Bacağındaki künye bilgilerinden, 1019 kilometre uçarak Türkiye'ye geldiği öğrenilen leylek, ülkesine dönmek için gelecek yılı bekleyecek.
Yaklaşık bir ay önce vatandaşlar tarafından bulunan hasta leylek, Beylikdüzü Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'ne teslim edilerek, tedavi altına alındı. AA muhabirinin görüştüğü rehabilitasyon merkezi yetkilileri bacağındaki künyede yer alan iletişim adresiyle irtibata geçtiklerinde leyleğin, Slovakya'da bulunan BirdLife International'a ait olduğunu öğrendi.
Beylükdüzü Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi veterineri Ahmet Köse leyleğin, Slovakya'nın Bratislava şehrinden 4 Temmuz'da doğa milli parkından uçurulduğunu, 53 günde 1019 kilometre katederek İstanbul'a ulaştığını söyledi. Köse, bir vatandaş tarafından bulunduktan sonra kendilerine getirilen leyleğin, sindirim sisteminden kaynaklı bir rahatsızlığı nedeniyle şu an uçamadığını, bitmek üzere olan tedavisinin ardından bir sonraki göç mevsimine yetiştirmeye çalıştıklarını belirtti.
Ayağındaki künyeden Slovakya'daki merkeze ulaştık bize leylek le ilgili bilgiler gönderdiler diyen Köse, ''Bu bilgilerden leyleğin 1 yaşında olduğu 1 ay 23 gün yolculuk yaptığını Bratislava doğa milli parkından uçurulduğunu anlamış bulunuyoruz'' dedi.
Slovak yetkilelere durumu bildirildi
Slovakya'daki merkeze, leyleğin son durumuna ve nerede bulunduğuna dair bir e-mail gönderilmesinin ardından, Slovak yetkililer de leyleğe ait bilgilerin yer aldığı cevabi yazıyı Türkiye'ye yolladı. Yazıdaki bilgilere göre, 4 Temmuz'da Slovakya'nın Zbudza bölgesinde Josef Kraus tarafından künyelenen bir yaşında leylek, Ciconia ciconia (ak leylek) cinsi. Slovakya'daki merkez tarafından takip edilen leylek, Slovak yetkililer tarafından teslim alınmazsa, yaklaşık bir yıllık tedavisinin ardından göç mevsiminde salıverilecek.
Leylek, kanat antrenmanlarına başladı
Leyleğin tedavisini yürüten veteriner Tutku Sevda Bölükbaş ise, sindirim sistemindeki rahatsızlık nedeniyle uçamayan leyleğin durumunun şu an daha iyi olduğunu ve kanat antrenmanları yapmaya başladığını söyledi. Bölükbaş, leyleğin her geçen gün yerine giderek alıştığını ve bu durumun da leyleği daha keyifli hale getirdiğini belirterek, ''Leyleğin yeni yerine ısınması, onun daha canlı ve daha hareketli olmasını sağlıyor'' dedi.
Eski sağlığına kavuşmak için gün sayan leyleğin, ilçedeki Balıkçı Kenan isimli restoranın sahibi Kenan Balcı tarafından, her gün ücretsiz olarak gönderilen yarım kilo balıkla beslendiği ve balık dışında bir şey yemediği öğrenildi.