Okula başlayan öğrenci sayısı artacak olmasına rağmen servis kullanan aile ve buna bağlı servis sayısının yükselmeyeceği belirtiliyor.
İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği Başkanı Orduhan: ''4 4 4 ile 10 bin 400 okul servisinin bulunduğu İstanbul'daki eksik kapasitenin sadece bir kısmı giderilmiş olacak. Servis ücretleri önümüzdeki hafta içinde açıklanacak''
İstanbul'da servis işletmecileri, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4 4 4 eğitim sistemiyle bu yıl okula başlayacak öğrenciler için okul servisi yapan araçlarda 4 noktalı emniyet kemerine geçişin son hazırlıklarını yapıyor.
İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkanı Hakan Orduhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'daki 50 bin servis aracından yaklaşık 10 bin 500'ünün okullarda kullanıldığını, 1 milyar dolarlık cirodan 200 milyon dolarının okul servislerinden geldiğini bildirdi.
Orduhan, 4 4 4 eğitim sistemiyle okul servisi sayısının artmayacağını savunarak, ''İstanbul'da okul servisleri zaten eksik kapasite ile çalışıyordu. Arz fazlası vardı. Servisler, 4 4 4'le oluşan talebi rahatlıkla karşılayabilecek kapasiteye sahip. Okula gitmek için çocuğunun çok küçük olduğunu düşünen ya da çocuğunu oturduğu mahalledeki okula vermesi gereken aileler, servisleri pek tercih etmiyor. Çocuklarını kendisi okula götürmek istiyor. Bu nedenle servislere çok talep gelmiyor. Yani öğrenci sayısı artmasına karşın servis sayısı artmayacak'' diye konuştu.
Yeni eğitim sistemiyle küçük yaş çocuklarının okul servislerine katılımının söz konusu olacağını vurgulayan Orduhan, küçük yaş çocuklarına göre uyarladıkları, daha güvenli yolculuk sağlayacak emniyet kemeri donanımları bulunduğunu anlattı.
Tavsiyeleri üzerine İstanbul'daki birçok serviste, pusetlerdeki gibi, 4 noktalı emniyet kemerine geçileceğini bildiren Orduhan, ''Küçük öğrencilerin taşınması ve güvenliği bu şekilde sağlanacak. Bu uygulama servisler için bir zorunluluk değil, bir sosyal sorumluluk bilinci. Rekabet gereği çok sayıda servis, birkaç koltukta 4 noktalı emniyet kemerine geçecek'' şeklinde konuştu.
''Servisteki güvenliği hostes kontrol edecek''
Hakan Orduhan, okul servislerinde belden emniyet kemeri ve lise hariç, servis hostesi bulunması zorunluluğu olduğunu da hatırlatarak, hostesin servisteki güvenliği sağlayacağını ve kontrol edeceğini söyledi.
Yeni dönemde bazı okullarda ''sabahçı'' ve ''öğlenci'' öğrencilerin bulunması nedeniyle bazı okul araçlarının iki servis yapacağını da belirten Orduhan, okul servislerinin, daha çok 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri tarafından kullanıldığını, İstanbul'un her ilçesinden öğrenci aldıkları için Anadolu liseleri ve özel okullarda da yaygın olduğunu anlattı.
Servis ücretlerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin karar vereceğini anımsatan Orduhan, geçen yüzde 5 zam yapılan servis ücretlerinin önümüzdeki hafta içinde açıklanacağını duyurdu.
Orduhan, 10 yıllık süreçte okul servis sektörünün giderek küçülecek bir pazar payına sahip olacağını ve okul servisi sayısının giderek azalacağını düşündüklerini kaydetti.