banner488

Çiftçinin maliyetleri güneş enerjisi ile azalacak

Güneş enerjisi sistemiyle üretilecek olan elektrik enerjisi, Çineli çiftçinin tarımsal maliyetlerini azaltacak.

Çiftçinin maliyetleri güneş enerjisi ile azalacak
banner269
CHP Çine İl Genel Meclis Üyesi Muharrem Akdam’ın geliştirdiği proje için İl Özel İdare bütçesinden ödenek ayrılarak Aralık Ayı içinde ilgili firmaların katılımıyla ihaleye çıkılması kararlaştırıldı.


Yaklaşık 2 yıldır proje hakkında çalışmalarda bulunduğuna değinen Akdam, “Ünlüce-Çaltı arasındaki ve Karahayıt Köyü yakınlarında bulunan DSİ’ye ait pompa1 ve pompa 2 sulama hatları civarında kuracağımız güneş enerjisi elektrik üretme panelleriyle AYDEM’e ödenen 170 bin TL ödenek külfetinden de kurtulacağız. Bu külfetten kurtulmak ve Çineli çiftçilerimizin yüzünü bir nebze de olsa güldürebilmek için güneş enerji sistemiyle elektrik üretmeyi düşündük.” dedi.

“Sulama imkanlarından tüm çiftçiler eşit yararlanmalı”

Daha önce Rüzgar Enerji Santrali(RES) türbini kurulması üzerinden de soruna çözüm aradıklarını ve bunu gerçekleştirmek için birçok yasal prosedürün olmasından ötürü vazgeçtiklerini belirten Akdam, “Karakollar Köyü’nün bir kısmındaki araziler, sahipleri tarafından artezyen ile sulanıyor. Yine Karahayıt’ta ekilip biçilmeyen birçok arazi var. Biz sulama imkanlarından tüm Çineli çiftçimizin eşit düzeyde yararlanmasını istiyoruz ve bu doğrultuda güneş enerjisi sistemiyle üretilecek olan elektrik enerjisinin bu soruna çözüm olacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Akdam, Ünlüce-Çaltı arasındaki ve Karahayıt Betkanyon Köyü yakınlarında bulunan DSİ’ye ait pompa1 ve pompa 2 sulama hatları civarında kurulacak olan güneş enerjisi elektrik üretme panelleri ile sulama fiyatının yüksek olmasından ötürü ekilmeyen boş kalan tarlalarda da tarımsal işletime başlanacağına değinerek, “Yüksek olan sulama fiyatlarında dolayı buradaki tarlalar boş kalıyordu. Çünkü çiftçimiz sulama birliği yöneticilerin insafına bırakılıyordu.” dedi.

“12 ayda 296 bin KWH enerji üretecek”

Aralık ayının ikinci haftasında ihaleye çıkacaklarını, 2014 yılının Mart ayında projenin faaliyete geçeceğini belirten Akdam, “Kurulacak olan sistem saatte 138 KWP enerji üretek. 12 ayda 127 bin 770, 51 ton CO2 (karbondioksit) salınımı önleyecek. 12 ayda 150 bin TL civarında elektrikten tasarruf edeceğiz. Tükettiğimiz enerji bu sistemle kendimiz üreteceğiz. 12 ayda 296 bin KWH enerji üretecek” şeklinde açıklamada bulundu.

“Üreticinin cebine para koymuş olacağız”

Topçam Sulama Birliğinin pompa2’de 130 TL, pompa1’de 100 TL ve cazibeli 45 TL fiyat belirlediğini söyleyen Akdam, “Yıllık 150 Bin Tl’lik enerji üretilecek ve ürettiğimiz enerji ile sulama fiyatları otomatik olarak aşağıya inecek. Topçam Sulama Birliği 12 köy ve merkeze hitap ediyor. Buraya kayıtlı bin 400 çiftçimiz var. Maliyetleri düşürerek üreticinin cebine para koymuş olacağız” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2013, 21:59

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472