banner488

Topçam Köyü, Tekir Yaylası’nda Kiraz ve Vişne Projesi!...

Projenin aslını köyden kente göçü önlemek için: Çatak Göleti’nden dolayı Kavşit, Çatak ve Elderesi Köyleri için düşünmüştüm. Sayın Kaymakamımız rahmetli Hasan Tütün’e konuyu açtığımda çok memnun olmuştu. O sıralar taşımalı eğitimde İbrahimkavağı ve Çatak Köyü Muhtarları çocuklar küçük diye Çine’ye taşınmalarını istemiyorlardı. Kaymakam bey Çatak Köyü Muhtarına çok kızmıştı. Bir iki hafta sonra bu projeyi Topçam Köyü Tekir Yaylası’nda uygulanıp uygulanamayacağını sordu. Ben de daha önceden Tekir Yaylası ve mevkiini bildiğim için olabilir dedim ve Kaymakam Bey, Sosyal Hizmetler Vakfı’na bir proje hazırlattı. 155 aileye 5’er dönüm 150’şer ağaç olarak planladı. İlk etapta Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan 25,000,000 , İl Özel İdaresi’nden de 10,000,000 çıkartılarak bu proje başlatıldı. 4500 vişne, 1000 kayısı diktik. Daha sonraları da 3 kez fidan alımı yaptık ve sayı 22 bin ağaca çıktı. Toplamda da harcanan para 200,000,000 Tl’yi buldu.

Ağaçların bakımı ilk etapta köylü ortaklaşa severek yapıyordu. Ağaçların bir an önce hak sahiplerine dağıtılması gerekiyordu. Muhtar bürokratik engelleri aşamayınca dağıtım yapılamadı.

Zaman zaman Vali, Kaymakam, Milletvekili, Belediye Başkanları, daire amirleri ziyarete geldiler. Projeyi yerinde görüp incelediler. Yemek yediler, yan gelip yattılar. Övgüler yağdırdılar. Buna rağmen bürokratik engeller aşılamadı. O kadar çok ağaca bakmak kolay olmadığı ve dağıtım yapılmadığı için önce köylü vazgeçti. Daha sonra da Ormandan tahsis edilen yerler de yeniden çam fidanları yetişince Orman el koydu.

Böylece herkesin heyecanla başladığı proje güme gitti. Devletin 200 milyar lirası da çöpe gitmiş oldu. Paralardan da önemlisi çok sevinerek ve heyecanla çalışmaya başlayan köylülerimizin umutları uçup gitti.

3 sene evvel rahmetli Gazeteci Yılmaz Sağlık ve Gültekin Alp Akbay ile yerinde görmeye gittik, Tekir Yaylası’nı. Yeni seçilen muhtar ve köylülerle konuştuk. Hepsi çok üzgündü çünkü umutlarını yitirmişlerdi.

Üşenmedik İl Özel İdaresi’ne gittik. İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç’e durumu anlattık. Bu projeye kaynak aktarırken beraber görev yapmıştık. Yazık oldu devletin 200 milyar Tl’sine dediğimde yapacak bir şey olmadığını söyledi.

İl Genel Meclisi yaptığım dönemde (1999-2004) Çine’nin 65 köyüne, köyden kente göçü önlemek için 65 tane köylerin konumuna göre kalkınma planı yapmıştım. Bu projeler hala duruyor.

Köylere (hepsi şimdi mahalle oldu) hizmet götürmenin devletin asli görevi olduğunu düşünüyordum. Bugün hızla devam köylerden ilçeye, ilçeden şehre göçü önlemenin en büyük nedeni başta ekonomik olduğunu ve buna çözüm üretmediğimiz sürece göçü önlememizin mümkün olmadığını hepimizin bilmesi gerekiyor.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner472