banner488

Kalaycı romanlar mesleklerini Çine’de yaşatıyor

En büyük Roman kabilelerinden olan ve kendi aralarında ayrı bir lehçe ile konuşan kalaycı Romanlar, sönmeye yüz tutmuş mesleklerini Çine’de yaşatma mücadelesi veriyorlar.

Kalaycı romanlar mesleklerini Çine’de yaşatıyor
banner269
Yoğun olarak Bulgaristan ve Türkiye'de  yaşamlarını sürdüren kalaycı Romanların önemli bir bölümü geleneksel mesleklerini kaybettikten sonra başta atık toplayıcılığı olmak üzere farklı mesleklere yönelmiş olmasına karşın, mesleği sürdüren az sayıdaki Roman aile Türkiye'nin dört bir yanına dağılarak mesleklerini yaşatıp para kazanma yoluna gidiyor. 


Bu roman ailelerinden bir grup da geçtiğimiz günlerde Çine Soğancılar Mahallesi’ndeki boş bir araziyi mesken tutup, kalaycılık mesleği ile geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Ailesinin geçimini sağlamak Slotbar için Çine Sarıoğlu Mahallesi’ndeki İmam Hatip Lisesi arasındaki sokağa tezgah açan Necip Örsepet(18), 9 yaşındaki yeğeni Yağmur Örsepet’in de yardımı ile çok ucuz fiyata kap kacak, tepsi ve kazan kalaylıyor.

İzmir Menemen’den geçtiğimiz hafta ailesi ile birlikte Çine’ye göç ettiklerini belirten Necip Örsepet, “Ekmeğimizi helalinden kazanmaya çalışıyoruz. Gittiğimiz birçok bazı yerlerde bizlere farklı gözle bakılsa da bizim kimse ile bir alıp veremediğimiz yok.” dedi.

El emeği göz nuru zanaatlarını yaşatarak adeta ekmeklerini taştan çıkarma mücadelesi veren ve Çine Soğancılar Mahallesi'ni mesken tutan kalaycı ailesinin Çine’de ne kadar kalacakları ise şimdiden bazı Çineliler için merak konusu oldu.(Murat TAN)


Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 03:06

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472