banner488

Mermer artıkları otoyola dönüşüyor

Türkiye’de mermercilik sektörünün 1980 sonrasında büyük gelişim gösterdiğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, mermer sektörünün ekonomiye sağladığı katma değeri arttırmak için mermer artıklarının ekonomiye daha fazla kazandırılması için Ar-Ge çalışmalarına destek talep ettiklerini kaydetti.

Mermer artıkları otoyola dönüşüyor
banner496

Ünü Türkiye sınırlarını aşan, Vatikan’daki kiliseden, ABD’deki havaalanlarına, Avustralya’daki Disneyland’tan, Suudi Arabistan’daki Merkez Bankası binasına, dünya starları Sting, Eddy Murph, Jennifer Lopez gibi birçok ünlü ismin evlerini süsleyen Türk mermerlerinin artıkları da yeni yapılan bölünmüş yollarda hammadde olarak kullanılıyor.

Türkiye’de mermercilik sektörünün 1980 sonrasında büyük gelişim gösterdiğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Türk doğaltaş sektörünün 2 milyar 130 milyon dolarlık ihracata imza attığını, yüzbinlerce çoğu vasıfsız insanı istihdam ettiğini, mermer sektörünün ekonomiye sağladığı katma değeri arttırmak için mermer artıklarının ekonomiye daha fazla kazandırılması için Ar-Ge çalışmalarına destek talep ettiklerini kaydetti.

Türkiye’de madencilik sektörü faaliyetleri içerisinde mermerciliğin uzun dönemlerden beri ilk sırayı aldığını anlatan Kaya, “Mermercilik sektörünün işlevselliğine bakıldığında, başlıca iki etmen öne çıkmakta olup, ocak işletmeleri ve ocaktan üretilen ham blok mermerlerin fabrikalarda işlenmesi süreçleridir. Bu faaliyetler kapsamında gerek ocaklarda gerekse fabrika işleme sürecinde işlenmemiş artık malzeme veya işleme sonrası artık mermer materyalleri yoğun olarak oluşmaktadır. Günümüzde mermer ocaklarındaki üretim veriminin yüzde 9-12 oranları arasında değişim gösterdiği göz önünde tutulduğunda, önemli bir artık potansiyeli oluşmaktadır. Mermer artık malzemeleri hiç bir zaman atık olarak ele alınmamalıdır. Söz konusu  artık malzemelerin endüstriyel olarak kullanılabilirlik olanaklarının sağlanması şüphesiz konu üzerine yürütülebilecek Ar-Ge çalışmaları ile mümkün olabilecek” diye konuştu.

Burdur – Fethiye yolunda mermer artıkları kullanılıyor

Burdur ve çevresinin, ülkemiz için çok önemli mermer varlığına sahip bir bölge olduğuna işaret eden Burdur Mermerciler Derneği Başkanı ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Arslan ise, Burdur Bölgesi’ndeki mermer ocak işletmeleri ve mermer işleme tesislerinde ciddi mermer artığı oluştuğunu, Burdur - Fethiye bölünmüş yol yapımında, Burdur Söğüt Korkuteli arası ve Kızıldağ Elmalı arası yol yapımında mermer artıklarının dolgu malzemesi olarak kullanıldığını, bu sayede yolların daha sağlam ve güvenli hammadde ile yapıldığını ifade etti.

Yeterli Ar-Ge faaliyetleri yapıldığında gıda sektöründen, ilaç sektörüne, inşaat sektöründen ziraat sektörüne, enerji sektörü ve  nano teknoloji ürünlerine kadar mermer artıklarının birçok alanda kullanım yeri bulabilme potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Arslan şöyle devam etti; “Ülkemizde konuya ilişkin Ar-Ge çalışmalarına yapılacak teşvikler ve Know How oluşturmaya yönelik bilimsel nitelikteki araştırma faaliyetleri, şüphesiz hem ekonomik değerlere hem de sektörel alanlarda yeni ürün türevlerinin oluşmasına olanak sağlayacaktır. Bu olgu, kuşkusuz daha çevreci ve ekolojik değerlerin korunabildiği bir yaşam ortamının oluşmasında önemli katkı sağlayacaktır.”

Mermer artıkları hangi alanlarda kullanılıyor?

İnşaat sektöründe; “sıva harcı karışımlarında, dolgu malzemesi olarak, mozaik üretiminde, kaplama ve döşemelerde, kireç üretiminde, mıcır olarak, karayolu ve demir yollarında, baraj ve inşaatlarda dolgu malzemesi, sıkıştırılmış yol zemini olarak kullanım alanları buluyor.”

Beton üretiminde; beton karışımına ince malzeme olarak belli oranlarda katılıyor.  Seramik Sektöründe; seramik üretiminde yüzde 5-6 oranında mermer kullanılıyor.

Çimento sektöründe; Normal portland çimentosu bileşimindeki kalker yerine hammadde olarak mermer, kil yerine de kaolen kullanılmasıyla beyaz portland çimentosu elde edilmiş oluyor.

Mermer tozu ise; zirai kireçtaşı-zirai toprak ve zemin ayarlayıcı, yem ve mineralli besinler, cam üretimi, kağıt üretimi, asit nötrleştirme, şeker rafinasyonu, baca gazından kükürt gideriminde, plastik malzemelere kalınlık ve tokluk vermede mermer artıkları kullanılıyor. Ar-Ge çalışmalarına verilecek destekle mermer artıkları birçok sektörde kullanım alanlarını arttırabilecektir.






 


Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2015, 11:09

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472