banner488

Ağaçların Hakkı

DOĞANIN DAVA AÇMA HAKKI OLSAYDI.

Son günlerde ülkemizde ana gündem Tropik yağışlar. Gezegenimiz Ağır Hasta, gripli hasta gibi gözyaşı döküyor. Her taraftan sel heyalan haberleri geliyor. Yağışlar maalesef barajlardaki su miktarına da bir katkı sunmuyor.


Keşke Denizler ve ormanlar,insandan kendini korumak, güzel kalabilmek amacıyla, kendi hakkını aramak için  karşı dava açabilselerdi.

 

İnsan doğayı yağmalıyor. Mirasyedi gibi hoyratça harcıyor.  Geçen gün LATMOS’a duyarlılık için bir panel düzenlendi. Beşparmak dağlarında Madencilerin güzelim doğaya verdiği zararlar göz önüne serildi. Kendine özgü dünyanın en ilginç kaya yapısına sahip latmos hüzünlüydü. Doğada tahribat insan yaşamını da tehdit eder hale gelmiş Feldispattan Kanser olan koca bir köy.

 

Her gün yüzlerce hektarlık orman kayboluyor, dünyamız  çölleşiyor, yaban hayatı yok oluyor, ozon tabakasındaki delik gün geçtikçe büyüyor, Yeraltı suları hızla kirleniyor,  kuyu suları yoğun arsenik içeriyor, içilemez durumda....

Harekete geçmek gerekir, ama nasıl? Ağaçların, ırmakların, havanın hakkını savunan “ radikal ekolojist” olmak gerekir. Doğanın sadece insanın çıkarları için var olduğunu ve kendine ait hakları bulunmadığını öne süren sistemle mücadele etmek gerekir. Mücadeleden öte savaşmak.

 

İnsan, teknik olarak doğayı egemenliği altına almanın yanı sıra, onu tahrip etme gücüne de sahiptir. Gelecek kuşakları düşünerek doğayı korumak gerekir. Aslında insan, biosferin basit bir canlısı olarak dünyaya zarar veren tek canlıdır.

Bununla birlikte, açık olan saptama şu: denizlerin derinliklerinden Antarktika'ya kadar, artık doğanın sahibi insan değildir. İnsan, doğayı, kötüye kullanmadan, koruyarak işlemelidir.

 

Demokrasinin kazanımlarından vazgeçmek mi? Asla!” Ne de olsa hukuk, bir toplumun ifadesidir ve insan; kayaların, ağaçların, denizlerin acil olarak korunması gerektiği konusunda ikna olmuşsa, onları korumaya uygun yasaları da yaratmalıdır.

 

Doğa  çansız bir varlık olarak derdini dile getiremeyendir. Aslında, gezegenin korunması, kendi yaşamımızı sürdürmenin koşuludur. Biz dava açma hakkı olmayan doğanın vekilleri olmalıyız.

 


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner472