banner488

Çine’li Çini Kursiyerlerden Duvar Kaplama Rölyef

Çine’li Çini Kursiyerlerden Duvar Kaplama Rölyef
banner496

Çine Belediyesi ve Kaltun Madencilik işbirliğinde yürütülen projede Çini ve Seramik Kurslarında kursiyerler her geçen gün kendilerini geliştirerek yeni eserler üretmeye devam ediyorlar. Kursiyerler, Su Kafe’de duvar kaplama seramik rölyef çalışmalarını tamamdı.

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer ve Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut çini ve seramik kursiyerlerinin Su Kafede yaptıkları çalışmaları incelediler. Çineli çini ve seramik kursiyerleri Belediyeye ait Su Kafe’nin duvarlarına ilk Duvar Kaplama Rölyef çalışmalarını yaptılar. Kursiyerler Çine’ye özgü zeytin ağacı çalışmalarını yaklaşık 1 ay içerisinde tamladılar. Çini ve seramik kursu eğitmeni Derya Şenel’in yaklaşık 4 buçuk senedir, Çineli kursiyerleri el emeği göz nuru verdikleri ürünlerine her geçen gün kendilerini geliştirerek yeni eserler üretmeye azimle devam ediyorlar. Pandemi sürecinde kurallara uyarak kursiyerler kurslara severek katılım sağlıyor. Kursiyerler, üretmenin yeni eserleri ile daha da sevkli hal aldığının söylediler. Rölyef çalışmalarının çok güzel olduğunu söyleyen Başkan Dinçer, emeği geçen tüm kursiyerlere teşekkür etti. Başkan Dinçer GEKA’nın yeni programı içerisinde çini ve seramik bölümünün de yer aldığını söyleyerek, yüzde 75’e kadar hibe verdiğini ve bunula ilgili atölye çalışması gibi yeni ilaveler yapabileceklerini belirtti.

Duvar kaplama seramik rölyef hakkında bilgi veren eğitmen Derya Şenel, “Kursiyerlerimize farklı bir enerji katmak için duvar kaplama seramik rölyef çalışması yaptık. Normal şartlarda bu boyutlarda çalışmamızı 1 ay gibi sürede bitirmekti. Bu üç rölyef çalışması 15 kursiyerin çalışması ile iki günde bitti. Kurutma sürecince koronavirüs salgını başlardı. Bitirme süreci bu nedenle uzadı. Kursiyerlerimiz ile önce tasarımını yaptık, çamuru şekillendirdiler, sonra rölyeflerini çalıştılar üzerlerinde en son olarak kurutla ve pişirme süreciyle devam etti. Boya sürecinde salgından sonraya devam ettiği için boyamasında kursiyerlerimizin çocukları da çalıştı. Kursiyerlerin çocukları okul olmadığı zamanlarında kurslarımıza katılıyorlar. 14-15 yaş gençlerimiz de kurslarımıza katılıyor. Kurslarımızda çini, mayolika dekor tekniğine devam ediyoruz. Bu arada satışa yönelmemiz gerekiyor. Kursiyerlerimiz mayolika konusunda çok iyiler artık. Çine Belediyesi ve Kaltun Maden’in destekleriyle Çine’ye yeni iş imkanları sunmuş oluyoruz. Belediye Başkanımız çinilerin tanıtımında yardımcı oluyor. Atölyemizde hiçbir eksik ekipmanımız yok. Çininin e üst seviyesi baba nakkaş diye en üst seviyesi vardır. Şu anda bizim kursiyerlerimiz bunu çok rahat yapıyorlar. Mayolika denen Avrupa’da çok meşhur bir teknik vardır. Bizim kadınlarımız bunu çok rahat yapıyorlar. Bunlara ilave birde rölyef yaptılar. Bunun artık üstü galeri açmak. Verim sağlamak için küçük satılması kolay sürümü fazla olan ürünler ürütmek. Akçaova’daki kadınlarda bize dahil oldular. Onlar güveç tavası yapıyorlar. Çine’deki kursiyerlerimiz onları dekor yaparak, onların satışını yapmaya çapalıyoruz. Yeni çalışmalarımız içerisine nargilelerin lüle taşı ile ilgili araştırmalar yapıyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2020, 11:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472