banner488

Çineli marangozdan yeni kara kovan

Çineli marangozdan yeni kara kovan
banner496
Çine’de marangozluk yapan İsmail Akdağ, uzun yıllar marangozluk işi ile uğraştığı ve arı kovanları ürettiği, kaliteli bal üretiminde favori olacağı önünde iddialı olduğu yeni kara kovanı görücüye çıkarıyor.

Çine Sanayi Sitesi’nde marangoz ustası olan İsmail Akdağ, kışın iş yoğunluğunun olmamasından dolayı arı kovanları yaptığını ama bilindik arı kovanlarından başka eskilerde kullanılan kara kovanı yapmak için bir makine yaptığını söyledi. Bir yıllık bir çalışma sonucunda ürettiği kovanın arıcılık sektörüne farklılık kazandıracağını kaydeden Akdağ, “Bu çalışmam ile arıcılığın temelini oluşturan kovanı modern hale getirip, organik arıcılığa, organik üretime müthiş bir atılım gerçekleştirdim. Yaptığım çalışmada kovan içerisinde kasnak düzenlerini kontrol edilebilir, bakımı rahatlıkla yapılabilir hale getirdim.” dedi.

Yeni ürettiği kovanın özelliklerinden bahseden Akdağ, şunları ifade etti: “Kovanın diğer kovanlara göre artı özelliklerinden birisi de kapağının açılıp arı transferinin rahatlıkla yapılabilmesidir. Eski kara kovanda arı transferinin mümkün olmaması, bu kovan sayesinde arı transferinin rahatlıkla yapılması, arıcılıkta bölünebilme metotlarının olmaması, bu kovanda bölünebilir olması, açıkçası fenni kovanın kara kovana uyarlanmışıdır. Günümüzde doğal yaşama bir dönüş var, bende Çine’de bal üretimi konusunda organik bir adım atmak ve öncü olmak istedim.  Diğer özellikleri de sıralayacak olursak, ilaçlama son derece kolay yapılmaktadır. Ana arı kontrolü de kolay yapılır. Kovan kapağı açılarak kovan içerisindeki tüm kasnaklar göz önünde olduğu için ana arı vardı veya yoktu, ana arının durumu neydi, kovan içerisinde hastalık var mı bu tür sorunları ortadan kaldıran bir özellikte standartları da iç havalandırması ve hacmiyle tamamen göz doldurmaktadır. Balın organiği, daha sağlıklı ve daha lezzetlidir. Kendimde bu kara kovanlarda bal üretimi yapacağım, diğer arıcı arkadaşlarımın benden talebi olur ise onlara da kara kovan yapmak isterim” dedi.

“Kara kovan balını yemesine doyamazsınız”

Esnafların kendi çabaları ile düşüncelerini hayata geçirerek yeni ürünler üretmeleri bizleri çok memnun ediyor diyen Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, “Esnafımız eski sistemde kullanılan kütük kovanlarını daha modern ve kullanışı kolay kullanılabilir sistemle kara kovan üretme fikrini gerçekleştirmiştir. Bunu fikirde bırakmayıp Çine Sanayi Sitesinde tornacı arkadaşlardan yardım alarak kütük kovanlarının yapımı için bir makine yaptırmış.  Kara kovan balları şu anda en kaliteli bal olarak geçiyor. Balı organik üretmemiz de sağlığımız açısından daha faydalı. Kara kovanda arı bal yapmak için gerekli olan peteğini tamamen kendisi üretiyor. Ben bal üretimi ile uğraşan esnafımıza seslenerek kara kovan balı için kütük kovan tercih etmelerini isterim. . İnşallah, ilçemizde bal üretimindeki kalitemizi kara kovanlar ile daha da artıracağız” dedi.









Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2016, 09:23

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
ismail avcı
ismail avcı - 4 yıl Önce

ismail abim bende düşünüyorum hiç arıdan anlaman tabikide yapanlar çok benim teli versem konuşsak 05532276760

Gazi yalçin
Gazi yalçin - 4 yıl Önce

Kara kovan almak istiyorum tel yazarmisin

Fatma
Fatma - 4 yıl Önce

Telefon numaranizi nerden bulabiliriz

beşir aslan
beşir aslan - 3 yıl Önce

kardeş benimde 5 taneye ihtiyacım va r lütfen beni ararmıssınız 0 532 644 8739

mehmet anıl
mehmet anıl - 3 yıl Önce

bu kovandan elinizde varmı fiyatı ne kadar tam takım 1 adet isteyecegim. ben ıspartada oturuyorum. kargoya verebilirmisin.selamlar telf.5434433034

Şahin yüzügüldğ
Şahin yüzügüldğ - 12 ay Önce

Usta bana 10 tane o kovanlardan lazım 05382326257 cevap bekliyorum

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472