banner488

Zeytin hasat makinesine yoğun ilgi

Zeytin hasat sezonunun başlamasıyla birlikte Çineli zeytin üreticileri, zeytin hasat makinesi temin edebilmek için yoğun uğraşı içine girdi.

Zeytin hasat makinesine yoğun ilgi
banner269
Son yıllarda ülkemizde, makineli zeytin hasadına hızlı bir geçiş başlamasının yanı sıra Çine’de de genellikle arazi yapısına ve üretim amacına göre farklı çalışma prensiplerine sahip makineler artık rahatlıkla temin edilerek kullanılmaya başlanmış durumda.


Farklı teknik özelliklere sahip olan bu tip zeytin hasat makinelerinin çoğu İtalya ve İspanya’dan ithal edilmekte olup, hasat işlemi, dalların, gövdenin sarsılması ya da ufak darbelerle zeytinin düşürülmesi esasına dayanıyor.

Aydın’daki bir firmanın Çine’de 3.000 tl’den satışa sunduğu zeytin hasat makinelerine de ilgi büyüktü. Firma temsilcisi ile sıkı pazarlık yapan Çineli zeytin üreticilerinden kimileri fiyatını uygun buldukları zeytin Redwin hasat makinesinden satın alarak zeytinliklerinin yolunu tuttu.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da 2006 yılından bu yana Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tarım makineleri ve ekipmanlarına tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerine katkı vererek uluslararası düzeyde rekabet edilebilirliğe ulaşmak için yüzde 50 hibe desteği ile zeytin üreticilerini makineli hasat yapmaya teşvik etmekte.

Yetkililerden alınan bilgilere göre, Aydın’ın en fazla zeytin ağacına sahip ilçelerinden olan Çine’deki yaklaşık 6 milyona yakın zeytin ağacı,  bu yılki hasat döneminde geçmiş yıllara nazaran daha fazla zeytin üreticisi tarafından mekanik hasat yöntemleri ile silkelenecek.(Murat TAN)

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2013, 23:16

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472