banner488

Aydın Baro’dan, 550 Milletvekiline mektup

Aydın Baro’dan, 550 Milletvekiline mektup
banner269
BARO BAŞKANIMIZ AV. GÖKHAN BOZKURT , OLAĞAN ÜSTÜ OLARAK TOPLANAN YÖNETİM KURULUMUZ İLE BİRLİKTE ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI YAPMIŞLARDIR. MECLİSTE BULUNAN 550 MİLLETVEKİLİNE ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ İLE İLGİLİ AYRI AYRI YAZILMIŞ MEKTUPLAR GÖNDERİLMİŞTİR.

Sayın Milletvekilim,

Bu mektubu Anayasa değişikliği teklifine imza atmış olsun ya da olmasın, Gazi Meclis'te bugün görev yapma şerefine erişmiş tüm milletvekillerimize gönderiyoruz.

Milletvekili olarak görev yapmakta olduğunuz T.B.M.M. Milli irade ve Millet egemenliğinin en üst seviyede ve en geniş şekilde tecelli ettiği kurumdur. Demokrasimizin kalbi olan Gazi Meclis'in üyesi olmak çok büyük bir onur ve şereftir. Bu onurlu göreve Milletçe layık bulunan kişiler olarak; yüce Meclis'in itibarını, saygınlığını korumak da elbette en başta siz değerli milletvekillerinin görevi ve sorumluluğudur.

Bugünitibariyle, Meclis Genel Kurulu'nda gündeme gelen, esasen yeni ve kurucu bir Anayasa olduğu aşikâr bulunan teklif; temel hak ve hürriyetler ile demokrasinin vazgeçilmez prensibi olan kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıracak, bütün yetkilerin denetim mekanizmalarından yoksun olarak tek bir kişinin eline teslim edilmesine neden olacak parlamenter demokrasiyi yok ederek kuvvetler birliğine dayanan yeni bir devlet sistemi ve rejim değişikliğini hedeflemektedir.

Aydın Barosu olarak tarihi sorumluluğumuzu yerine getiriyor ve uyarıyoruz:

-Türk Milleti dört yıl için, yasama görevi yapmak üzere seçtiği siz değerli milletvekilleri ile T.B.M.M.'yi oluşturmuştur.

-Sizler de mevcut Anayasa'ya sadakat yemini ederek, Türk Milleti tarafından seçildiğiniz bu görevi, yemin ettiğiniz Anayasa'dan aldığınız yetki ile yerine getirmeye başladınız.

-Sadakat yemini ettiğiniz Anayasa'nın 6 ve 7. Maddeleri siz dahil hiçbir kişi ya da kurumun kaynağını Anayasa'dan almayan bir devlet yetkisini kullanamayacağını, yine Yasama yetkisinin Türk Milleti adına T.B.M.M.'de olduğunu ve bu yetkinin devredilemeyeceğini emretmektedir.Oysa bu teklife "evet" demeniz halinde Anayasa'ya ve millet iradesine aykırı olarak yasama yetkisini Cumhurbaşkanı'na devretmiş olacaksınız.

-''Evet''derseniz; Anayasa ile T.B.M.M.'ye verilmiş olan; gensoru,güvenoyu,soru önergesi,bütçeyi onaylamak gibi hak ve yetkilerinizi ortadan kaldırmış, tek bir kişinin eline bırakacağınız yürütmeyi tamamen denetimsiz hale getirmiş olacaksınız.

-"Evet" derseniz , H.S.Y.K. ve Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak atamaları partili bir cumhurbaşkanının eline bırakarak, tamamen bağımlı ve taraflı bir yargı yaratılmasına sebep olacaksınız. Anayasadaki "bağımsız" ibaresinin yanına"tarafsız"ibaresi eklenmesinin bu durumda hiçbir anlam ifade etmeyeceğini elbette ki siz de çok iyi biliyorsunuz.

- ''Evet'' dediğiniz takdirde, mensubu olduğunuz T.B.M.M.'ni tüm yetkileri eline vereceğiniz bir Cumhurbaşkanının gerekçesiz tek bir cümlesi ile feshetmesine imkan vermiş olacaksınız. Bu düzenleme demokratik olmadığı gibi, millet iradesine de aykırıdır. Genel Kurul salonunda yazılı bulunan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği ve Anayasa'da da açıkça yer alan "Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir." ilkesine en başta siz uymak zorundasınız.

Türk Milleti mevcut parlamenter sisteme göre, kuvvetler ayrılığı prensibi ile devam edecek bir yönetim düzeni için siz milletvekillerini seçerek Türkiye Büyük Millet Meclisini oluşturmuştur. Yoksa; Anayasanın başlangıç ilkeleri ile, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek ilk üç maddesine aykırı olarak yeni ve kurucu bir anayasa yapmak; yönetim sistemini dolayısıyla rejimi değiştirmek, sonuç olarak parlamenter demokrasiyi yok etmek için değil!

Meclis'e getirilen teklif, kurucu bir Anayasa yapma şartları bağlamında; ülkemizin ihtiyacı vesizin yetkiniz dahilinde olmadığı halde ve katılımsağlanmadan, üzerinde tartışılmadan, bir toplumsal mutabakata dayanmadan hazırlandığı için daha şimdiden toplumda gerginlik ve kutuplaşmaya yol açmaya başlamıştır. Teklifin kabul edilmesi halinde bu gerginlik ve kutuplaşmanın giderek daha fazla tırmanacağı açıkça görülmektedir. Oysa; Milletçe ihtiyacımız olan, gerginlik ve ayrışma değil, birlik ve beraberliktir. Ülkemizin yeterinceciddi sorunlarıönümüzde dururken, şu anda ihtiyacımız olan yeni bir Anayasa değil, bütün kurum ve kişilerin yeminlerine uygun olarak mevcut Anayasa'ya uygun davranmasıdır. Hukuk Devleti'ne ve Millet İradesi'ne saygının gereği budur.

Tarihi görevimizi yerine getirerek yaptığımız bu uyarılarımızın dikkate alınarak teklifin derhal geri çekilmesini talep ediyor, eğer geri çekilmez ise "hayır" oyu kullanmanızın sizin de tarih ve Türk Milleti önünde sorumluluğunuz olduğunu hatırlatıyoruz. Saygılarımla.

Yönetim Kurulu adına

Aydın Barosu Başkanı

Av. Gökhan BOZKURT

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472