banner488

Başkan Öter; “Trafik Cezaları Ağırlaştı”

Başkan Öter; “Trafik Cezaları Ağırlaştı”
banner269

Çine Şoförler ve Otomobilciler Oda Başkanı Bircan Öter tüm sürücülerin artık daha dikkatli araç kullanmaları gerektiğini son çıkan yasa ile trafik cezalarının çok ağırlaştığını söyledi.

Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi ile ilgili Çine Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bircan Öter, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğini belirtti. Öter, Hız sınırını yüzde 50 aşanlara bin 2 lira, araç kullanırken cep telefonu kullananlara da 235 lira, yeni yasa ile sürücülerin durarak yayalara ilk geçiş hakkı verme zorunluluğu getirildiğini ve uymayan sürücülere uygulanan para cezası ise 488 lira olduğunu söyledi,

Çine Şoförler ve Otomobilciler Oda Başkanı Bircan Öter sözlerine şöyle devam etti; “Yasada özellikle odamıza kayıtlı üyelerimizi yakından ilgilendiren kısım, Hususi Araçları ile izinsiz veya usulsüz olarak yolcu taşımacılığı (korsan taşımacılık) ile mücadele kapsamında aracı, tescil amacı dışında veya güzergah dışında kullananlara 15 gün men ve bin 2 lira, izin/ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında yolcu taşıyanlara 30 gün men ve 2 bin 18 lira, çalışma izni/ruhsatı almadan yolcu taşıyanlara 60 gün men ve 5 bin 10 lira, çalışma izninin/ruhsatının süresi bittiği halde yolcu taşıyanlara ise bin 2 lira idari para cezası uygulanacağını, görüldüğü gibi bu cezaların ağır olduğunu, bu nedenle de Korsan taşımacılık yapan kişilerin bu ağır cezalar karşısında ya bu işi bırakmalarını, eğer yapmak istiyorlar ise de gerekli şartları yerine getirdikten sonra çalışmaları gerekir” dedi.

Trafik Cezaları Arttı

Ayrıca Mecliste görüşülerek kabul edilen diğer cezaların ise aşağıdaki şekilde uygulanacağını belirten Başkan Öter. “Kırmızı ışıkta 3 kez geçenin 30, 5 kez geçenin 45, 9 kez ya da daha fazla geçenin ehliyetine 60 gün el konulacak. Hız sınırını yüzde 10-30 aşmada 235 TL, yüzde 30-50 aşmada 488 TL, yüzde 50’den fazla aşmada ise 1002 TL idari para cezası uygulanacak. ‘Spin’ ya da ‘drift’ diye nitelendirilen el freni çekilmesi ya da başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünü değiştiren ya da kendi etrafında döndürenlere 5 bin 10 lira ceza uygulanacak. Seyir halinde cep ve araç telefonu kullananlara verilen 108 liralık para cezası 235 liraya çıkarılırdı. Makas yapan ya da ters yönde gidenlere 1002 lira ceza verilecek. Emniyet şeridi ihlali yapan kamyon ve TIR’lara 488, sol şeridi sürekli işgal edin kamyon ve çekicilere de 1002 lira para cezası verilecek. Hurdaya çıkarılmış araçları kullananlara 2 bin 18 lira ceza verilecek, araç da trafikten men edilecek. Muayenesiz araç kullanımının cezası 108 liradan 235 liraya çıkarılırken, emniyetsiz raporlu araç kullananlara da 488 lira para cezası verilecek. Çevreyi rahatsız edecek şekilde gürültü çıkaran abartılı egzoz kullananlara 1002 lira ceza verilecek, araç da mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten men edilecek. Çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta belirlenenler araçların dışında kullanılamayacak. Buna uymayanlara 1002 lira para cezası uygulanacaktır.”

Artık Geçiş Üstünlüğü Yayada

Başkan Öter, yayaların, geçişlerde araçların hız ve uzaklığını göz önünde bulundurma yükümlülüğün artık kaldırıldığını, yayaların mutlaka yaya geçitlerini tercih etmelerini, başlarına gelebilecek herhangi bir olumsuz olayda yaya geçitlerini kullanma ve ışıklara riayet etmeleri durumunda haklı konumda olacaklarını belirtti. Artık yasa ile sürücülerin durarak yayalara ilk geçiş hakkı verme zorunluluğu getirildiğini, sürücüler yaya ya da okul geçitlerinin yanı sıra kavşak giriş ve çıkışlarında da yavaşlayarak yayalara öncelik vereceğini, uymayan sürücülere uygulanan para cezası ise 235 liradan 488 liraya çıkarıldığını söyledi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472