banner488

Çiftçinin belini kaçak zeytinyağı ve hayvan büküyor

Ziraat Odaları Başkanları, Suriye Sınırı’nın delik deşik olduğunu ileri sürerek bu durumun bir an önce engellenmesini istediler.

Çiftçinin belini kaçak zeytinyağı ve hayvan büküyor
banner269

Karpuzlu’da yapılan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, Suriye’den yurda giriş yapan kaçak zeytinyağı ve kaçak hayvanlara dikkat çekildi.

Yurda kaçak giriş yapan hayvanların piyasayı altüst ettiğine işaret eden Oda Başkanları Et Balık Kurumu’nun müdahalelerini yetersiz bulduklarını açıkladılar.

Konuyla alakalı Oda Başkanlarını bilgilendiren Köşk Ziraat Odası Başkanı Metin Kaymakçı, “Suriye Sınırı delik deşik, Suriye Sınırı diye bir şey yok şu anda. Herkes pamuk ve mısırdaki sıkıntıdan bahsediyor. Fakat Aydın tarımsal anlamda zeytin ve zeytinyağı ile ayakta duran bir yer. İnsanlar zeytinlerini hasat etmiyor. Memlekette zeytin üreticisi ve hayvancı perişan durumdadır. En büyük sıkıntı Suriye, İran ve Irak üzerinden, güneydeki havzadan yurda giren kaçak hayvan ve zeytinyağlarıdır.” şeklinde konuştu.

Her gün 300-500 ton arasında değişen kaçak zeytinyağının Anayurt topraklarına illegal yöntemlerle sokulduğunu belirten Kaymakçı, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yurda kaçak hayvan girdiğini kendi ağzıyla söyledi. Et Balık Kurumu’nun müdahaleleri ile hepinizin de değindiği gibi çözüm mümkün değil. Sınırlarımız bir an önce derlenip toparlanmalı. Ankara’ya gidip Başbakan’a özellikle bu konuyu iletmemiz icap ediyor. Bu yöredeki tüm STK’lar olarak bu konuya sahip çıkmamız gerekiyor.” dedi.

Benzer sıkıntıyı ve sıkıntıdan doğan zararları ifade eden Oda Başkanlarını da dinleyen Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Rıza Posacı, “Zeytinyağındaki kaçak girişin üreticiyi zora soktuğu ortadadır. Ankara’daki temaslarımızda kaçak hayvan ve zeytinyağının yurda girişini de gündeme getireceğiz. Suriye’de bildiğiniz gibi şu iç savaş var. Zaten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu konuyu rapor olarak dosya halinde yetkili mercilere, Başbakanlığa sundu. Konuya ilişkin Şanlıurfa’da toplantı gerçekleştirildi. Gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.” şeklinde açıklamada bulundu.


Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2013, 07:59

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472