banner480

Gün içinde en fazla zaman uykuya ayrıldı

TÜİK'in Zaman Kullanım Araştırmasına göre gün içinde en fazla zaman uykuya ayrılırken, en fazla yapılan sosyal faaliyet yüzde 94,6 ile TV izlemek oldu.

Gün içinde en fazla zaman uykuya ayrıldı
banner269
 TÜİK, 2014-2015 Zaman Kullanım Araştırması verilerini açıkladı. Buna göre; İlk defa 2006 yılında uygulanan Zaman Kullanım Araştırması’nın ikincisi 2014-2015 yıllarını kapsayacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Bu haber bülteninde fertlerin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, gelir düzeyi, çalışma durumu gibi değişkenlere göre bir gününü hangi faaliyetlere ne kadar süre ayırarak geçirdikleri hakkında bilgiler yer almaktadır.

Gün içinde en fazla zaman uykuya ayrıldı

Uykuya ayrılan zaman, 2014-2015 döneminde 10 ve daha yukarı yaştaki fertler için günde ortalama  8 saat 48 dakika oldu. Kadınlar günde ortalama 8 saat 52 dakika uyurken erkeklerde bu süre, 8 saat 44 dakika olarak görüldü. Uykuya ayrılan süre, hafta içi günde ortalama 8 saat 35 dakika iken hafta sonu bu süre, 9 saat 20 dakikaya yükseldi. Uykudan sonra en fazla zamanın, 2 saat 45 dakika ile yemek ve diğer kişisel bakım faaliyetlerine ayrıldığı görüldü. Bu faaliyetleri, 2 saat 35 dakika ile hanehalkı ve aile bakımı ve 2 saat 33 dakika ile istihdam faaliyetleri izledi.

İstihdamla ilgili faaliyetlere ayrılan süre erkeklerde daha fazla oldu

Yaşı 15 ve üzerinde olan fertlerin 24 saat boyunca yapmış oldukları faaliyetler incelendiğinde; istihdamla ilgili faaliyetlere ayrılan toplam sürenin kişi başına ortalama 2 saat 48 dakika olduğu görüldü. Çalışan fertler, günde ortalama 5 saat 52 dakikalarını istihdamla ilgili faaliyetlere ayırdığını belirtti. Çalışan erkekler, günde ortalama 6 saat 25 dakikalarını, çalışan kadınlar ise 4 saat 32 dakikalarını istihdamla ilgili faaliyetlere ayırdıklarını beyan etti.

Çalışan kadınlar aile bakımına erkeklerden 5 kat fazla zaman ayırdı

Çalışma durumuna göre hanehalkı ve aile bakımına ayrılan zaman incelendiğinde; 15 ve daha yukarı yaşta çalışan fertlerin bu faaliyete ayırdıkları süre 1 saat 34 dakika iken çalışmayan fertler için bu süre 3 saat 47 dakika oldu. Hanehalkı ve aile bakımına ayrılan zaman çalışma durumuna ve cinsiyete göre incelendiğinde; kadınların günde ortalama 3 saat 31 dakika, çalışan erkeklerin ise 46 dakika ayırdığı görüldü.

Eğitim seviyesi yükseldikçe sosyal yaşam ve eğlenceye ayrılan süre azaldı

Türkiye genelinde 10 ve daha yukarı yaştaki fertlerin bir günde hangi faaliyetlere, ne kadar süre ayırdıkları eğitim seviyesine göre incelendiğinde bazı farklılıklar gözlendi.

Sosyal yaşam ve eğlenceye ayrılan süre, bir okul bitirmeyenlerde 2 saat 24 dakika iken ilkokul mezunlarında bu süre 1 saat 51 dakika, ilköğretim/ ortaokul veya mesleki ortaokul mezunlarında 1 saat 44 dakika, lise veya mesleki lise mezunlarında 1 saat 36 dakika, yüksekokul, fakülte, yüksek lisans/ doktora mezunlarında ise 1 saat 29 dakika oldu.

Gelir arttıkça gönüllü işler ve toplantılara ayrılan süre azaldı

Faaliyet türü ve hanehalkının aylık gelir grubuna göre 10 ve daha yukarı yaştaki fertlerin ortalama faaliyet süresi incelendiğinde; gönüllü işler ve toplantılara ayrılan zamanın gelir grubu arttıkça azaldığı görüldü. Geliri 0-1 080 TL arasında olan hanehalkı üyesi fertlerin, gönüllü işler ve toplantılara ayırdığı süre 56 dakika iken bu süre, 3 181 TL ve üzeri gelire sahip hanehalkları için 27 dakika oldu.

Hobi ve oyun faaliyetlerine en fazla 10-14 yaş grubundaki fertler zaman ayırdı

Yaş gruplarına göre ortalama faaliyet süreleri incelendiğinde; 10-14 yaş grubundaki fertlerin 15 ve üzeri yaş grubundakilere göre bazı farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Eğitim faaliyetine günde ortalama  3 saat 51 dakika ile en çok 10-14 yaş grubundaki fertlerin zaman ayırdığı ve yaş grubu arttıkça eğitime ayrılan sürenin azaldığı görüldü. Benzer şekilde tüm yaş grupları içerisinde hobi ve oyun faaliyeti ile spor ve doğa sporları faaliyetine en fazla zaman ayıranların 10-14 yaş grubundaki fertler olduğu görüldü. Bu yaş grubundaki fertlerin, hobi ve oyun faaliyetlerine ayırdıkları süre 59 dakika, spor ve doğa sporlarına ayırdıkları süre ise 29 dakika oldu.

En fazla yapılan sosyal faaliyet %94,6 ile TV izlemek oldu

Fertlerin son dört hafta içinde boş zamanlarını değerlendirmek üzere yaptıkları eğlence ve kültür faaliyetlerinin dağılımı incelendiğinde; 10 ve daha yukarı yaştaki fertlerin en fazla yaptıkları faaliyetlerin %94,6 ile televizyon izlemek, %69,9 ile akraba ziyaretinde bulunmak ve %55,7 ile arkadaş ziyaretinde bulunmak olduğu görüldü. Sosyal medyada vakit geçirme oranı %33,9 olup, bu oran erkeklerde %41,7, kadınlarda ise %26,2 oldu.

Fertlerin bir günde spora ayırdıkları ortalama süre 11 dakika oldu

Fertlerin günde en az zaman ayırdıkları faaliyet, 10 ve daha yukarı yaştaki fertler için 11 dakika ile spor ve doğa sporları oldu. Kadınlar spor faaliyetlerine günde ortalama 6 dakika, erkekler ise 16 dakika ayırdı. Spordan sonra en az zamanın ayrıldığı faaliyetlerin, 21 dakika ile hobiler ve oyunlar, 43 dakika ile gönüllü işler ve toplantılar ve 46 dakika ile eğitim olduğu görüldü.

En fazla yapılan spor faaliyeti yürüyüş veya koşu oldu

Son dört hafta içinde 10 ve daha yukarı yaştaki fertlerin boş zamanlarını değerlendirmek üzere yaptıkları sportif faaliyetler incelendiğinde; en fazla yapılan sportif faaliyetin %9,9 ile yürüyüş veya koşu, %5,2 ile futbol ve %2,2 ile bisiklet sürmek olduğu görüldü.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2015, 09:19

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472