banner488

Çineli Kadınlara ve Çocuklara Biyoçeşitlilik Eğitimi

Çineli Kadınlara ve Çocuklara Biyoçeşitlilik Eğitimi
banner496
Çine’nin dört mahallesinde kadın çiftçilere ve çocuklara “Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik Projesi” anlatıldı. Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Desteği ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünde yürütülmekte olan “Beslenme ve Gıda için Biyoçeşitlilik Projesi” kapsamında; Kadın çiftçiler ve çocuklara yönelik eğitim verildi.

Slayt gösteri ile proje tanıtıldı

Proje eğitimini sunan Ziraat Mühendisi Firdevs Bozkurt slayt gösteri ile kadınlara ve çocuklara bölgede bulunan yenilebilir doğal bitkiler, doğa mantarları ve yöresel beslenmede öne çıkan ot çeşitleri hakkında bilgiler verdi.  , gıda ve beslenme için uygun biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımına değinen Bozkurt, kadınların ve çocukların, yaşantılarının ve gıda güvenliklerinin iyileştirilmesine katkı sağlamak amacı güden bu proje, ulusal ve küresel beslenme, gıda ve geçim güvenliği stratejileri ve programları ile ilişkilendirilerek tarımsal biyolojikçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir yönetimini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

“Otlarımızın kıymetini bilelim”

Proje hakkında Çine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ağaran, bölgede yetişen bitki çeşitlerinin farkına varmak ve değerlerini bilmeği amaçladıklarını söyledi. Çine’de yaşayan halkın bu otları kullandığına değinen Ağaran, ‘Halkımızın kullandıkları otların ne kadar değerli olduğu konusunda bir farkındalık oluşturmak için Bakanlığımızca böyle bir proje geliştirildi. Projenin önce eğitim toplantıları yapıldı. Daha sonra eğitimde aldıkları bilgileri arkadaşlarımız pilot bölge olarak seçilen mahallelerimizde bayanlara ve çocuklara aktardık. Yöremizde yetişen otları gerek sofralarımızda gerekse turistik yerlerde lokantalarda sık sık tükettiğimiz ve çocuklarımızın bu değerleri öğrenerek gelecek kuşaklara aktarmalarında büyük etken sağlanacaktır. Çeşidimiz bol ve bunun yanı sıra çok değerli, çok ama biz kıymetini bilmiyoruz. Otlarımızın kıymetini bileceğiz” dedi.

 “Kaynaklarımız Yurt Dışına kaçırılıyor”

Kaynaklarımızı korumalıyız diyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uzmanı Dr. Kürşad Özbek de “Ülkemiz bitkisel biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin bir ülkedir. Dünyada tarıma yön veren kültüre alınmış birçok önemli türün orijin ülkesi Türkiye’dir. Özellikle yerel çeşitlerimiz ve yabani akrabaları ıslahçılar için sonsuz bir hazine niteliğindedir.  Bu nedenlerle de yıllardır genetik kaynaklarımız yabancılar tarafından sürekli bir şekilde yurt dışına kaçırılmaktadır. Yurt dışında Türkiye orijinli geliştirilen materyalden ise ülkemize herhangi bir gelir gelmemektedir. Bu nedenle özellikle çeşit geliştirme çalışmalarında yerli materyal kullanılmalı ve ıslah çalışmaları kendi öz kaynaklarımızla gerçekleşmelidir. Bunun yanı sıra doğamızda bulunan yenilebilir yabani türler üzerine de önemli projeli çalışmalar bulunmaktadır. Bu türlerin besin ve pazarlanma potansiyelleri çok iyi bir şekilde değerlendirilmeli ve kırsal kalkınmada yerini almalıdır. Sürdürülebilir kalkınmada eko turizm de önemli bir turizm şeklidir. Doğa ile iç içe olmak isteyen insanlar özellikle küçük aile işletmelerine gitmekte, buralarda konaklamakta ve yerel yiyeceklerden tatmaktadır. Böylece hem çevre dostu bir faaliyet gerçekleştirilmekte hem de o bölge için kırsal anlamda bir gelir sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Çine’de Mutaflar, Alabayır, Yeniköy ve Kavşit’e gerçekleşen eğitim toplantısına Beslenme ve Biyoçeşitlilik projesi Ege Bölge Koordinatörü Dr. Ayfer Tan, Karadeniz Bölge Koordinatörü ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uzmanı Dr. Kürşad Özbek, Ege Tarımsal Araştırma Ziraat Yüksek Mühendis Neşe Adanacıoğlu ve tekniker Tefik Taylan, Çine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ağaran, Veteriner Hekimler ve Ziraat Mühendisi Firdevs Bozkurt, Muhtarlar, ziraat odası temsilcileri, Ankara ve İzmir’den eğitimciler katıldı. Eğitim sırasında proje ekibi tarafından hazırlanan broşürler dağıtıldı. Söyleşi, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile son buldu.

 
 



















Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2017, 12:03

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472