banner488

Çine’de Kut’ül Amare Zaferi Kutlandı

banner496

Çine Mehmet Tuncer Anadolu Lisesi, Kut’ül Amare Zaferi’nin 101. Yıldönümü nedeniyle bir kutlama programı düzenlendi.

Çine Mehmet Tuncer Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından organize edilen Kut’ül Amare Zaferi’nin 101. Yıldönümü nedeniyle Çine Kültür Merkezi’nde kutlama gerçekleşti. Etkinlik Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten Çine Mehmet Tuncer Anadolu Lisesi öğrencisi Anıl Yörüdü, Osmanlı Ordusu'nun 101 yıl önce Irak'ın Kut bölgesinde 147 gün süren kuşatmada 13 bin İngiliz askerini esir alarak İngilizlere en ağır yenilgiyi yaşattığı ‘Kut-ül Amare Zaferi hakkında bilgi verdi.

Program, İngilizlerin gururunu Irak çöllerine gömen Osmanlı Ordusu'nun yaşadığı zorluklar etkinlikte video gösterisiyle devam etti. Okul öğrencisi Edanur Aslan “Çölde Yazılan Destan” isimli şiiri okudu. Okul müzik öğretmeni Özgül Çoban idaresinde öğrenciler Kerkük türkülerinden oluşan müzik dinletisiyle son buldu.

Etkinliğe, Çine Garnizon Komutanı Cumali Nacak, Milli Eğitim Müdürü Şakir Sait Üstündağ ve Şube Müdürü Yeter Ortan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Ali Dinçer, İlçe Müftüsü Mehmet Atay, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Katılım sonunda protokol yapılan etkinlikte emeği geçen öğretmen ve öğrencileri tebrik ederek, teşekkür ettiler.

Kut'ül Amare Zaferi Nedir?

Zafer, Irak'ın Kut kentinde İngiliz Ordusuna karşı Osmanlı Ordusu'nun 100 yıl önce elde edildi. 29 Nisan 1916'daki bu savaşta İngilizlerin 6'sı general, 476'sı subay olmak üzere toplam 13 bin 309 asker Osmanlı Ordusu tarafından esir alındı. Kut-ül Amare Zaferi, Türkiye'de 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlandı. Kut'ül Amare Zaferi'nin bayram olarak kutlanmasından rahatsız olan İngilizler, Türkiye'nin NATO'ya üye olmasının ardından bayramın kaldırılması için baskı yaptı.

Baskılar üzerine Türkiye, bayram kutlamasına son verirken şanlı bir zafer yad edilemez hale geldi. İngilizlerin baskısı o kadar yoğundu ki Kut-ül Amare Zaferi ve Kut Bayramı'na yönelik tarihi bilgiler, okullardaki tarih kitaplarından bile silindi, Unutturulmak istendi.


















Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2017, 18:12

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472