banner488

İstanbul’un Süt Mısırları Çine’den

İstanbul’un Süt Mısırları Çine’den
banner496
Son dönemlerde üretimi yaygınlaşan süt mısırları Çineli çiftçilerinde vazgeçilmez ürünlerinden biri oldu.  Kahraman Köyü Muhtarı Abdülkadir Akalın Çine’de yetiştirilen süt mısırın İstanbul ve Bursa gibi metropol şehirlerin yanında birçok turistik şehre de pazarlandığını, Çine’de yaklaşık Bin 500 dönümlük alanda çiftçilerin süt mısırı yetiştirdiği söyledi.

Çine’de Üretimi Arttı

Diğer mısırlar 100 ila 120 gün içerisinde yetişir diyen Muhtar Abdülkadir Akalın, “Süt mısırı hava koşullarına göre değişiklik gösterse de 60-65 gün içerisinde yetişiyor. Hem toprağı yormuyor hem de tarladan ikinci ürün alma olasılığını kuvvetlendiriyor bu da çiftçiye avantaj sağlıyor. 40 dönümlük araziden yaklaşık dört kamyon süt mısırı hasat edilebiliyor. Bir kamyona ise 60 ile 70 bin mısır koçanı yükleme yapılabiliyor. Süt mısırı tohumlarında hiçbir katkı maddesi veya GDO kullanılmaz, tadı, rengi, boyutu tamamıyla kendi yapısından kaynaklanmakta. Diğer mısırların mısır özü yağı, tohumluk ve hayvan yemi olarak kullanılıyor fakat süt mısırı sadece haşlama veya mangalda közlemek için üretilip kullanılıyor. Süt mısırlarının İstanbul gibi metropol şehirlere pazarlanmasının yanında turistik bölgelerde de pazar buluyor ülkemize gelen turistler süt mısırını tattığında çok beğendiklerini söylüyorlar. Çine’de yaklaşık Bin 500 dönüm kadar çok geniş bir alanda üretimi yapılmakta, daha önce üretimi azken gün geçtikçe çiftçilerimiz de süt mısırına daha çok önem verip daha çok üretmeye başladı. Bu durum da Çine’yi süt mısırı üretiminde önemli bir yere getiriyor” şeklinde ifade etti.

Faydası Çok Zararı Yok

İnsanlara faydası olduğu kadar toprağa da çok faydalı bir bitki olduğunu söyleyen Akalın, “Süt mısırı insanlar için çok faydalı. İçinde birçok vitamin barındırıyor. Mısırlar toplandıktan sonra geri kalan sap kısımlarını hayvanlar için silajlık olarak kullanıyor. Şeker proteini bakımından çok zengin olduğu için hayvanlarda da verimi arttırmakta. Toprağın derinliğine kuvvetli kökler salmıyor süt mısırı, böylelikle toprak yorulmuyor” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2017, 01:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472