Kategoriler

İstanbul'daki 'Arap Uyanışı'nın sonuç bildirisi

Arap dünyasından Müslüman ve Hristiyan dini liderlerin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen ''Arap Uyanışı ve Orta Doğu'da Barış'' konferansının sonuç bildirisi yayımlandı.

 Arap dünyasından Müslüman ve Hristiyan dini liderlerin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen ''Arap Uyanışı ve Orta Doğu'da Barış'' konferansının sonuç bildirisinde, bölgedeki dini ve kültürel çeşitliliğin bir sorun olarak değil, bir zenginlik kaynağı olarak görülmesi gerektiği vurgulandı.

Bölgeden ve bölge dışından siyasi ve dini liderlerin, kanaat önderlerinin, akademisyenlerin ve gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirilen ''Arap Uyanışı ve Orta Doğu'da Barış: Müslüman ve Hristiyan Perspektifler'' konferansı sona erdi.

İki gün süren ve Arap dünyasından çok sayıda önemli Müslüman ve Hristiyan dini lideri ilk defa bir araya getiren toplantıda, ''Arap Uyanışı'' olarak adlandırılan toplumsal ve siyasi dönüşüm sürecinde dinin rolü tartışıldı.

Toplantının sonunda yayınlanan bildiride, Arap Uyanışı'nın önündeki sorunların  görüldüğü belirtilerek, ''Yeni Orta Doğu'da temayüz eden kültürlerin eşit vatandaşlık, dini çoğulculuk ve kültürel çeşitliliğe dayanan ulusal birlik ve kimlikte kökleşmesi gerektiği teyit edildi'' denildi.

Bildiride, katılımcıların ''çeşitliliği bir sorun olarak değil, bir Pasgol zenginlik kaynağı olarak gördüğü'' kaydedildi.

Hukukun egemenliğinin, farklı inançtan cemaat ve gruplar ile bireylerin özgürlüğünün korunması için kritik önem taşıdığı belirtilen bildiride, ''Devlet sistemleri farklı farklı olabilirse de, eşit vatandaşlık, hukukun egemenliği ve özgürlüklerin korunması, güçlü ve canlı sivil toplumların temelidir'' ifadesi kullanıldı.

Bildiride, otoriter rejimlerin bugüne kadar dini kendi amaçlarına göre kullanabildiklerine işaret edilerek, ''Araç haline getirilirlerse, dinler de sorunun parçası haline gelebilirler'' denildi.

Bildiride, katılımcıların, dinin yeni Orta Doğu'da toplumların dönüşümü için büyük bir kaynak haline nasıl gelebileceğini tartıştıkları vurgulandı.

Medyada, popüler kültürde, okulda ve dini merkezlerde kullanılan dilin ve söylemin son derece önemli olduğunun altı çizilen bildiride, dini liderlerin ve karar makamında olanların bu alanlardaki reform sürecinin başını çekmeleri gerektiği kaydedildi.

Bildiride, gerçekleştirilen toplantının bir başlangıç teşkil ettiği, gelecekte de Orta Doğu'da temayüz eden siyasi kültürlerde hayata geçirilecek reformların tartışılacağı çalıştaylar öngörüldüğü ifade edildi.

Muhabir: Tayfun Salcı

 

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
Karpuzlu
Bakanlıktan beton dökülen antik yolla ilgili açıklama: "İzinsiz uygulamalar kaldırılacak"
Çine
Aydın’ın üç ilçesinde Jandarmadan şok uygulama
Çine
Çine’de muhtarlar, yaban hayvan saldırıları için toplandı
Çine
MHP İlçe Başkanı Oluç, '3 Mayıs Milliyetçiler Günü' günü mesajı
Çine
Çine’de sulama ücretine tepkiler büyüyor
Çine
Çine Şoförler Odası’nda istifa
Çine
Vali Canbolat, Çine’de incelemelerde bulundu
Çine
Aydın’da 200 bin TL değerinde kaçak telefon ele geçirildi
Çine
14 yaşındaki Arda Güneri yaşam mücadelesi veriyor
Duyurular
Dürdane Aktaş vefat etti