banner488

Çineli çiftçilerin sorunlarına çözüm arandı

Çineli çiftçilerin sorunlarına çözüm arandı
banner496
Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çine Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen Tarım ve Arazi Toplulaştırmasına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Çine Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya,  Çine Kaymakamı Özkan Demir, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Aydın Çelik, Tarımsal Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Mustafa Aslan ve Tarımsal Alt Yapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğünde görevli Selim Arpacı, Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ağaran, Aydın İli Kırmızı Et Üreticiler Birliği Başkanı Altan Bilgen, Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, DSİ yetkilileri, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.

‘Genç Çiftçi’ projesi ile gençlere imkan tanınıyor

2017 yılında tarımda verimi artırmak çalışmalara başladıklarını söyleyen Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ağaran, “Çine’de çiftçilik ve hayvancılık sektörlerinde en önemli sorunun, genç nüfusun bu sektörlerden uzaklaşmasıdır. Çine’nin tarım ile ilgili yılda ülke ekonomisine toplam 368 milyon 155 bin 90 TL miktarda katkısı var. Çiftçimize bitkisel ve hayvansal olarak bir yılda toplam 24 milyon 876 bin 254 TL miktarında destek veriliyor. Bakanlık tarafından gerçekleştirilen 'Genç Çiftçi Projesi' gibi yeni projeler ile genç nüfusumuzu tarıma yönelmek ve verilecek olan destekler ile hayvancılık işletmelerinin günün şartlarına uygun hale dönüştürülmesinde katkı sağlayacaktır. Çine’de devam eden arazi toplulaştırma çalışması ile küçük arazilerden kaynaklı maliyet yüksekliklerinin, teknolojinin faydalarından yararlanamama gibi sorunların büyük bir bölümü çözümlenecektir, küçük arazilerin birleştirilmesi ile tarım maliyetlerin düşeceğini ve teknolojiden daha çok faydalanmak mümkün olacaktır.  Ayrıca zeytinlik arazilerinin de engebeli olmasından ötürü doğan sıkıntıları Çine Ziraat Odasına ait kepçenin açtığı yollar ile biraz olsun giderildi. 2017 yılında tarımda verimi artırmak için çaba sarf ediyoruz, az kimyasal kullanılarak daha çok üretim için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğünde görevli Selim Arpacı, toplulaştırma çalışmalarının safahatı ve sahada yapılacak işlerle ilgili sunum yaptı. Toplantıda soru-cevap bölümüne geçildi ve gelen sorular cevaplandırıldı.

‘Milli Tarım Projesi’ ile doğru yerde doğru ürün

Aydın’da 17 ilçede hangi ürün destekleneceğini açıkladıklarını belirten Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Fikret Aktaş, “Bakanlığımızın Projelerinden olan Arazi Toplulaştırma meselesi Çine içinde önemli bir problem. Çine’nin tarımdaki sıkıntılarından birisi olarak görülmekteydi. 2018- 2019 yılında bu toplulaştırma projesi ile birlikte tarımın Türkiye’deki ana meselelerinden bir tanesi burada çözülmüş olacak diye düşünüyorum. 5403 Sayılı İl Yasa ile Toprak Koruma Kurulu, Sayın Valimizin talimatıyla oluşturuldu. Bakanlığımıza bu sınırlarda bildirildi. Milli Tarım Projesi olarak biraz bilgi vermek istiyorum. Bunun en önemli ayaklarından bir tanesi tarımsal desteklemeler konusunda bir alt yapı oluşturması. Türkiye’mizde 24 yakın su havzası var ve bu su havzaları 36 alt havzayla birlikte 36 sulama havzası bazında tarımsal desteklemeler yapılmaktaydı. Bu da çeşitli sıkıntılara sebebiyet vermekteydi. Zeytinyağı desteklemesi konusu Aydın’da verildiği gibi aynı şartlara haiz olan hiç zeytincilikle alakası olamayan Urfa’da bu şartlardan zeytinyağı desteklemeleri alıyordu. Bakanlığımızın bu konuyla yaptığı çalışmalar neticesinde 941 ilçe bazında havza tespit etti ve bu ilçelerin hepsini ayrı bir tarımsal havza kadro ederek buralarda on nüfus ana ürün üzerinde destekleme kararları aldı. Bu ürünleri de ilçe bazında duyuruldu. Aydın’daki 17 ilçede de hangi ürünlerin destekleneceği ve kaç yıl destekleneceği Bakanlığımız tarafından duyuruldu. Milli Tarım projesi çerçevesinde doğru yerde doğru ürün ekilsin istendi. Artık kafamıza göre değil havzamıza göre ekim yapacağız ve dolayısıyla doğru destek alacağız. Bu bizi tarımsal planlamaya götürecek” dedi.

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan sorunlarını dile getirdi; “Adnan Menderes Barajı’ndan Söke’ye uzanan sulama kanalı servis yollarında dağ sularının çaya ulaşmasını sağlayacak künklerin konulmadığını için tarlaların sular altında kalacağını düşünüyoruz buna çözüm bulanması gerekir. Ege Et’in de artık bir an önce hizmete açılmasını ve çiftçileri bu çileden kurtarılmasını istedi.” Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Fikret Aktaş, “Kuraklık var, dağ sularının önlenmesi için önümüzdeki günlerde bir çalışma başlayacak. Ege Et konusu Büyükşehir Belediyesi'nde, gerekli eksikliklerin giderilmesi ve standartların oluşturulmasının ardından tesise ruhsat verilecektir.”









Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2016, 01:06

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472