banner488

Şoför esnafın ÖTV'nin yasalaşması sevinci

Şoför esnafın ÖTV'nin yasalaşması sevinci
Ticari araçlara, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimini öngören yasa Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla ilgili olarak, Çine Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Bircan Öter, "Esnafın 1 aydır sabırsızlıkla beklediği ÖTV düzenlemesinin yasalaşmasının sevindirici" olarak nitelendirdi.

Çine Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Bircan Öter, Değişiklik kapsamında indirimden otobüs, taksi, dolmuş, minibüs, halk otobüsü, yük taşıma amaçlı kamyon ve kamyonet sahipleri faydalanabileceğini ve Ticari taksiler yüzde 45, Minibüs türü araçlar yüzde 9, Midibüs türü araçlar yüzde 4, Otobüs türü araçlar ise ÖTV indirimi yüzde 1 olarak belirlendiğini söyledi.

ÖTV indirimi yürürlüğe girdi

Araçlarını değiştirmek isteyen esnaflarımız devletin getirmiş olduğu ÖTV indiriminden Ekim ayı itibarı ile yararlanmaları menfaatleri icabıdır, şoför esnafımız bu imkanlardan yararlanabilir diyen Başkanı Bircan Öter açıklamasında şunlara değindi; “Esnafımızın Ticari araçları ÖTV’siz yenilemesine imkan sağlayan 6745 sayılı kanun 07.09.2016 tarih ve 29824 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olup, yine Mali Bakanlığınca hazırlanan uygulamalara ilişkin tebliğ 13.10.2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Araç türüne göre indirim yüzdelikleri

Bu yasa ile şehir içinde Yolcu Taşımacılığı yapan taksi, dolmuş, servis aracı, minibüs, midibüs, otobüs ile şehir içi veya şehirlerarasında yük taşımacılığı yapan, kamyonet, kamyon ve çekici araç sahipleri bir defaya mahsus olmak üzere araçlarını 30 Haziran 2019 tarihine kadar ÖTV’siz olarak araç değişikliklerini yapabileceklerdir. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapanlar bu kapsamda yer almadıklarından bu imkandan faydalanmaları söz konusu değildir. Bu oranlar ise; Ticari taksiler yüzde 45, Minibüs türü araçlar yüzde 9, Midibüs- Kamyonet- Kamyon Çekici türü araçlar yüzde 4, Otobüs ise ÖTV indirimi yüzde 1 olarak belirlenmiştir.

Eski aracı 2 yıl içinde satışını yapmalı

Araçlarını ÖTV’den muaf olarak değiştirecek esnafımız, eski araçlarını en geç iki tam yıl içinde satmaları, devretmeleri kanunen zorunludur. Bu süre içinde eski araçlarının satışını, devrini yapmayanlar veya satışa 8 devre ilişkin belgelerini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeyenlerden, satış sırasında tahsil edilmeyen ÖTV ve ÖTV’ye ait KDV, gecikme faizi ve vergi cezasıyla birlikte tahsil edilecektir. Eski araçlarını Hurdaya ayırmaları ise devir olarak kabul edilmeyecektir.

3 yılı geçen ÖTV’siz olarak satı alınan araçlarda

ÖTV’siz olarak satın alınan aracın 3 tam yıl geçmeden satılmaması veya ticari faaliyetten çekilmemesi gerekmektedir. Bu kapsamda 3 yıl geçmeden satılması veya ticari faaliyette kullanılmadığının tespit edilmesi halinde satış sırasında tahsil edilmeyen ÖTV tutarı araç sahibinden alınır ibrası yer almaktadır. Ancak söz konusu taşıtların deprem, sel, heyelan, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelerek hurdaya ayrılması veya ayıplı mal kapsamında iade edilmesi helinde tahsil edilmeyen ÖTV ödenmez” şeklinde açıkladı.

 

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2016, 14:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472