banner488

KEŞKE DEMEDEN ÖNCE

Aydın'da Türk Tabipleri Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası, Aydın Çevre ve Kültür Derneği Platformu(AYÇEP) ve Aydın Tabip Odası öncülüğünde, 9 Ocak Cumartesi günü Aydın Çevre Kurultayı düzenlenecek.

KEŞKE DEMEDEN ÖNCE
 Aydın Tabip Odası'nda, Çevre Kurultayı öncesi açıklamalarda bulunan Tabip Odası Başkanı Metin Aydın Aydın'da yaşayan ya da yaşama tutunmaya çalışan toplumun her kesiminin geleceğinden endişe ve kaygı duyduğunu söyledi. Başkan Aydın, ülkenin içinde bulunduğu durumun endişe ve kaygılarını daha da arttığını ifade etti. Başkan Aydın, sağlığın ve eğitimin özelleştirildiği, emeğin-özgürlüklerin yok sayıldığı, bilimin dışlandığı, insanlara yaşam alanı bırakılmadığı, küresel ve emperyalist sermaye güçlerinin her şeyi satın aldığı ve sahiplendiği bir ülkede yaşar hale geldiklerini belirten Aydın sözlerine şöyle devam etti; “Küresel ve emperyalist sermaye güçleri daha fazla kazanç, daha fazla enerji adına bizlerin suyunu, havasını, rüzgârını, toprağını da satın aldı. Bizler çok iyi biliyoruz ki sürdürülebilir yaşam ve gelecek adına temiz ve sağlıklı suya-havaya-toprağa ve gıdaya, demokrasiye ihtiyaç vardır. İnsanların en temel hakkı olan "yaşam hakkı" ve "sağlıklı çevrede yaşama hakkı" tüm bu can damarlarımızın kirletilmesinden ve kurutulmasından, özelleştirilmesinden dolayı yok edilme sürecine girmiştir” Aydın'ın halkının  30-40 yıldır Türkiye'nin diğer bölgelerine göre bu kaynaklarını, zenginliklerini daha fazla ve hızlı kaybetme süreci yaşamakta olduğu söyleyen Başkan Aydın “Yüz yıllardır pek çok medeniyete yaşam veren Menderes nehri bugün bırakın içmeyi tarımda kullanılamayacak düzeyde kirlilik seviyesi taşıyor. Yeraltı suları jeotermal santrallerin her tarafı delik deşik etmesi nedeni ile kirlenme ve yok olma sürecinde. Aydın  topraklarımızın Menderes nehrinin taşıdığı kirlilik, tarım ilaçları ve gübrelerin fazla kullanımı, imara ve sanayiye açılması, bu sanayi tesislerinin arıtmasız çalışması nedeni ile çoraklaşma ve çölleşme sürecinde”

İncir, zeytin, pamuk, kestane üretimi ve kalitesi giderek azalmakta

Hava kirliliğimizin Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu söyleyen Aydın il olarak 2014 yılında Türkiye 8.’yiz dedi.  Aydın “Yazın havada Kükürt dioksit ortalamasının en fazla olduğu il Aydın'dır. Beşparmak dağlarımız maden ocakları tarafından talan edilirken binlerce yılda oluşan jeolojik ve ekolojik yapı, buradaki medeniyetlerin izleri yok edilmekte, orman köylüsü yok olmakta. Aydın topraklarının %80'nin de kullanım ve faaliyet alanı verilen jeotermal santraller enerji adına suyu-havayı-topraklarımızı kirletmekte, çoraklaştırmakta, köylülerin topraklarını kamulaştırma tehdidi ile satın almakta ve onları göçe zorlamakta. Jeotermal santrallerin hali hazırda ulaştığı sayı ve gelecekte ulaşması hedeflenen sayısal çoğunluğu Aydın'da temiz suyun-havanın-toprağın-tarımın-gıdanın yok olmasına sebebiyet vereceğinden, sürdürülebilir yaşama engel oluşturmaktadır. Aydın artık "dağlarından yağ ovalarından bal akan" diyar değil kanserin arttığı, tarımın yok olduğu, Menderes havzasının çoraklaştığı ve çölleştiği, çocuklarımızın geleceklerinin yok edildiği memleket toprağı haline gelmiştir. Bu kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir durum değildir. Biz Aydın'daki sivil toplum örgütleri, sendikalar, meslek odaları,köylüsü-kentlisi,üreticisi-emekçisi-emeklisi-öğrencisi,kadını-erkeği yani yaşamı, sağlıklı çevreyi, Aydın'ın zenginlerinin gelecek kuşaklara temiz ulaşmasını, bu zenginliklerin hakça paylaşımını talep eden yani kendini Aydın'lı hisseden tüm kesimleri “Keşke Demeden Önce” 9 Ocak 2016 tarihinde saat 12:00-17:00 de Efeler Şükran Güngör Tiyatro salonunda yapılacak "Aydın Çevre Kurultayı'na" davet ediyoruz" diye konuştu. Tabip Odasında gerçekleştiren basın açıklamasına AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Aydın Sivil Toplum Örgütleri Platformu Başkanı Veli Tiryaki, Yönetim Kurulu Üyeleri Işık Doğan ve Alparslan Ünsal katıldı.

Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2016, 10:13

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472