banner488

Demokratik Yerel Yönetişim Modeli

5393 sayılı Belediye Kanunu 76 maddesi ile yasal dayanağa kavuşan Kent Konseyleri Türkiye’nin katılımcı-demokratik yerel yönetişim modeli olarak dünyaya armağanıdır. Tüzel Kişiliği bulunmayan ancak “meşru” katılımcı bir yapıdır. Kentin hak ve hukukunu koruyan, saydam, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirme aracı olması gereken bir yapıdır!

Kent Konseyleri dış güçlerin dayatması sonucu kurulan bir yapı, Belediye erkinin yerini almaya çalışan bir oluşum, kentteki sivil toplum kuruluşlarını temsil etme yetkisini kendisinde gören bir kurum değildir.

Kent Konseyleri yasa da yer aldığı için göstermelik de olsa kurulması gereken ne işe yarayacağı belirsiz Belediyeye “bağlı” veya yük olan bir yapı hiç değildir. Aydın, Kent Konseyi’nin yönetmelikte tanımlanan “ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yönetişim mekanizması” olduğu bir il olma trenini yerel yönetimin gereksiz müdahaleleri ile kaçırmıştır.

Yönetmelik, Kent Konseyleri kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte yerel karar alma süreçlerine katılımını sağlayan yeni bir “yerel yönetişim” modelidir. Demesine rağmen ilimizde yerel yönetişimce atanan bir kent konseyi oluşturulmuştur. Tüm kesimleri, Kamuyu, Üniversiteyi (iddialara göre davet bile edilmemişler) kucaklayan bir Kent Konseyi oluşturulamamıştır.

Kent Konseylerinde Yerel yönetimlerin öncülüğünde yerel paydaşları bir araya getirerek tüm kenti kucaklayan bir “ORTAK AKIL” oluşmasını sağlaması gerekirken sadece Yerel yönetime yakın sorun çıkarmayacak tek sesli bir yapı oluşturulmak istenmiş bunda da başarılı olunduğu gözükmektedir. Bu dışlayıcı yapı ile “kentine sahip çıkma", “aktif katılım” ve “çözümde ortaklım” ilkeleri bütünlüğünde kentleri sürdürülebilir geleceğe taşıma fırsatı kaçırılmıştır.

Çağdaş bir yapıda ötekileştirici değil kucaklayıcı ve farklı seslerinde içerisinde olduğu bir yapı sağlanabilirdi. İlgili birçok Kamu kurum ve kuruluşu ve Üniversitenin içerisinde olmadığı bir kent konseyinin üç ayağından ikisinin olmaması anlamına gelir yürümesi ve üretmesi mümkün olamaz. Sadece Belediyenin sesi ve hık deyicisi durumuna düşer.

Demokratik Yönetişim ilkeleri Yerel Yönetimlerce yeterince içselleştirilmemiş olması ve buna bağlı olarak kaynak sağlayan kuruluşun kendi reklamını yapmasına indirgenmiş durumdadır.

Kent Konseylerinin Meclis ve Çalışma guruplarının ve diğer katılımcı yapıların girdileri ile beslenmeyen gerçek işlevlerine gereken ağırlığı vermeyen kent Konseyleri etkisiz yerel yönetimin borazanı olmaktan öteye geçemezler.

Kent Konseyleri yönetmelik hükümlerine uygun bir şekilde çalışması için yapının sağlam oluşturulması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki Kent Konseylerinin sivil bir yapı olma niteliği korunursa Kent Konseylerine etkin ve en geniş şekilde katılım sağlanabilir.

30 Mart seçimleri üzerinden 100 gün geçmesine rağmen oluşması gereken 5 meclis seçimi yapılamamıştır. 30 mart seçimlerinden önce görevi bırakan kent konseyinin Bazı meclisleri seçilmiş üyeleri bulunmamasına rağmen varmış gibi etkinlik yapmaktadır. Başkan bu uygulamaya sessiz kalmaktadır. İlimizde Engelli, Yaşlılar, Çocuk, Kadın, ve Gençlik Meclisleri ile 18 adet Çalışma grupları oluşturulmamış normal derneklerin düzenlediği konferans ve seminerler ile gün kurtarılmaya çalışılmaktadır. Bırakın bunları dernekler yapsın. Kent Konseyinin görevi Belediyenin parasıyla seminer yapmak değildir. İlimizde Büyükşehir Belediyelerinde oluşturulan Aydın kentini kapsayacak bir Kent Konseyi oluşturulmaması büyük bir eksikliktir. Bunun için zaman kaybetmeden çalışmalara başlanmalıdır. Kent Konseyinin daha işlevsel çalışması için kendi paydaşları arasındaki iletişim ve bilgi akışını sağlamak amacıyla WEB sayfası ve iletişim sistemi oluşturulmasında fayda vardır.

Sonuç olarak, Aydında yaşayan ve Aydın'ı düşünen her birey, kentinin geleceği için bu platformda özgürce düşüncelerini dile getirsin istiyoruz. Kent Konseyleri yerel Yönetimlerin kendi reklamlarını yapacağı platform değil, hemşerilerimizin yerel yönetimle ilgili tüm öneri, sorun ve şikayetlerini dile getirebildiği aktif bir iletişim ve çözüm platformu olmalıdır.

 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
S.Kurt
S.Kurt - 10 yıl Önce

çine kent konseyi ne zaman kurulacak.

banner472