banner488

Kritik oylama için siyasilerden peş peşe açıklama

TBMM'nde yerel seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihnde yapılmasını öngören anayasa değişikliği teklifininin referandum eşiğinde kabul edilmesiyle ilgili siyasilerden peş peşe açıklamalar geliyor.

Kritik oylama için siyasilerden peş peşe açıklama

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören teklifin referandum eşiğinde kabul edilmesine ilişkin, ''Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı. Ya iade edebilir veya referanduma gönderebilir. Ayrıca partilerin değerlendirme yapması gerekiyor. Meclis iradesi bu yönde tecelli etti'' dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören teklifin referandum eşiğinde kabul edilmesine ilişkin, ''Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı. Ya iade edebilir veya referanduma gönderebilir. Ayrıca partilerin değerlendirme yapması gerekiyor. Meclis iradesi bu yönde tecelli etti'' dedi.Çiçek, konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı. Meclis iradesinin tecelli ettiğini dile getiren Çiçek, şunları kaydetti:

''Yerel seçimlerin 2013 yılının Ekim ayının son haftasında yapılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, 360 oyla sonuçlanmıştır. Dolayısıyla bu durumda kanun kabul edilmiş olmakla birlikte referanduma gitmeden yürürlüğe girme imkanı yok. Bunun için 367 ve üzeri oy lazım. Bu gerçekleşemedi. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı. Ya iade edebilir veya referanduma gönderebilir. Ayrıca partilerin değerlendirme yapması gerekiyor. Meclis iradesi bu yönde tecelli etti. Söyleyecek bir şey yok.''

Çiçek, ''Kanunu bugün Köşk'e gönderir misiniz?'' sorusuna, ''Kanun yeni çıktı. Pazartesi günü göndeririz'' diye cevap verdi.

Referandumla ilgili sürenin, daha önce yapılan değişiklikle kısalmasına rağmen, halk oylamasının yine de kış şartlarına geldiğine dikkati çeken Çiçek, kanunun önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi durumunda referandumun Aralık ayında gerçekleşebileceğini söyledi.

Ancak anayasa değişikliği teklifinin gerekçelerinden bir tanesinin iklim şartları olduğuna dikkati çeken Çiçek, ''Halk oylaması kış günlerine denk geliyor. İklim şartları yönünden dikkate alınması gereken bir durum. Tartışmalı durumlar ortaya çıkıyor. Hayırlısı olsun, evvela bir partileri dinleyelim.''

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Referanduma gidiyoruz, hayırlı olsun" dedi.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, "Cumhurbaşkanı ya referanduma götürecek ya da iade edecek. Çabuk iade ederse yeniden görüşürüz" değerlendirmesini yaptı.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da, MHP'nin desteğine atıfta bulunarak, "Bence Anayasa oylamalarında gizli oy kaldırılmalı, herkes taahhütlerine bağlı kalsın" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, "Referandum konusunda takdir Cumhurbaşkanındadır" ifadesini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yerel seçimlerin öne alınmasının referandum eşiğinde kabul edilmesiyle ilgili, ''Sayın Cumhurbaşkanı tekrar Meclis'e gönderirse o zaman MHP, Meclis'te var olan iradesini devam ettirir'' dedi.Bahçeli, Meclis iradesinin anayasa değişikliğini referandum yolu açık kalmak suretiyle kabul ettiğini anımsattı.

Bu konuda takdirin Cumhurbaşkanı'nda olduğunu belirten Bahçeli, Engin Alan cezaevinde olması, 4 milletvekilinin de özel sebepleri dolayısıyla MHP'nin toplam 5 milletvekilinin bugünkü oylamaya katılamadığını ifade etti. Bahçeli, şunları kaydetti:

''İnancım odur ki TBMM'de bulunan arkadaşlar daha önceki irade beyanına paralel hareket Perabet ederek kabul oyunu vermişlerdir diye düşünmekteyim. Böyle bir durum karşısında MHP, sayın Cumhurbaşkanı tekrar Meclis'e gönderirse, referandum yolu itibariyle, o zaman MHP Meclis'te var olan iradesini devam ettirir. Ama Cumhurbaşkanı'nın tasarrufu ne olursa olsun, geri çevirmedi; o zaman seçimlerin bundan böyle zamanında yapılması noktasında MHP yoluna devam eder. 29 Mart 2014 tarihinde seçimlerin yapılması konusunda da herhangi kendisine göre bir sakıncası yoktur. MHP 27 Ekim'e de, 29 Mart'a da hazır.''

