettiğini belirten Yetiştirici, “Üreticinin ürününü yalnızca sertifikalandırarak destek almalarını sağlamakla yetinmiyoruz. Üreticinin ürününü nasıl daha iyi fiyatlarda değerlendirebiliriz, yurt içinde ve yurt dışında ismimizi duyurabiliriz çabasındayız. Kalitesiyle kendini kanıtlamaya hazır olan zeytinyağımızı en iyi fiyatlarla satarak üreticimizin yüzünü güldürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472