banner488

Tabip Odası, “İncirde hidrojen peroksit kullanımı tehlike saçıyor”

Aydın Tabip Odası ballı kara olarak nitelendirilen incirlerde beyazlatma amacıyla kullanılan hidrojen peroksitin sağlık için tehlike oluşturduğunu söyledi.

Tabip Odası, “İncirde hidrojen peroksit kullanımı tehlike saçıyor”
banner496
 Aydın Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada “Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıklamasına göre 2015 yılından itibaren kanser insanlarda ölüme sebep olan birinci hastalık durumuna gelecek.

Kanser oluşumunda insanların genetik yapısı, kullanılan veya maruz kalınan kimyasal maddeler, radyasyon,virüsler,sigara vs. etkili olabildiği gibi pek çok çevresel faktörde etkilidir.Kanser oluşumunda gıdaların hazırlandığı ürünlerin üretimi ile gıdaların tüketime sunumunda ve korunmasında kullanılan kimyasal maddelerin yarattığı kanserojen etkiler de önem taşımaktadır.

DSÖ en son olarak hazırladığı raporda sucuk, salam, jambon gibi işlenmiş et ürünlerini tüketime hazırlama aşamasında kullanılan pek çok kanserojen kimyasal maddeleri içermeleri nedeni ile "kanserojen gıda ürünleri "kategorisine aldı.DSÖ 45 yılı aşkın bir süredir yaptığı araştırmada yaklaşık 1000 madde ve ürünü "kanserojen" yada "kanser riskini arttırabilecek" olarak listelemiş durumda.

Tarımda yüksek dozda ve denetimsiz kullanılan bazı zirai ilaçları ve pestisitler kanserojen veya kanser riskini arttıran kimyasal maddeler içermektedir.

Normalde Kuru İncirde Hidrojen Peroksit Kullanımı Yasaktır

Türkiye'de kullanılan tarım ilaçlarının %70'i içinde Aydın’ın da olduğu Batı Anadolu'da tüketilmektedir.

Aydın'ın en önemli tarım ürünü incirdir. İncirlerde halk arasında "Ballı kara" diye tabir edilen nispeten daha koyu renge sahip incirlerin renginin açılması veya beyazlatılması, düşük kaliteyi gizleyerek üretici beğenisini kazanmak amacıyla "hidrojen peroksit" kullanılmaktadır. Normalde kuru incirde hidrojen peroksit kullanımı yasaktır. Fakat bugün baktığımızda ticari kaygılar nedeni ile  gerek iç pazara gerekse dış pazara sunulan incirlerin çoğunluğu az yada çok oranda hidrojen peroksit ile temas etmiş halde hazırlanır hale gelmiştir.Hidrojen peroksit güçlü bir kimyasaldır. Başlıca kullanım alanları kozmetik, ilaç, tekstil,gıda ve temizlik sanayisidir. Hidrojen peroksite bağlı toksisite gelişmesinde bu kimyasalın kullanım dozu-süresi-şekli-formu ve beraberinde başka bir kimyasala maruziyetin olup olmadığı gibi birtakım faktörler de önem arzetmektedir. Hidrojen peroksit yüksek konsantrasyonlarda (%35 ve üstü) insanlarda akut ve kronik toksik etkiye sahiptir. Akut toksik etkiye bağlı solunum yollarında irritasyon  ve nefes darlığı, karın ağrısı ve kanama, ciltte tahriş ve yanıklar, gözde ağrı ve konjonktivit, ışığa hassasiyet ve körlük, bilinç kaybı ve ölüme sebep olabilmektedir. Yüksek düzeydeki hidrojen peroksite maruz kalma ancak bu ürünlerin üretildiği veya kullanıldığı iş ortamlarında olmaktadır. Hidrojen peroksit ile yapılan deneysel çalışmalarda genlerde mutasyona sebep olduğu bunun ise kansere, kısırlığa, özürlü bebek doğumuna sebep olabileceği saptanmıştır.

Yine yapılan bir başka araştırmada Akciğerde kanserli hücrelere neden olan maddenin sigaradaki hidrojen peroksitin olduğu keşfedilmiştir.Tüm bu gerçekler ışığında Aydın'da kuru incir üretiminde bu yoğunlukta hidrojen peroksit kullanımının olması hem bu iş kolunda çalışan işçilerde hemde bu ürünleri kullanan halkta ciddi sağlık problemleri yarattığına, daha ciddi sağlık problemleri  yaratmaya da aday olduğunu görmekteyiz.

İncirin Yetiştiği Bölgeler Yoğun Jeotermal Santral İstilasına Maruz Kalıyor

Aydın'da yaş ve kuru incir üretiminin bir şansızlığıda, incirin yetiştiği bölgelerin yoğun jeotermal santral istilasına maruz kalmasıdır. Jeotermal akışkanları ve buharları ise içerdikleri bor, hidrojen sülfür, kurşun,arsenik,radon,metan,kadmiyum gibi pek çok kimyasal ve kanserojen maddeler nedeni ile incire yetişme süresinde kalite ve miktar bakımından ciddi zarar vermektedir.Yetişme sürecinde bu kimyasal maddelere maruz kalan incirin kullanıma hazır hale getirilme aşamasında ticari kaygılar nedeni ile yoğun şekilde hidrojen peroksite maruz kalması, incirin insan sağlığına verdiği olumsuz etkiyi daha da arttırmaktadır. Aydın Tabip Odası olarak kuru incir üretiminde hidrojen peroksit kullanımının yasak olmasının kağıt üstünde kalmamasını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün incir üretim ve tüketiminin her aşamasında ciddi şekilde kontrol ve denetimlerini arttırmasını talep ediyoruz. Yine Aydın'da birinci sınıf tarım toprak alanlarına, endemik bir bitki olan ve Türkiye'de sadece belli bölgelerde yetişen incirin üretim alanlarında jeotermal santral kurulumuna izin verilmemesini, faaliyette olan jeotermal santrallerin akışkanlarını mutlaka reenjekte etmelerinin sağlanmasını, insan ve bitki yaşamını olumsuz etkileyen pek çok kimyasal ve kanserojen madde içeren buharların salınımının önlenmesini acilen talep ediyoruz” denildi.

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2015, 10:12

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472