banner488

Başkan Ülken “İçinde Aydın Geçen Her şey İçin Mücadele Ediyoruz”

Dış Paydaşlar ve Komite Üyelerinin katıldığı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi İktisadi İşletme Müdürü Prof. Dr. Ramazan Aktaş’ın sunumuyla Aydın Park Otelde gerçekleşen 2016 – 2019 Stratejik Planlama çalış tayı gerçekleşti.

Başkan Ülken “İçinde Aydın Geçen Her şey İçin Mücadele Ediyoruz”
 Çalıştayda açılış konuşması yapan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken “ Buradaki ana unsurumuzu tüm oda personelimizin emeğini analiz ettiğimiz bir gün olarak düşünüyorum. Stratejik planlarımızın hazırlanması noktasında ve aynı zamanda dış paydaşlarla Aydın’ı yönetirken odamız olarak dışarıdan nasıl görünüyoruz, güçlü yönlerimiz eksik yönlerimiz neler ve ileriye dönük Aydın’ı yönlendirme adına nelerin yapılabileceği adına bunların belirlenebileceği bir adımdır bugün. Biz oda olarak ismini içinde Aydın geçen aklınıza gelen ne varsa başarılı olması ve Aydın’a katkı koyması adına 2013 yılında göreve geldiğimizden beri mücadele veriyoruz. Bu noktada paydaşlarımızla çok faydalı günleri yaşattığımız günler de oldu. Hiç iletişim kuramadığımız dönemler de oldu. Önemli olan ortak akılla hedefi doğru belirleyerek adımları da ona göre düşünerek atmak Aydın’a katkı koyabildiğimiz bir aurayı hazırlayabilmektir. Bizler bütçeleri olan kurumlarız ancak icra makamları değiliz. Kamu kurumu niteliğinde meslek odalarıyız. Bizler yatırım yapmayız. Fakat yatırım yapanların nereye yatırım yapması gerektiğini ifade ederiz. Örnek olarak Aydın’da hava alnı istediğimizi söylüyoruz. Neden istediğimizin de altını dolduruyoruz. Bir hava alanı sadece yolcu taşımacılığı değildir. Ticaretin olmazsa olmazı ulaşımdır. Bunun olması gerektiğini, kaldırılabilir olduğunu ve bunun Aydın ekonomisine ivme kazandıracağını belirtirken hep birlikte hareket etmemiz gerektiğini söylüyoruz. Sadece bizim çabamızın yeterli olmayacağını belirtiyoruz. Klasik örnektir; ‘Efe tek oynar kol kola girmez” denir. Efe tek başına da güçlüdür. Fakat kol kola girip birlikte hareket ettiğinde neler yapabildiğini herkes biliyor” ifadelerini kullandı.

Bir İş Adamı Hayatı Boyunca Ortalama 5 Kez Batıyor

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi İktisadi İşletme Müdürü Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ sunumunda “ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği şemsiyesi altında 365 tane oda bulunuyor. Bu odaların bir kısmı çok büyük. Bazıları ise çok küçük. Birliğimize 1 buçuk milyon kayıtlı üyemiz bulunuyor. Bu odaları standardize etmemiz gerekiyor. Bunların hepsini belli bir yere çekmek beceri gerektiriyor. Bu yollarda bir tanesi stratejik plan çalışmasıdır.

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon işletme var. Bunların %99,7’si KOBİ’dir Bunlar küçük ve orta boy işletmeler. Çalışan sayısı 250’den fazla, cirosu 40 milyona dayanan işletme sayısı 9 bin civarında. Türkiye’de orta gelir tuzağı denilen bir tuzak var. Şuanda Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolar civarında. Hal böyle olunca da gelişmekte olan ülke sınıfına giriyoruz. Gelişmiş ülke sınıfına girmek için 25 bin doları geçmemiz gerekiyor. Fakat bu zaman isteyen zor bir süreç. 25 bin dolara çıkmak için ne yapmamız gerekiyor? Öncelikle verimlilik artırılmalı. Marka yaratamıyoruz. Marka yaratmalıyız. Dünya’da ilk 100 de hiç Türk markası yok. İhracat, Ar-Ge, organizasyon, teşkilatçılık, koordinasyon ve inovasyon sıkıntılarımız var. Girişimcilik konusunda çok iyiyiz. Bir Alman’a göre bir Türk iki kat daha girişimci. Fakat Türkiye’de bir iş adamı hayatı boyunca ortalama 5 kez batıyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2015, 11:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472