banner488

Karasu sorununu birlikte çözmeliyiz

Karasularının(zeytin kızılsuyu), çevreyi kirlettiği iddiasıyla her yıl fabrikaların büyük sıkıntı çektiklerini belirten Başkan Gökbel, “Bu sorunu hep birlikte çözmeliyiz, başka çaresi yok” dedi.

Karasu sorununu birlikte çözmeliyiz
banner496

144 No’lu Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Enver Gökbel, Çine’deki 23 zeytinyağı fabrikasının Çine OSB’de arıtma ve pirina işleme fabrikası yapılması için birleşerek bir an önce harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.

“3 milyon Tl. ile Çine’nin karasuyu sorunu biter”

Çine’deki 23 zeytin fabrikasının da OSB’den yer alması gerektiğini belirten Başkan Gökbel, “Biz kooperatif olarak OSB’den 11 dönüm yerin tapusunu aldık. Çine’deki 23 zeytin fabrikası da bir an önce OSB’den yer almalıdır. Çine’deki tüm zeytin fabrikaları OSB’de arıtma ve pirina işleme fabrikası yapılması için birleşmelidir. Fabrika başı 20 bin lira toplanırsa 500 bin lira eder. OSB’den de 500 bin lira alınarak, 2 milyon lira da Güney Ege Kalkınma Ajans’ından ya da Devlet’in başka ajanslarından Çine OSB’ye hibe alınırsa toplam maliyet 3 milyon lira ile Çine’nin karasuyu sorunu biter.” şeklinde konuştu.

“Fabrikalara kesilen cezalar üreticinin cebine yansıyor”

Zeytin fabrikacılarına karasu atıkları yüzünden sık sık kesilen cezaların, fabrikaların zarar etmemeleri için sıkım ücretlerini yükseltmesine neden olacağını  belirten Başkan Gökbel, “Bu köylünün ve zeytin üreticisinin cebinden çıkar. Zeytin üreticisi kırsal kesimde ekonomik sıkıntılar içinde yaşayan vefakar insanlardır. Bu cezalar bu vefakar üreticiye yansıyacak. Zeytin üreticisi zaten çok zor durumda. Yansımaması için OSB’de arıtma kurularak bir an önce hayata geçirilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

“Pirina işleyen bazı uyanık fabrikacılar var”

“Bazı uyanık fabrikacılar zeytininin iki fazlı sıkılmasını ve pirinanın iki fazlı çıkmasını istiyor.” diyen Başkan Gökbel,  “Bu pirinaları elimizden alarak ucuza kapatacaklar. İleriki tarihlerde bu 2 fazlı pirinaları kamyon senden, şoför senden, işletmesine kadar götüreceksin belki de almayacaklar,  ya da bedavaya alacaklar. Zaten fabrikacıların kazancı pirina. Elektrik pahalı, işçi ücretleri pahalı bu işçilerin SKK’ları var, maliyetleri var. Bir firmanın sezonu açması için bile tamir bakım derken 20-30 bin lira masraf yaparak zeytin sıkım sezonuna başlayan fabrikalar bu yükün altından kalkamaz.” dedi.

“Bu istihdam ücretleri bir yıllık kazancımızı götürür”

Her zeytin fabrikası için önümüzdeki günlerde yasal düzenleme ile zorunlu hale gelecek olan Çevre, Gıda ve Ziraat Mühendisi istihdam etmenin fabrikaların ve kooperatiflerin altından kalkamayacağı bir maddi külfet olacağını da belirten Başkan Gökbel, “Bu istihdamın ücretleri bizim bir yıllık kazancımızı götürür. Bu mühendisler , ya Aydın Sanayii Odası bünyesinde, ya Tarişler için Tariş Genel Müdürlüğü bünyesinde ya da 4’er 5’er fabrika ortaklaşa bu mühendisleri istihdam etmeli. Yoksa sıkım ücretleri yükselir eğer yükselmezse zaten fabrikalar bu yükün altından kalkamaz, kapanır.” şeklinde açıklamada bulundu.

“Zeytin sıkım ücretlerindeki %18 KDV kalksın”

Hükümetin, hayvancıya, üreticiye ve köylüye birçok desteklemelerde bulunduğunu kaydederek zeytin sıkım ücretlerindeki KDV’nin %18’den % 1’e düşürülmesi gerektiğinin de altını çizen Başkan Gökbel, “Bu sıkım ücretlerindeki KDV kaldırılsın ya da % 1’e düşürülmelidir. Ayrıca zeytin çırpma makinelerinde Devlet %50 destek veriyor. Bu makineleri alırken de Devlet KDV’yi düşürse çok iyi olacak. Destekler iyi ama bölgemizde zeytinler bir yıl veriyor, bir yıl vermiyor. Kuraklık geçen yıllarda 8-9 ya da 10 kilogramda ancak 1 kilogram yağ veriyor zeytin. İşçi ücretleri yüksek. Yağ satış fiyatları yıllardır yerinde duruyor. Hatta 2 yıl öncesine göre yaklaşık 1500-2000 TL’de düştü. Üretici bu yük ve maliyetin altıdan kalkamıyor. Bir ton zeytinyağında prim 600 Tl. oldu, bu bugüne kadar verilmiş en yüksek prim ancak kuraklık olması nedeniyle zeytinin verimi belli. Ancak işçi fiyatları, kuraklık olması ve zeytinyağı fiyatları da düşünce bu primin hiçbir manası ve önemi kalmıyor. Verilen prim için Bakanlığa teşekkür ediyoruz ancak üretici halen para kazanamıyor. Prim bu koşullara göre 1 ton zeytinyağında 1500 Tl. olmalıdır” şeklinde konuştu.

“Ortaklarımızı organik tarım için Kooperatifimize yönelteceğiz”

Kooperatif bünyesinde başlatan organik tarım çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Gökbel, “Ege Bölgesindeki 33 Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi içinde organik tarım çalışmaları başlatan ilk kooperatif biziz. Şu an 50 üyemiz var. 2500 dönüme tekabül eden arazi de organik tarım çalışmalarımız için sertifikasyon kuruluşuna bildirdik, organik tarım işlemleri başladı. Ortaklarımızın birçoğu Çine Gelişim Vakfı’na ve Ziraat Odası’na organik tarım için başvurmuş. Önümüzdeki Kasım aylarında oradan üye olan ortaklarımızın Kooperatifimize başvurmalarını sağlayacağız. 2 yıl boyunca ortaklarımızdan hiçbir ücret alınmayacak. Onların sertifikasyon kuruluşuna ödemeleri gereken paranın tamamını kooperatifimiz ödeyecektir.” dedi.

“Çine Gelişim Vakfı ve Ziraat Odası ile yarışmıyoruz”

Kooperatif olarak, Çine Gelişim Vakfı ve Ziraat Odası ile yarış halinde olmadıklarının da altını önemle çizen Başkan Gökbel, “Bizim 850 ortağımız var. Bazıları dönümleri az olduğu için yaptırmak istemiyor. Biz en azından 400-500 ortağımızın önümüzdeki Kasım aylarında Kooperatifimize başvurmalarını sağlayacağız. Organik tarım hakkında çalışmalar yapan Çine Gelişim Vakfı ve Ziraat Odası’nı da destekliyoruz. Fakat biz ortaklarımızın organik tarım işlemlerini kooperatifimizden yapmalarını istiyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.

“Çine Tariş bu yıl organik zeytin sıkımına başlayacak”

Bu yıl içindeki sezonda organik zeytin sıkımına başlayacaklarını da belirten Başkan Gökbel, “Yeni zeytin sıkım makinesini Güney Ege Kalkınma Ajansından gelen 300 bin TL hibe ile Kooperatifimize kazandıracağız. Organik Tarım Sertifikası olan ortaklarımızın ve bölgemiz üreticilerinin de organik zeytinlerini organik zeytin sıkımı makinesinde sıkacağız. Ortaklarımızın zeytinlerinden ton başına 50 Tl., ortak olmayan üreticilerden de 60 Tl. alacağız.” dedi. (Murat TAN)

 


Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2013, 17:25

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472