banner488

Milletvekili Depboylu TBMM’ye, Aydın’daki Jeotermal Santralleri taşıdı

Milletvekili Depboylu TBMM’ye, Aydın’daki Jeotermal Santralleri taşıdı
MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Aydın’daki 29 jeotermal santralin 11 tanesinin ÇED raporu olmadığını ve Aydın için tehlikeli boyutlar alacağını anlattı.  

Sanayi tesislerinin kuruluşunda ÇED raporu aranmamasının sonuçları doğaya ve insanlara zarar vereceğini ifade eden Milletvekili Depboylu, “ÇED raporlarının verilmemesini eleştirerek, yapılacak her tesiste ÇED raporunun aranması, istenmesi noktasında hassasiyet gösterilmesini rica ettik. ÇED Raporu; Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu veya olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknolojik alternatifleri belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanması izlenmesi kontrolleri sürdürülecek çalışmalardır. 25.11.2014 tarihinde ve 29.186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan; Çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliğine tabi projeler için, bazı işletmelerin kurumunda ÇED raporunun alınması ve bazılarında da ÇED raporu istenmez şeklinde bir kararın alınabileceği ile ilgili bir bildiri var. Bu ÇED raporu istenmediği takdirde bu projelerle ilgili teşvik onay izin yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyecekken maalesef bunlar bu ruhsatı ÇED raporu olmadan alabilmektedir. Ne yazık ki Aydın İl’inde çok sayıda faaliyet gösteren jeotermal santrallerin bir kısmında kuruluşunda ÇED raporu aranmamaktadır” dedi.

“Aydın’da jeotermal santral sayısı 29 adete çıkacak”

Türkiye genelinde jeotermal santralleri hakkında bilgi veren Depboylu, “Türkiye’de devrede olan 31 adet jeotermal santral vardır. Bunların 19 tanesi Aydın’da. Yapımı devam eden 4 adet jeotermal santral vardır bunların 1 tanesi yine Aydın’dadır. Üretim lisansı alan 6 adet daha jeotermal santrali var,  bunun 2 tanesi yine Aydın’dadır. Ön lisans alan toplam 19 tane jeotermal santral projesi var, bunun 4 tanesi Aydın’da. Planlanan 7 adet daha jeotermal santral var, 3 tanesi Aydın’da. Yani 29 adet jeotermal santralin Aydın’da tamamlanması muhtemel gözüküyor” şeklinde belirtti.

“Aydın’da 19 jeotermal santralin 11 tanesinde ÇED raporu yok”

Jeotermal enerji santralleri için ÇED raporunda neler olmak zorunda diyerek sözlerine devam eden Vekil Depboylu; “Bu yer altından çıkarılan sıcak suyla birlikte, sıcak su buharının tekrar renjeksiyon yöntemiyle dışarıya salınmadan, doğaya verilmeden yer altına gönderilmesi şartı var. Maalesef bu süreci Aydın’daki jeotermal santrallerde gerçekleşmediğini ve özellikle buhar salınımının belli saatlerde sabaha karşı gece yarılarında yapıldığını bilmekteyiz. Jeotermal güç santralleri projesinin her aşamasında boşaltım ve sulama kanalı, nehir yatakları vesaire faaliyetinde tahrip edecek ve su kalitesini düşürecek hiçbir faaliyete de izin verilmeyeceği belirtilmektedir. Bunlarında kanıtlarını sunabiliriz. Jeotermal santrallerin 5 megavat ve üzerinde elektrik üretimi yapanlar da ÇED raporu istenmiyor, 20 megavat ve üzeri üretim yapanlardan isteniyor. Aydın’da devrede bulunan 19 tesisten 11 tanesinin ÇED raporu yok" şeklinde konuştu.

“Jeotermal santraller ÇED raporsuz Tehlike saçıyor”

ÇED raporu olsaydı ne olacaktı diyen Milletvekili Depboylu; “Bu firmalar bir ÇED raporu düzenleme ehliyeti olan bir firmayla anlaşıp, aynı zamanda ilerleyen süreçte üretim yaptığı süre boyunca kontrollerinin, teftişlerinin yapılması sağlanacaktı. Her ne kadar ÇED raporu almış olanlar ne kadar kontrol edildiğini denetimin yapıldığını bilmesek de bunlardan 11 tanesinin bunu yapma ihtiyacı veya zorunlu duymadığını ortaya koymaktadır. Şu anda Aydın’ın toprağında jeotermal santrallerinin bulunduğu bölgelerde bor bulunmakta, teşhis edilmektedir. Yine gıdalarda da bulunmaktadır. Bu tehlikeli bir boyuta gelecektir” dedi.


Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2017, 05:02

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472