Bir gazetecinin, ''MHP büyükşehir belediyeleri yasa tasarısına tavır aldığı için son anda bu teklif üzerinde red oyu kullandığı söyleniyor'' sözlerine Bahçeli, ''AK Parti'den ve MHP'den katılmayanların toplamı sekizdir. 8 boşluk AK Parti'den kaynaklanmıştır. Bu da bellidir. Onların da katılmayanları bellidir. Bu sekiz rakamı buradadır. Önümüzdeki günlerde Meclis'e getirilecek olan bazı yasalarla ilişkilendirerek kimse MHP üzerinde gölge kurmaya çalışmasın. Bunu kabul etmemiz mümkün değil'' karşılığını verdi.

''Böyle bir sonuç beklemiyordum'' diyen Bahçeli, CHP'nin tavrının önemli olduğunu, daha önce görüşmeler sırasında 3 Kasım'da yapılırsa destek vereceklerini ifade ettiklerini, birinci oylamadan farklı davrandıklarını kaydetti.

Bahçeli, ''AK Parti ile MHP milletvekilleri üzerinde herhangi bir iradede çelişki olduğunu ifade etmek, iki partiyi bu manada karıştırıcı fitneyi yapmak, doğru değildir. Siyasi ahlakla bağdaşmamıştır'' dedi.

CHP Grup Başkavnekili Hamzaçebi:-''Teknik olarak, halk oylaması ihtimali gözüküyor olmakla birlikte, bu, Anayasa'ya aykırılık teşkil edecektir''

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin oylama sonucunu değerlendirirken, ''Teknik olarak, halk oylaması ihtimali gözüküyor olmakla birlikte, bu, Anayasa'ya aykırılık teşkil edecektir'' dedi.

Hamzaçebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin 72 ret oyuna karşılık 360 oyla kabul edilmesini değerlendirdi.

''Oylama sonucu hayırlı olsun'' diyen Hamzaçebi, milletvekillerinin özgür iradeleri ile kapalı ve gizli oylama sonucunda, oylarını sandığa yansıttıklarını ve sandıktan böyle bir sonuç çıktığını ifade etti.

Bu durumda Anayasa'ya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, teklifin halk oyuna sunulmasına ya da teklifin Meclis'e iadesine karar verebileceğini vurgulayan Hamzaçebi, şunları söyledi:

''Halk oyuna sunulması ihtimali değerlendirildiğinde, ilgili yasa hükümlerindeki süreler dikkate alındığında, bu oylama en iyi ihtimalle 2,5 ay kadar bir zamanı alacak. 2,5 ay sonra halk oylaması ile bu kabul edilirse, Anayasa'nın, 'seçimlere 1 yıl kala yapılacak değişiklikler, ilk seçimlerde uygulanamaz' hükmüne aykırı olacaktır. Yani teknik olarak, halk oylaması ihtimali gözüküyor olmakla birlikte, Anayasa'nın bu hükmüne aykırılık teşkil edecektir. Bu durumda yasanın Sayın Cumhurbaşkanı tarafından TBMM'ye iadesi ihtimali daha öne çıkıyor. Tabii ki en iyi değerlendirmeyi Sayın Cumhurbaşkanı yapacaktır.''

Hamzaçebi, oylama sonucunun kendisi için de sürpriz olduğunu sözlerine ekledi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, mahalli seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin referandum eşiğinde kabul edilmesiyle ilgili olarak ''Cumhurbaşkanı ya referanduma götürecek ya da iade edecek. Çabuk iade ederse yeniden görüşürüz'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Anayasa'ya göre Anayasa değişikliğinin, 330 ile 367 arasındaki bir oyla kabul edilmesi durumunda zorunlu olarak referanduma gideceğini söyledi.Canikli, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda, 72 ret oyuna karşın 360 oyla kabul edilmesini AA muhabirine değerlendirdi.

Anayasa'ya göre Anayasa değişikliğinin, 330 ile 367 arasındaki bir oyla kabul edilmesi durumunda zorunlu olarak referanduma gideceğini belirten Canikli, ''367'nin üzerinde olsaydı Cumhurbaşkanının takdirine bağlıydı'' dedi.

Canikli, ''Referandum ne zaman yapılır?'' sorusu üzerine, ''Şu an itibariyle bir şey söylemek zor'' dedi. Nurettin Canikli, ''Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylaması halinde teknik olarak zaten referanduma gider'' diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2012, 11:09

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472