banner488

KALTUN Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi

Çine Kaltun Madencilik A.Ş. doğalgaz yükünü azaltmak için Güneş Enerjisine yöneldi.

KALTUN Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi
banner496
Kaltun pahalı doğalgazdan kurtulmak için Güneş Enerjisine yöneldi.
Konu hakkında uzun zamandır etüt çalışma halinde olan Kaltun Madencilik 4 üniteden oluşan 2 milyon Avroluk Güneş Enerjisinin birinci etabının tamamladı.
Madencilik sektörünün öncü kuruluşlarından olan Kaltun enerji sorunu aşabilmek ve maliyetleri düşürmek amacıyla Güneş Enerjisinden yararlanmaya karar verdi. Güneşi enerjiye çevirmek için kolları sıvayan şirket yönetimi bir alman firmayla yaptığı anlaşma sonucu Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Şirketin arka bahçesinde 10 dönümlük arazide kurulan son teknoloji ürünü güneş panelleri kendi enerjini üretmeye başlayacak. Bu sayede enerji maliyetinden büyük tasarrufa gidecek olan şirket 2013 yılı içinde projeyi tamamlayacak.  
Bu proje ile ilgili bilgi veren Kaltun A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Tuncer, teknolojinin gelişen imkanlarından en iyi şekilde yararlanmak için çaba sarfettiklerini ama bunun büyük maliyet gerektiren yatırımlar olduğu için  zaman aldığını söyledi.
Güneş panelleri sayesinde işletmedeki en büyük gider payını oluşturan enerji sorununu  asgariye indirmeye çalışacaklarını ifade eden Tuncer, madenin işlenmesindeki kurutma safhasında gerekli olan enerjinin güneş panelleriyle giderileceğini belirterek şöyle konuştu. “
Bizim tesisimizde elde edilen ürünleri kurutma amaçlı olarak kullandığımız fırınlarımız var. Bu fırınlarda sıvılaştırılmış doğalgaz yakılarak maden kurutuluyor ve paketlenerek müşterilerimizin kullanımına sunuluyor.  Sıvılaştırılmış doğalgaz yüksek bir maliyete neden oluyor çünkü Türkiye doğalgaz konusunda kendi kaynaklarına sahip değildir. Rusya ve İran ya da Cezayir gibi ülkelerden sıvılaştırılmış doğalgaz temin ediliyor. Pahalı olmasının da ötesinde doğalgaz yakıldığı için bir karbondioksit salınımına da sebep oluyor. Tabi bizim doğalgaz kulanımımız doğal termik santrallerindeki gibi yüksek oranda değildir. Kaldı ki bizim yakma prosesimiz elbette Çevre Şehircilik il müdürlüğü gözetimi altında gerçekleşiyor. Fakat temelde maliyet sorunu da var. Bizim şirketimiz Çine ilçesinde ciddi bir istihdam olanağı sağlıyor. Doğrudan istihdam olarak yüzlerce arkadaşımız görev yapıyor. Şirket yönetimi olarak temel felsefemiz bu istihdamı arttırarak devam ettirmektir. Kaltun sonuçta Çine'deki en büyük Sanayii Tesislerinden bir tanesidir.  Dolayısıyla şirketimiz mümkün mertebe istihdamı arttırmak istemektedir. Bizim bakış açımız şu ; biz ne kadar enerji giderleri ve maliyetleri düşürürsek istihdam ve işçilerimize ödemelerimiz konusunda o kadar rahatlarız. Dolayısıyla nereden tasarruf edebiliriz bunu sorguladık. Tasarrufumuzdaki en önemli kalemlerden birisi nitekim doğalgazdır. Hem maliyet olarak bize külfet bindiriyor, hem de Türkiye kaynaklı değildir.  Yani mesela yüz liralık doğalgaz aldığınızda bunun ülkedeki dağıtım giderlerini düşerseniz 90 lirası belki yurt dışındaki ülkelere gidiyor. Biz de bu noktada dedik ki kurutmalarımızı yavaş yavaş aşama aşama güneş enerjisine çevirelim. Açık söylemek gerekirse son dönemdeki doğalgaz zamları da şirkete çok ciddi bir yük bindiriyor. Hem maliyeti yüksek hem de fiyat belirsizliği var. Bir şirketin bütçesini yaparken belli bir dönemi öngörmek zorundasınız. “ diyerek konuya açıklık getirdi.
Bir Alman Bahisarena Firması ile anlaştıklarını belirten Tuncer, “ Doğrudan ısı üretiyorlar bizim için. Üretilen ısı eşarjör vasıtasıyla sıcak havaya dönüştürülüyor. Bu sıcak havada kurutmalara pompalanacaktır.  Dolayısıyla kurutmada kullandığımız o havayı ısıtmak için sıvılaştırılmış doğalgazdan tasarruf edeceğiz. Şu an bir ünite tesisimizde 2,5 dönüm arazi içinde termik olarak 1 megawatt kurulu gücündedir. Bunun gibi üç ünite daha kurmayı hedefliyoruz. Toplamda 4 ünite kurmayı hedefliyoruz. Bu da bizim doğalgaz sarfiyatımızın yarısından fazlası anlamına gelecektir. Sonuçta bu tasarruf şirketin hareket kabiliyetini arttırır. Belki de yeni istihdam alanları açmamız söz konusu olabilir.  Burada temel hedef çevreci bir kaynaktan istifade ederek maliyetimizi düşürmektir. Bu hem şirket hem de ülke ekonomisi adına doğru bir iştir. Bizim hedefimiz bundan ibarettir. “ dedi.
