banner488

Erdoğan Aday Değil!

 

Cumhurbaşkanı seçilme yeterliliği Anayasamızın 101'inci maddesinde düzenlenmiştir. 101'inci maddeye göre, "Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisince kırk yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış kendi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından... seçilir".

Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür.

İlk defa yasal düzenlemeyle Cumhuru Halk seçecek. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeyiz. Cumhurbaşkanlığı seçimine çok az bir zaman kala Muhalefet  partilerinden CHP MHP adaylarını açıkladılar.

Ak Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı kim? Herkes bunu merak ediyor. Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olacak mı? Abdullah Gül Başbakan mı olacak? Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve aday belirleme süreci hakkında açıklama yapan Bülent Arınca Ak Parti’nin Cumhurbaşkanı adayının belirlendiğini açıklamıştı. Peki Ak Parti Cumhurbaşkanı adayını ne zaman açıklayacak?

Bir basın mensubunun ‘AK Parti’nin Başbakan adayı kim olacak?’ sorusuna ise Bülent Arınç şöyle cevap verdi: “Benim şahsi arzum odur ki Sayın Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanımız olacaksa bu partiye güçlü bir figürün gelmesi ve ön planda hizmet etmesine ihtiyaç var. Eğer kabul ederse ve uygun görürse bu iş için en iyi isimlerden birisi Sayın Abdullah Gül’dür. Ama maalesef bir takım densizlerin dedikoduları, gıybetleri onu da belki bir noktaya getirmiş olabilir ki ’2015 sonrasına dair hesabım yoktur’ demek zorunda kaldı.”

Başbakan AKP kurulduğundan beri Cumhurbaşkanı olmak için elinden geleni yapıyor ve bu isteğini de en açık şekilde ortaya koyuyor. Amacı da Başkanlık sistemini getirmek. Geçen dönemde konjonktür uygun olsaydı Recep Tayip Erdoğan adaydı.  Buna rağmen Abdullah Gül cumhurbaşkanı ve bu böyle sürüp gidiyor. Erdoğan bu konuda muvaffak olamadı ve bugünkü şartlarda Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olmak istediği sürece de Recep Tayyip aday olamayacak!

Toplum zannediyor ki; Gül, Erdoğan’ın bakanıydı partide birlik bütünlük bozulmasın, oylar düşmesin diye Erdoğan cumhurbaşkanı olmadı ve lütfetti Gül’ü cumhurbaşkanı yaptı. Gül’ün şu an ki karşı çıkışları ve makamı Erdoğan’a bir türlü bırakmaması da ahde vefasızlık.

Hâlbuki durum tam tersi. Tayyip Erdoğan’ın başbakan olmasına vesile olan Abdullah Gül’dür. Erdoğan’ın elinden tutarak belli merkezlere götürüp lanse eden kişidir. Onun referansı ile Erdoğan başbakan olmuştur. İkisi de bunu gayet iyi bilmektedir. Bu sebeple Gül ne yaparsa yapsın Erdoğan bir yere kadar konuşabilmekte daha ileri gidememektedir. Gül’ün beyanatları ne kadar aleyhine olursa olsun her zaman iyi ilişkiler içerisinde olan, dava arkadaşı görüntüsü vermektedir. Gül’ün derin rahatlığı ve kendisinden emin oluşunun sebebi budur.

Abdullah Gül cumhurbaşkanı olmaktan vazgeçer ve Erdoğan’ı işaret ederse o zaman Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı yolu açılabilir. Yakın gelecekte bu yönde bir ışık görünmüyor, ilerisi için de umut yok… Kısacası Erdoğan’a başbakanlıktan öte yol yok!

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin henüz AK Parti'nin Köşk adayının belirlenmemesi hakkında "3 Temmuz kritik bir tarih, bir bakarsınız ters köşe yapmış olabiliriz" yorumunda bulundu

(Neden adayı açıklamayı ay sonuna bıraktınız, sorusu üzerine…)

“Çünkü önce muhalefetin adayının belli olması gerekiyor. Şu anda muhalefetin adayı kesin mi? Hayır. Kesinleşmesi için Meclis'te önergeye imzaları atsınlar, sonra ismini Yüksek Seçim Kurulu'na bildirsinler. Son ana kadar her şey olabilir. Adaylığın son günü olan 3 Temmuz çok önemli.”

(Muhalefetin adayının değişmesi durumunda, sizdeki durum da değişebilir mi, sorusu üzerine…)

“Olabilir. Bir bakarsınız ters köşe yapmış olabiliriz.”

Ak Partinin Adayı Abdullah GÜL olmak zorunda konjonktür bunu gösteriyor.

 

 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner472