banner488

2014 Yılı hacıları dualarla uğurlandı

2014 Yılında Çine’den kura ile kutsal topraklara 11 kişi gitti

2014 Yılı hacıları dualarla uğurlandı
banner496
HABERİN GALERİSİ
hacılar

hacılar

2014 Yılında Çine’den kura ile kutsal topraklara gitmeye hak kazanan 11 hacı adayı Merkez Çarşı Camiinde düzenlenen program ile akrabaları, sevenleri ve vatandaşlar tarafından uğurlandı.

Hacı adaylarını uğurlama programında din görevlilerimiz Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu. Duaların sonunda hacı adaylarını bilgilendiren ve vatandaşlara seslenen Çine Müftüsü Feyyaz İdin,” İslam’ın 5 temel esasından biridir. Hem mali, hem bedeni bir ibadettir. Öneminden dolayı müstakil bir sureye isim olan bir ibadettir. Özel mekanı, özel zamanı, özel kıyafeti olan bir ibadettir. Hac, Kur’an’ın diliyle “Allah’ın sembolleri”den oluşan bir ibadettir. Hz. Peygamber’in izini sürerek Allah’a ulaşılan bir ibadettir. Hac, en şerefli misafirliktir. Yapanların peygamberin davetlisi, Allah’ın misafiri kabul edildiği bir ibadettir. Hac ibadeti pek çok şeylerin aynı anda gösterildiği bir ibadettir. Bir “yaratılış gösterisi”, bir “tarih gösterisi”, “birlik gösterisi” ve bir “ümmet gösterisi”. Hac, Hz. Peygamberin diliyle diğer hiçbir ibadet için verilmeyen müjdelerin verildiği bir ibadettir. Karşılığı cennet olan bir ibadettir. Günahları yok eden, Müslümanları anadan doğdukları günkü gibi tertemiz eden bir ibadettir. Hac ve umre sevgili Peygamberimizin bir hadisinde “çarpışmasız cihad” olarak değerlendirdiği bir ibadettir.  Dini duyguları kuvvetlendiren, mahşer gününü hatırlatan, İslâm kardeşliğini pekiştiren, insana zorluklara karşı dayanma gücü kazandıran, günahlara kefaret olan çok yönlü bir ibadettir.

Hacı olabilmek için bütün ibadetlerin belki Medine boyutu yoktur ama buralardan oraya gidenler için Medine seferi de vardır. Efendimizi de ziyaret edecekler. “ Kim beni kabrimde ziyaret ederse ona şefaatim vacip olur” demiştir. “Kim benim kabrimi ziyaret ederse sanki benim sağlığımda ziyaret etmiş gibi olur” demiştir Efendimiz. Sizlerde buralardan selam vereceksiniz, selam gönderiyorsunuz, bu selamları da giden kardeşlerimiz Allah izin verirse gittiklerinde onlara bağışlanacaklar. Ama bizzat kendi selamınızı kendiniz vermeyi nasip eylesin, o mübarek topraklara gitmeyi nasip eylesin. 

Hac asla Beş yıldızlı otellerde, yakın çevre ile, iş çevresiyle, eski tanıdıklarla çıkılan, insanı malayaniye, çarşı-pazar gezmelerine, yemek menüsüyle ilgili tartışmalara, kafile başkanının ve din görevlilerin hata-sevap cetvelinin tutulduğu bir turistik gezi değildir. İmkan bulduğu halde bu görevi yerine getirmeyenlerin çok ağır bir üslupla tehdit edildiği bir ibadettir. Ruhlar alemindeki ahdin beden ile de yenilendiği bir ibadettir. Hacda manevî hazzın en zirvede yaşandığı yerlerden biri Arafat’tır. Arafat dua ve yakarış günüdür. İhlâsla yapılacak duaların geri çevrilmeyeceği bir gündür. Bir hadîs-i şerifte Sevgili Peygamberimiz (sav) “Duanın en makbulü Arefe günü (Arafat’ta yapılan) duadır” buyurdu. “Hac Arafat’ta bulunmaktır” (Tirmizi, Tefsiru sure(2), 22; Ebu Davut, Menasik 68; İbn Mace, Menasik 57; Darimi, Menasik 54) Arafat, eşitlik ve kardeşlik günü, Arafat, yalvarış ve yakarış günüdür.

Bu ibadetin yapıldığı topraklar, Hz. Âdem’den sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa (sav)’e kadar hemen bütün peygamberlerden Allah’a giden yolu, Hazretine doğru varan yolu, sırat-müstakim’i öğrenmiş ve izlemiş topraklardır. Atamız Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail’in Allah’a teslim oluşuna, şeytana karşı kazandıkları zaferlere sahne olan topraklar. Çaresiz, yalnız ve çileli Hacer’in, henüz küçük bir bebek olan İsmail’i için “Medet Ya Rab!” nidalarıyla Safa ve Merve arasında defalarca koşarak gidip geldiği ve ardından şırıl şırıl akan zemzemle mükafatlandığı topraklar. Hz. Cebrail’den vahiy, Hz. Muhammed’den Kur’an, Hz. Bilal-i Habeşî’den ezan dinlemiş topraklar. İslam’ın dört büyük halifesi Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali’den hutbeler dinlemiş topraklardır. Hz. Hamza, Sa’d b. Ebi Vakkas, Zeyd b. Harise, Ebu Ubeyd’e b. el-Cerrah, Amr İbnü’l-As ve Halid b. Velid gibi meşhur İslam bahadır ve kumandanlarından cihad nutukları dinlemiş topraklardır. Hz. Ammar Bir Yasinlerin, Sümeyyelerin işkenceler altında inlerken bile söyledikleri kelime-i tevhid, kelime-i şehadet ve tekbir nidalarına tanıklık etmiş topraklardır. Her renkten, her ırktan her dilden nice Allah dostu aşıkların, sadıkların, salihlerin “hu, hu” zikirlerine, aşk terennümlerine cevap vermiş, ma’kes olmuş topraklardır. Dikkatlice bakan gözler, asırlar boyu burada dökülen gözyaşı izlerini şimdi bile görecek, Makrobet ıslaklığını hissedecektir.

Bu duygu ve hissiyatla hac ibadetlilerini yerine getirecek hacı adayı kardeşlerimizin karşılaşacakları sıkıntıları, zahmet ve meşakkatleri, günahlarına kefaret, hatalarına mağfiret,  olgunluğuna işaret vesilesi eylemesini Cenab-ı Hakk’tan niyaz ederim.

Hac ibadetini kazasız, belasız, elemsiz, kedersiz tamamlayarak; yerlerine- yurtlarına, evlerine, ocaklarına, salimen ve ganimen kavuşmalarını nasip eylemesini Yüce Allah’tan niyaz ederim” dedi.

Hacı adaylarına Çine Belediye Başkan Vekili Salih Şahin ve Başkan Yardımcısı Timüçin Karabulut şemsiye hediye ederek, hacdan sağ salimen dönmeleri için dua ettiler.

Uğurlama duası ile 11 hacı adayı, aileleri ve sevenleri ile helalleştikten sonra gözyaşları ve dualarla uğurlandı.


Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 17:22

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472