banner488

CHP'li Baydar Zamları ve Emekliye Ayrılan Subayları Sordu

CHP Milletvekili Lütfi Baydar, Maliye Bakanı'nın son yapılan zamlarla ilgili olarak cevaplandırması istemi ile TBMM Başkanlığına yazılı üç soru önergeleri sundu.

CHP'li Baydar Zamları ve Emekliye Ayrılan Subayları Sordu
banner496
CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Maliye Bakanı Mehmet Şimlek'in son yapılan zamlarla ilgili olarak cevaplandırması istemi ile TBMM Başkanlığına yazılı üç soru önergeleri sundu.

Yazılı soru önergelerinin ilkinde 21 Eylül 2012 Cuma günü akaryakıta 30 kuruşluk zam yapıldığını belirten CHP'li Baydar, "2002-2012 yılları arasında akaryakıt ürünlerine gerçekleştirilen zam oranları ve tutarları ile tarihleri nelerdir? Gerçekleştirilen en son zam sonrası ülkemiz, dünya ülkeleri ile akaryakıt ürünlerinin piyasada ki satış fiyatları karşılaştırmasında kaçıncı sırada yer almaktadır? En son zammın yapılma nedeni veya nedenleri nelerdir?" sorularına cevap verilmesini istedi.

İkinci soru önergesinde ise 21 Eylül 2012 Cuma günü akaryakıt, tapu harçları, alkollü içecekler ve otomotive belli oranlarda gerçekleştirilen zammın aynı gün Balyoz davasının kararının açıklanması sonrasına bırakıldığını ifade ederek; 20 Nisan 2011 tarihinde gerçekleştirilen zammın kamuoyu bilgilendirmesinin Yüksek Seçim Kurulu tarafından 12 bağımsız adayın veto edilmesi ile aynı zamana denk geldiğini; yine 3 Ocak 2012 tarihinde akaryakıta gerçekleştirilen yüzde 10'luk zam haberinin ise Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ hakkında soruşturma açılması kararı ile aynı günde açıklandığını belirtti. Milletvekili Baydar, zam kararlarının ülkenin gündeminin yoğun olduğu zamanlarda açıklanmasına ilişkin olarak "Ülkedeki tüm vatandaşların etkileneceği bir zammın, Balyoz davası kararının açıklandığı gün yapılmasının nedeni nedir? Bakanlık olarak vatandaşlardan gelecek olan bir tepkiden dolayı mı zam haberi dava Gencobahis kararı sonrasında açıklanmıştır? Diğer zamların da o günlerde yaşanan ve ülke gündemini oldukça meşgul eden gelişmeler ile aynı günlerde açıklanması bir tesadüf müdür? Yoksa Bakanlık olarak gündemi yakından takip eden bir birim mi kurulmuştur? Kurulan bu birim ulusal veya uluslar arası bir şirketten zam haberlerinin kamuoyuna açıklanması konularında danışmanlık hizmeti almakta mıdır?"sorularının Maliye Bakanı tarafından cevaplanmasını istedi.

CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar tarafından verilen bir diğer yazılı soru önergesinin konusunu ise Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı ve terörle mücadelede etkin rol oynayan bazı subayların son aylarda emekliye ayrılmaları oluşturmakta. Milletvekili Baydar, "2011 ve 2012 yıllarında emekliye kendi istekleri ile ayrılan subay sayısı nedir? Bu subaylardan kaçı terörle mücadelede etkin rol oynamıştır? Emekliye ayrılma gerekçeleri neler olmuştur? Hükümet olarak bu emekliliklerin nedeni olarak Türk Silahlı Kuvvetleri üzerinde gerçekleştirilen "Psikolojik harekatı" görmekte misiniz veya bir değerlendirmeniz bulunmakta mıdır? Türk Silahlı Kuvvetlerinde herhangi bir moral bozukluğu yaşanmakta mıdır? Bu moral bozukluğu ordunun teröre karşı gerçekleştirdiği operasyonlara etki etmekte midir? Yaşanan bu moral bozukluğu şehit sayısındaki artışın nedeni midir? Son bir yılda askerlerimizin kaçı, Türk Silahlı Kuvvetlerince düzenlenen operasyonlar sırasında kaçı da terör örgütünce gerçekleştirilen karakol ve yol baskınlarında şehit olmuştur?" sorularının Başbakan tarafından yanıtlanmasını istedi.
Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2012, 10:40

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472