banner488

“Aydın’daki 670 muhtarın sadece 7’si kadın”

Dünya Kadın Hakları Günü ve 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin Yıldönümü’nde konuşan Kadın Muhtarlar Derneği Aydın İl Temsilcisi ve Fatih Mahalle Muhtarı Yıldız Karadaş Taşçıoğlu seçmen sayısının yarısını kadınların oluşturmasına rağmen seçilen kadın sayısının az olmasından şikayet etti.

“Aydın’daki 670 muhtarın sadece 7’si kadın”
banner269
 Muhtar Yıldız Karadaş Taşçıoğlu “Büyük  Önder Atatürk, 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına hakların en büyüğü olan “Seçme ve Seçilme” hakkını tanımıştır. Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda birçok Avrupa devletlerinde bile bulunmayışı, Atatürk’ün kadın haklarına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır. Türkiye’nin seçilmiş ilk kadın muhtarı Gül Esin hanımdır. 1934 yılı seçimlerinde Aydın ili değirmendere köyünde seçilmiştir. Kendisini saygıyla ve rahmetle anıyorum. 75 yıl sonra 2009 seçimlerinde Aydın merkez ve merkeze bağlı köylerin ilk kadın muhtarı olduğumu seçildikten sonra gazeteci arkadaşımdan öğrendim. Bu durum Atatürk’ten sonra ne kadar yol aldığımızın bir göstergesi değil mi? Ülke genelinde  49 bin 777 olan muhtar sayısının sadece 622'sini kadın muhtarlarımız oluşturmaktadır. İlimiz merkez , ilçe ve köylerinde toplam 670 muhtarımız görev yaparken seçilen kadın muhtar sayımız 7 dir. Ülke nüfusunun yarısını ve seçmenin yarısını kadınlar oluştururken seçilmiş kadınların oranı niye bu kadar az diye sorgulamamız gerekir. Yerel yönetimlerde kadınlar yok denecek kadar az sayıda, bunun yanı sıra ülkemizde her üç kadından biri aile içi şiddet mağduru, son günlerde artan kadın cinayetleri kadınların yaşam haklarının ellerinden alınması demokrasi ayıbı, insan hakları ihlalidir. Kadınlarımızın öncelikle toplum içerisinde var olmak için mücadele ettiği bir ülkede onların siyasete tam ve aktif katılımını sağlamak için pozitif ayrımcılık temelinde demokratik atılımların bir an önce yapılması gerekmektedir

Ülke genelinde bugün 81. yılını kutladığımız bu günde bu duygularla kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmaları münasebetiyle; Kadın Hakları Günü'nü kutluyor, kadınların hayatın her alanında daha güçlü bir şekilde var olması dileği ile saygılar sunuyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2015, 09:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472