banner488

“Çinemiz özel okulu kaldıramaz”

YGS, YHS ve LGS sınavlarında amansız bir mücadele içerisinde olan dershaneler, son zamanlardaki 'kapatılma' haberleri üzerine Çine’de de ortak bir bildiride buluştu; “Çinemiz özel okulu kaldıramaz”

“Çinemiz özel okulu kaldıramaz”
banner496
Çine’deki faal olan dershaneler, mevcut kanuni düzenleme sonrası kapatılarak özel okullara dönüştürülmesi düşünülen tasarının aktif olmasından önce, Milli Eğitim’in kendi içindeki yenilik ve değişimlerle dershanelerin kapatılmasının doğuracağı türlü sıkıntıları ve eksiklikleri gözden geçirmesi gerektiğine dikkat çekerek ortak görüşte buluştukları bir takım beyanlar, çarpıcı değerlendirmeleri de beraberinde getirdi.


Bazı dershane yetkililerince bu düzenlemenin bir takım türlü kesimler arasında danışıklı dövüş olduğunun da gizli kulislerde yer teşkil ettiği iddiası hatırlatılarak, yaklaşık 1.5 haftadır ülke gündemini meşgul eden mevcut süreç sonrasında ülke genelindeki bazı dershane kurumlarının şimdiden çoktan kapatılarak devir teslim noktasında el değiştirdiklerine işaret edildi.

Çine’de de gündem konusu olan ve Hükümetin kanuni düzenlemeyle dershaneleri kapatacak olmasına yönelik konuşan Çine’deki mevcut dershane müdürleri net açıklamalarda bulundu.

“Öncelikle okullarımızdaki eğitim kaliteli olmalıdır”

İlk olarak dershanelerin kapatılması ile türlü aksaklıkların da açığa çıkacağına dikkat çeken Çine Uğur Dershanesi Müdürü Şaban Usta, “Öncelikle eğitim kaliteli hale getirilmelidir. Örneğin atanamayan öğretmenler atansa ve sınıf popülasyonları daha aza indirgense zaten insanlarımız için daha dışa bağımlı bir eğitim modeli söz konusu olmayacak neticedeyse dershaneler otomatik olarak kapanacaktır. Şu an bunu yapmak anlamsız ve mantıksızdır. Sınav olduğu sürece dışa bağımlı olunacaktır. Eğitimi devlet okullarında kaliteli veremediğiniz sürece bunu frenleyemezsiniz. Dershaneler kapandığında özel ders veren öğretmenler çoğalacak. Parası olan özel ders alacak. Yasak derseniz ne olacak. Özel ders veren öğretmenin ücretsiz yardım yapmadığını nasıl kanıtlayacaksınız? Dershanelerin kapanması bu açıdan bile mantıksız.” şeklinde konuştu.

Hükümet nezdinde kamuoyuna sunulan açıklamalarda mevcut düzenlenmeye ilişkin konuşan yetkililerin sürecin bir kapatma değil dönüşüm süreci olduğunu belirttiklerine dikkat çeken Müdür Usta, “Tüm dershanelerin özel okullara dönüşemeyeceğini onlar da biliyorlar. Dönüşemeyenlere bir alternatif arıyorlar. Bu ne olur akademik lise olur, açık lise olur gibi ifadeler kullanıyorlar. Biz de sürecin tam manasıyla netliğe kavuşmasını bekliyoruz.” dedi.

 “Eğitim eksikliğini biz gidermeye çalışıyoruz”

Çine Sınav Dershanesi Müdürü Perihan Yıldırım Öztürk ise dershanelerin kapatılmasında siyasi bir amaç güdüldüğüne dikkat çekerek,  “Siyasi politikalardan dolayı dershanelerin kapatılmasını isteyen Başbakan, bu ülkede eğitime olan sistem bozukluğuna bir yara daha açmaktan başka bir şey yapmaz. Kanun yoluyla dershaneleri Piabet kapatmaktan önce Milli Eğitimi düzeltmeli.‘’ dedi.

Aynı zamanda Milli Eğitim kadrolarındaki öğretmen eksikliğine de dikkat çeken Öztürk,  “Şu anda Karpuzlu’nun Tekeler Ortaokulu’nda halen bir matematik hocası yok. Matematik derslerini, Fen Bilgisi öğretmeni gidermeye çalışıyor. Dershaneler bu noktada devreye giriyor. Öğretmen eksikliğini, eğitimin aksak olduğu yerleri biz tamamlıyoruz. Öğrencilerimizin eğitim eksikliğini biz gidermeye çalışıyoruz. ‘’ şeklinde konuşarak  Milli Eğitim’deki eksikliği önemle vurguladı.

Dershanelerin okula yardımcı unsur olduğunu belirten Öztürk, ‘’ Mili Eğitim’deki düzenlemeler yapılsın, düzen sağlansın, eğitim hat safhalara çıksın ki dershanelere olan ihtiyaç azalsın. Var ki bir eksiklik ihtiyaç duyuluyoruz.’’ dedi ve dershanelere ihtiyaç olduğunu belirtti.   

“Sınavlar oldukça, dershaneler de olacak”

Çine Körfez Dershanesi Müdürü Fatih Aydoğan ise şu an 11.sınıflar için tedirgin olduğunun altını çizerek, “11.sınıf öğrencilerimiz seneye dershanelerin kapanması halinde nasıl sınava hazırlanacakları hakkında tedirgin durumdalar. Öğrencilerimiz ve velilerimiz bizlere dershanelerin durumu hakkında arayıp soruyorlar, merak ve endişe içindeler. Seneye dershanelerin kapatılması söz konusu olduğu zaman nasıl sınava hazırlanacaklarını soruyorlar.” diyerek seneye sınava girecek öğrencilerin durumun zor olduğunu belirtti.

Maddi yönden bakıldığında dershanelerin daha avantajlı olduğunu söyleyen Aydoğan, “En az fiyatlı bir özel okul 7.500-8.000 bin TL. Biz öğrencilerimizden 3.000 TL istediğimizde bile zor durumda kalıyoruz ki nasıl özel okul açalım da bu kadar çok para isteyelim. Çinemiz özel okulu kaldıramaz.” diyerek dershanelerin özel okula dönüştürülmesi konusuna tepki gösterdi.

Test ortamıyla olan YHS, YGS, LYS gibi sınavlarda test taktiğinin önemini vurgulayan Aydoğan, “Okullarımızda her zaman müfredat tam olarak yetişmiyor ki okullarda test taktiği çalışmaları yapılsın. Testleri hızlı çözme, çabuk okuyup yorumlama, zamandan kazanması ve bunun gibi birçok taktiği biz dershaneciler veriyoruz.’’ diyerek test ortamıyla olan sınavların devam ettikçe dershanelere olan ihtiyacın devam edeceğini belitti.(Murat TAN)


Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2014, 02:54

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472