banner488

İspanya'da boğa güreşine 6 yıl sonra izin

İspanya devlet televizyonu altı yıllık bir aradan sonra ilk defa canlı olarak boğa güreşi yayınlayacak.

İspanya'da boğa güreşine 6 yıl sonra izin
banner269

Altı yıl önce televizyonlarda boğa güreşi müsabakalarının yayınlanması yasaklanmıştı ancak Başbakan Mariano Rajoy bu yasağı kaldırdı.

Ülkenin kuzeyindeki Valladolid'de gerçekleşecek müsabaka Television Espanola'da (TVE) Çarşamba akşamı yayınlanacak.

Bir önceki İspanyol Sosyalist İşçi Partisi hükümeti boğa güreşi canlı yayınlarını maliyetleri yüksek olduğu ve çocukların uyanık olduğu saatlere denk geldikleri için yasaklamıştı.

Ancak ülkede boğa güreşi karşıtları giderek güç kazanıyor. Katalonya bölgesi Ocak ayında boğa güreşini yasakladı.

Özerk bölgedeki yasa yapıcılar sporu yasaklama kararını geçen sene 180 bin kişinin yasağı talep eden bir dilekçe imzalamasının ardından almıştı.

Sanat mı işkence mi?

Ancak İspanya'da ''corrida'' olarak bilinen boğa güreşi İspanya'nın Kanarya Adaları dışındaki tüm bölgelerinde serbest.

Kanarya Adaları boğa güreşini 1991 yılında yasaklamıştı.

Başbakan Rajoy'un illegal bahis da aralarında bulunduğu boğa güreşi destekçileri bu geleneğin İspanyol tarihinin önemli bir parçası olduğunu ve bir sanat formu olarak görülmesi gerektiğini söylüyor.

Boğa güreşinin tarihi en az 4 bin yıl öncesine dayanıyor. Geleneğin Romalılar tarafından popüler hale getirildiğine inanılıyor.

TVE'nin önümüzdeki aylarda yerel saatle altı boğu güreşi müsabakalarını canlı yayınlama kararı sporu destekleyenler tarafından büyük bir zafer olarak görüldü.

Kanal adına açıklama yapan bir kişi ''Bu müsabakaları izlemek için sabırsızlanan kitle bu yayını yapmak için yeterli bir neden'' dedi.

BBC'nin Madrid muhabiri Tom Burridge'e göre Rajoy'un merkez sağ Halk Partisi'nin bir çok üyesi bu karara sevindi.

Parti boğa güreşinin yasaklanması talebine şiddetle karşı çıkıyor.

Burridge boğa güreşi yayınının serbest bırakılmasına Aralık ayında Halk Partisi seçimleri kazandığında karar verildiğini söylüyor.

Ancak boğa güreşi karşıtları sporun barbarca olduğunu söylüyor ve bu geleneğin hayvan haklarına karşı olduğunu düşünüyor.

Hayvan hakları savunucuları, boğa güreşini ülke çapında yasaklatmak için çalışmalarına devam ediyor ancak sporun anavatanı kabul edilen Endülüs ve Madrid bölgelerinin bu gelenekten vazgeçmesi oldukça zor görünüyor.

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2012, 09:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472