banner488

“Milletin bütçe hakkına sahip çıkacağız

Cumhuriyet Halk Partisi Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, parti binasında bir basın toplantısı düzenledi.

 “Milletin bütçe hakkına sahip çıkacağız
banner269
Toplantıya Başkan Şahin ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, CHP Çine Belediye Meclis Üyesi Erçin Karabulut, CHP Çine Kadın Kolları Başkanı Şengül Pak ve partililer katıldı.

 Bütçe konusunda AK Parti'yi eleştiren Şahin, “Devlet aldığı verginin hesabını millete vermeli” dedi.

2014 yılı bütçe görüşmeleri ve 2012 yılı kesin hesap kanun tasarısının TBMM'de görüşülmeye başlandığını söyleyen Şahin, “Bütçe hakkı demokrasilerde devletin yapacağı harcamaların kapsamlı ve büyüklüğüne, bu harcamaların finansmanını sağlamak üzere vatandaşın ne kadar vergi ödeyeceğine milletin kendisinin karar vermesidir. Millet bu hakkını parlamentodaki seçilmiş temsilcileri aracıyla bütçe kanunları çıkararak kullanır. Bu hak; vergilerin usulüne uygun olarak toplanıp toplanmadığı ile harcamaların kanunlara ve amacına uygun olarak yapılıp yapılmadığını denetlenmesini ve sonuçlarının parlamentoya sunulmasını da gerektirir. Bütçe hakkı egemenliğin millete ait olması ilkesinin doğal bir yansımasıdır. Parlamentoların bütçe hakkı iktidarla yok sayılır veya kısıtlanırsa demokrasiden, kuvvetler ayrılığında, hak ve özgürlüklerden söz edilemez. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından kamu mali yönetiminde mali saydamlık, hesap verilebilirlik ve denetim konularına ülkemizde özel bir önem verilmiştir. Bu çerçevede, TBMM’nin bütçe hakkını etkin bir şekilde kullanabilmesi için uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği normlarına uygun bir yapı kurulması öngörülmüştür” dedi.

 

AK Parti hükümetlerinin kamu mali yönetiminde kurallılık, saydamlık ve Kralbet öngörülebilirlik adına kendi dönemlerinde olanlar da dahil olmak üzere, atılmış adımları birer birer yok etmeye başladığını belirten Şahin, “Bugün ekonominin çabasız kalması ve buna paralel olarak ekonomide ortaya çıkan kırılganlıkların altında iktidarın hesap vermekten ve denetimden kaçınması da önemli bir rol oynamaktadır. Hükümetin, Sayıştay denetimini uluslar arası standartlardan uzaklaştıran müdahaleleri daha 2012 yılında başladı. Sayıştay Kanununun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi sırasında 2010 Aralık ayında AK Parti Grubu’nun kabul edilen bir önergesi Sayıştay’ın INOSAI (Uluslar arası Sayıştaylar Birliği) Denetim Standartlarına uygun performans denetimi yapma yetkisi kaldırıldı. Bununla yetinmeyen AK Parti Hükümeti, daha sonra 04.07.2012 tarihinde kabul edilen 6353 sayılı Kanunla, bu kez mali işlem ve faaliyetlerin yasalara uygunluğunun INTOSAI Denetim Standartlarına uygun olarak denetlemesi olanaksız hale getirdi. Sayıştay yönetimim bu yasayı gerekçe göstererek, kamu idarelerinin 2011 yılı harcamalarına ilişkin denetim sonuçlarını kapsayan 132 adet Sayıştay raporunu TBMM’ye sunmadı. Bunun sonucunda AK Parti hükümetinin 2013 yılı bütçesi ile 2011 yılı kesin hesabı Sayıştay Raporları olmadığından TBMM tarafından denetlenmeden yasalaştı. AK Parti grubu bu yıl da, 2012 yılı denetim raporlarının TBMM’ye gönderilmesini önlemek amacıyla, yeni bir kanun teklifinin Nisan 2013’te TBMM'ye sundu. Anacak başta CHP’nin muhalefeti olmak üzere, diğer muhalefet partileri ile Sayıştay denetçilerinin ve medyanın yoğun tepkisi üzerine söz konusu teklifin yasalaşması yönünde bir adım atılamadı. Biz CHP olarak, milletin bütçe Hakkı’na, 2014 bütçesinde TBMM genel Kurulda görüşülmesi sürecinde de sahip çıkacağız. Milletimiz de bizi desteklemesini ve meclisine emanet ettiği bütçe Hakkı’na sahip çıkmasını bekliyoruz. İktidarın bu yetki tecavüzü ve hak gaspını millete duyurmakta sadece bize değil, vergi veren olarak size de büyük görev düştüğüne inanıyorum” diye konuştu.

Şahin, vatandaş devlete bu vergileri veriyorsa, devletin de vatandaşa bunun hesabını vermesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2013, 19:35

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472