Kategoriler

Sağlıklı Bir Bayram İçin Beslenmenize Özen Gösterin

Bayram geleneklerine göre hazırlanan yemekler kırmızı et ağırlıklıdır.

Buna şeker tüketimi de eklendiğinde, ani tansiyon ve kolesterol yükselmeleri görülebilir. Bayram menülerinin diğer günlerden farklı olmamasına özen gösterilmeli, bayramda sağlıklı beslenme alışkanlıklarından vazgeçilmemelidir. Memorial Dicle Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Abbas Zülfüoğulları, Kurban Bayramı’nı sağlık geçirebilmek için önerilerde bulundu.

Aşırı tatlı tüketimi kilo aldırabilir

Bayramda şeker ve tatlı ile ağır ve yağlı besinler fazla miktarda tüketilmektedir. Ancak bu bilinçsiz tüketim ve ikramlar, önemli sağlık sorunlarına da yol açabilir. Tatlı aşırı tüketimi,  vücudun biriken fazla şekeri yakamaması ve bunun yağa dönüşmesine dolayısıyla da kilo alımına neden olur. Özellikle bayram gibi özel günlerde sağlıklı kişilerin bile yüksek tuz ve şeker oranına sahip yiyecekler ile yağlı besinleri yeterli miktarda tüketmeleri gerekir.

Akraba ziyaretlerindeki ikramlara dikkat  

Akraba ziyaretlerinde özellikle sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kronik kalp, şeker ve tansiyon hastalarının dikkatli olması gerekir. Tansiyon ilaçları her zamanki saatinde alınmalı, ikramlar tadımlık olmalı ve bu sayede ani tansiyon düşmesi ya da yükselmesi riski de ortadan kaldırılmalıdır. İdrar söktürücü ilaç kullanan hastalar da terleme ile fazla miktarda su kaybedecekleri için yeterli miktarda sıvı almaya ve su içmeye özen göstermelidir. Aşırı su kaybına bağlı tansiyon düşüklüğünde; yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hastanın böyle bir durumda ilacını kesmeden doktoruna başvurması ve ilaç dozlarının yeniden düzenlenmesi gerekebilir.

Şeker ve tuz oranı dengesi korunmalı

Bayramda şeker içeriği yüksek olan meyve suları ya da gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, az demli çay, bitki çayları ve sıvı oranı yüksek meyveleri tüketmesi önerilir. Tuzun hazır gıdalarda koruyucu olarak kullanıldığını düşünüldüğünde kişi ne kadar fazla hazır gıda tüketiyorsa, o kadar çok tuz alıyor demektir. Tuz aynı zamanda kalp ve damar hastalığı olanları da ilgilendirir. Kalp sağlığını kötü etkileyecek kızartılmış, doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerden, kırmızı etten olabildiğince uzak durulmalıdır.

Uyku düzeni önemli

Bayramda haşlama, ızgara ve fırında pişirilen besinler tercih edilmelidir. Yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidir. Ayrıca fiziksel aktivitenin artırılması anlamında günlük yürüyüşler ve buna benzer fiziksel aktiviteler yapılmalıdır. Şehir dışına tatile gidecekler ve bayram ziyaretinde bulunmak isteyenler de günde en az 6 saatlik uyku ile vücudun ihtiyacı olan dinlenme saatini önemsemelidir.

Sağlıklı Bayram Menüsü

SABAH:   2 dilim veya 1 dilim peynir + 1 yumurta, 3-5 adet zeytin, 2 dilim ekmek tam buğday veya çavdar ekmeği, Bol söğüş, Bitki çayı

Ara:      1 fincan sütlü kahve veya 1 fincan Türk kahvesi

ÖĞLE:  1 kase çorba, 1 porsiyon etli sebze yemeği, 1 su bardağı ayran, 2 dilim ekmek veya 5 yemek kaşığı bulgur, Bol salata

Ara:       1 meyve + 1 su bardağı süt veya 1 porsiyon sütlü tatlı

AKŞAM: 1 kase çorba, 1 porsiyon sebze yemeği, 1 dilim ekmek veya 3 yemek kaşığı bulgur, 1 su bardağı ayran, Salata, Uyumadan 2 saat önce: 1-2 meyve 


Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
Çine
Çine'de bu mezarlar görenleri şaşırtıyor, sebebini öğrenenler ise takdir ediyor
Çine
Yolboyu Muhtarı İğci, “Çekin çiftçinin delik cebinden elinizi”
Çine
Çine’de üniversite öğrencilerine “Narkogençlik Eğitimi” verildi
Çine
Atatürk İlkokulu’nda ‘Dilimizdeki Hazine’ eserleri sergilendi
Çine
Jandarma uyuşturucuya geçit vermiyor:3 ilçede 7 gözaltı
Efeler
Efeler’de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Aydın
Aydınlılar dikkat! Bu ilçelerde elektrik kesintisi uygulanacak
Çine
Başkan Kıvrak, Her Daim Sahada Olmaya Devam Ediyor
Çine
Başkan Kıvrak, Aydın Valisi Canbolat’ı Ziyaret Etti
Aydın
Aydınlı çiftçilere destekleme ödemeleri yapılacak