Bu çalışmayı uzun zamandır etüt ettiklerine değinen Yüksel Tuncer, “ Neticede ülkedeki birçok sanayi kuruluşu ve hatta ülkemizin temel meselelerinden birisi enerjidir. Türkiye'nin bütçesi en önemli şekilde etkileyen kalem enerjidir. Aslında insanlarımız tam anlamıyla farkında değil ama Türkiye'den yurtdışına bu yakılacak ve yok olacak doğalgaza oluk oluk para ödeniyor. Bu senin benim sokaktaki adamın herkesin doğrudan cebinden giden bir paradır. İnsanlar parayı kendi cebine atıp ödemediği için belki farkına varamıyorlar ama sonuçta bir şekilde bu ülkenin insanları bu paraları yurt dışına ödüyorlar. Bu Güneş Enerjisi çalışması Kaltun A.Ş. için ekonomik ve ticari anlamda önemli bir mesele olmakla beraber hakikaten bir memleket meselesidir. Bu paraların yurtdışına ödenmediğini düşünün. Bu daha çok okul daha çok yol daha çok hastane ve daha çok hizmet manasına gelir. Biz Çine ölçeğinde belki Kaltun'u görüyoruz ama Türkiye ölçeğinde bakarsak Kaltun gibi nice kuruluşlar var ve çok ciddi miktarda sıvılaştırılmış doğalgaz tüketiyorlar. Öte yandan güneş hergün bedava üzerimizden geçiyor biz ise sadece bakıyoruz. “ diyerek konuya apayrı bir boyut kattı.  
Güneş enerjisi eskiden çok pahalı bir teknoloji olduğunu belirten Tuncer, “Son dönemdeki teknik gelişmeler artık ısıtma amaçlı güneş enerjisini sıcak hava üretimi, buhar üretimi gibi konularda doğrudan elektrik üretimine girmeden  ısı enerjisi üretmek hususunda şu an doğalgazla rekabetçi duruma getirdi. Şu an güneş enerjisi ısı üretimi konusunda doğalgazla rekabet ediyor ve daha ekonomik. Takriben Güneş Enerjisi ile ilgili bu 4 ünitenin maliyeti 2.000.000 Euronun üzerindedir. 5 senede geri ödeyeceğini tahmin ediyoruz. Şu an 4 üniteden bir tanesinin montajı tamamlandı. Noel sebebiyle alman firmasının uzmanları memleketlerine döndüler. İlk üniteyi işletmeye başlattıktan sonra verimini ölçeceğiz. Hedeflediğimiz rakamlara ulaşırsak 2013 içinde tamamını bitirmeyi hedefliyoruz. “ dedi.
Kışında bu güneş enerjisi panellerinin üretim yapabildiğini ifade eden Tuncer ,” Bulut olmadığı vakit dışarıdaki hava -20 derece bile olsa bu paneller 400 dereceye kadar ısı üretebiliyorlar.” açıklamasında bulundu.
Çalışmaların  2012 Ağustos ayı içinde başladığını belirten Tuncer, “Ülkemizde ve bilhassa yöremizde de ısı ve buhar kullanan her sektörde bu Güneş Enerjisi çalışmalarımız umarım emsal teşkil edebilir. Öte yandan güneş enerjisinin çok önemli bir özelliği daha var bu güneş enerjisi doğalgaz santralleriyle hibrit olarak kullanılabiliyor.. Bu üniteler doğalgaz santralleri ile beraber kullanıldığında yazın verim artışına neden oluyorlar ve çevreyi kirleten gaz santrali çevreci bir teknolojiye dönüştürmüş oluyorlar. Mesela sosyal manada da doğalgaz termik santrallerine tepki oluyor. Bu santrallerden ciddi miktarlarda karbondioksit salınımı söz konusudur. Dolayısıyla bu santraller güneş enerjisi ile birlikte hibrit teknolojiye dönüştüğünde hem gaz salınımları çok ciddi oranda düşüyor hem de yaz verimleri çok artıyor. Şu anda EPDK' ya büyük başvurular var ve doğalgaz santralleri ülkemiz genelinde hibrit olarak hem güneşle hem doğalgazla beraber ısı üretimi yoluna gidiyorlar. Bu hem çevre açısından çok önemli bir gelişme hem de yatırımcının karlılığını arttıran bir gelişme hem de memleketimiz açısından gaz ihtiyacını azaltan bir gelişme. Tabi bizim uygulamamız bu değil biz sadece ısı üretiyoruz ama böyle de bir imkan da var. “ şeklinde konuştu.
Gelişen teknololojiyi daima en iyi şekilde değerlendirip çevreye zarar vermeden bir üretim gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Tuncer,  “ Bu konuda yatırımlarımız devam edecek ve bu noktada maliyetlerimizi düşürerek istihdamda da artış sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2013, 13:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Ender Çiftçi
Ender Çiftçi - 5 yıl Önce

Başarılar diliyorum.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472