banner488

Çine’de Öğrencilere 'Cumhuriyet ve Atatürk' Konferansı

Çine’de Öğrencilere 'Cumhuriyet ve Atatürk' Konferansı
banner269

Çine Halk Kütüphanesi’nin düzenlediği ‘Cumhuriyet ve Atatürk’ isimli konferansa konuşmacı olarak katılan Adnan Menderes Üniversitesi Okutmanlarından Dr. Fatma Tombak, “Cumhuriyet ve demokrasi bizim içimize, belleğimize ne kadar yerleşirse, gelecek nesiller bunu çok daha iyi anlayacaklardır” dedi.

Çine Halk Kütüphanesi Cumhuriyetin 96'ıncı yıldönümü etkinlikleri kapsamında İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü Şükran Güngör Tiyatro Salonu'nda 'Cumhuriyet ve Atatürk' isimli bir konferans düzenledi. Konferansa Çine Mehmet Tuncer Anadolu Lisesi, Çine Mehmet Emin Ünal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çine İmam Hatip Lisesi, Akçaova Anadolu Lisesi ve Çine Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı. İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Şenay Hızır, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96.yıldönümü kutlamaları çerçevesinde “Cumhuriyet ve Atatürk” konulu konferansı vermek üzere, Adnan Menderes Üniversitesi Okutmanlarından Dr. Fatma Tombak ‘ı sizlerle buluşturduk. Yoğun bir programı olmasına rağmen bizleri onurlandıran Hocamıza ve katılım sağlayan okullarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Okutmanı Doktor Fatma Tombak, konuşmacı olarak katıldığı konferansta, geçmişten günümüze Türklerdeki demokrasi anlayışının Cumhuriyet'le bütünleşmesindeki rolünü anlattı. Mustafa Kemal Atatürk'le perçinleşen demokrasi ve Cumhuriyet anlayışı üzerine de konuşan Tombak, "Türk Ulusunu tanımak, özellikle Mustafa Kemal Atatürk’ü tanımak bizim için en büyük şereftir. Mustafa Kemal’i tanımak dehasını ben üç bölümde inceliyorum. Askeri dehası, siyasal dehası ve birde diplomatik dehası olmak üzere. Bunları ayrı ayrı incelediğimizde Mustafa Kemal’i çok daha anlayacağız. Çökmüş olan ulusu tamamı ile küllerinden yeniden doğuran ancak bir deha olabilir. Cumhuriyet ve Mustafa Kemal’i ayrı ayrı değerlendiremeyiz. Milli mücadele başlarken yola çıktığı zaman kafasında oluşturduğu şema ulusal bir devlet kurma hedefine dayanıyordu. Mustafa Kemal Atatürk’ü, Atatürk yapan temel özellik imparatorluktan bir ulus devleti yaratma çabasına geçmesidir. Yapacaklarını o günün zamanına ve koşullarına ayarlaması Milli Egemenlik ve tam bağımsızlık yolunu açacaktı. Avrupa’da 200,300 yıllık bir değişim söz konusu. Bu değişim kanlı ve gözyaşlı uzun zamana yayılarak olmuştur. Atatürk cephede de inanılmaz kitap okuyan bir liderdir. Mustafa Kemal, ‘Eğer 2 kuruşum varsa 1 kuruşunu kitaba vermeseydim, bu gün bu yaptıklarımın hiç birini yapamazdım’ diye söylemiştir. Türklüğe vurgusu son derece birleştiricidir. Ayrıştırıcı, yok edici, bölücü değildir. Atatürk , ‘ Ne Mutlu Türküm Diyene’ derken burada aynı amaç etrafında, aynı duygularla aynı caba ve gayretle bir ulus, kimlik yaratma teşebbüssünde bulunan her kim varsa bu Türklük çatısı altında birleşmiştir. Türk Milliyetçiliği ve Cumhuriyet bizim vazgeçilmezimizdir. Bu konuları anlatabiliyor isem bana özgür düşünce hakkı veren Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet sayesindedir” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472