banner488

Bakan Eroğlu Çine’de temel attı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yılda 24 milyon 540 bin kilowatt/saat enerji üretilecek olan Gökbel Barajı’nın temelini attı.

Bakan Eroğlu Çine’de temel attı
banner496
Gökbel Barajı ve HES İnşaatının temel atma töreni için Çine’ye gelen Bakan Eroğlu, “Çine’de bu güzel tesisleri Aziz Milletimizin ve Çinemizin güzel insanlarının hizmetine sunmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.


Aydın’a açılacak 3 yeni barajın daha müjdesini veren Bakan Eroğlu, Gökbel Barajı’nın yapımı için firma ile taahhütname imzalayarak, barajın açılış tarihini “15 Aralık 2015, saat 15.15” olarak ilan etti.

Çine Kapalı Pazar Yerinde gerçekleşen temel atma törenine Vali Kerem Al, Ak Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Gültekin Kılınç ve Semiha Öyüş, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Çine Kaymakamı Celalettin Cantürk, Karpuzlu Kaymakamı Mehmet Öztürk, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Karpuzlu Belediye Başkanı Hilmi Dönmez, Akçaova Belediye Başkanı İsmail Çerçi, Ak Parti Aydın İl Başkanı Sadık Atay ve parti yönetim kurulu üyeleri, Ak Parti İlçe Başkanı Erkan Özkaya ve parti yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda bürokrat ve davetli katıldı.

Yaklaşık 2000 kişinin katıldığı temel atma töreninde ilk olarak Çine Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi Emine Özge Öztürk ‘Su’ adlı şiiri okudu. Aydın Teknik Endüstri Meslek Lisesi Halk Oyunları Ekibi’nin sergilediği Efe oyunu davetlilerin büyük beğenisini topladı.

Törende söz alan Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, temel atma töreni için Çine’ye gelen Bakan Eroğlu ve davetlilere tüm Çineliler adına teşekkür ederek, “Biz kapalı pazaryerimizi yaptık ama açılışı yapmadan sizleri misafir etmek nasip oldu. Aydın’a özel bir ilgi gösteriyorsunuz. Aydın,  Bakanlığınızdan çok büyük yatırımlar aldı. Tüm Aydınlılar adına sizlere teşekkür ediyorum. Temel atma törenlerinin ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer’den sonra söz alan DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve DSİ tarafından Aydın ve Çine’de yürütülen projelere ilişkin konuştu.

Aydın Milletvekilleri adına kürsüde konuşma yapan Ak Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, Bakan Eroğlu’na teşekkür ederek, “Bugün Çine bir bayram havasında burada toplandı. Değerli Bakanımız Aydın için adeta bizden fazla emek vererek Aydın’a hizmet getiriyor. Kendisini fahri hemşerimiz olarak kabul ediyoruz. Başta Başbakanımız olmak üzere bütün bakanlarımız Aydın’a çok değer veriyor. 141 yıllık rüyayı Ak Parti hükümeti ve Sayın Veysel Eroğlu gerçekleştirerek bütün ilimize ve ülkemize sunmuştur. Bugün Gökbel Barajı’nın temelini atacağız. Çine toprakların ve devamındaki arazinin sulandırılmasını gerçekleştireceğiz.” Şeklinde açıklamada bulundu.

“Su dün olduğu gibi bugün de önemlidir”

Temeli atılan ve açılışı yapılan tesislerin Aydın ve Türkiye için büyük faydalar sağlayacağını belirten Vali Kerem Al, suyun önemine dikkat çekerek, “Hayat suyla başlar. Tarih boyunca bütün medeniyetler su kenarlarında kurulmuştur. Tarihin her döneminde su önemli olmuştur. Suya ülkemizde oldukça önem verilmektedir. DSİ bu alanda harikalar yaratmaktadır. Su dün olduğu gibi bugün de önemlidir. Bunun için suyun yönetimi gereklidir. Çok şükür Türkiye’de son dönemde su çok iyi yönetiliyor. Emanet ehline verilince ortaya harikalar çıkıyor. Yıllardır su konusunda önemli çalışmalar yapan Sayın Bakanımızın gayretleriyle öğrenilenler sahada başarıyla uygulanıyor. Bu yatırımların Aydın’ımıza ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“Sizler için ne yapsak azdır”

2013 yılının hamle yılı olacağını belirten Bakan Eroğlu, Aydınlılara hizmet etmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunun altını çizerek, “2013 yılı hamle yılı olacak dedik. Çine’de bu güzel tesisleri Aziz Milletimizin Çinemizin güzel insanların hizmetine sunacağız. Özellikle ben Aydın’a gelirken daima elim dolu geliyorum. Sizlere hizmet etmek bizim için şereftir. Yatırımlar yapmak ve sizlere hizmet etmek için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya da mecburuz. Aydın’da 2 Kasım’da geldiğimden bu yana müjdelediğim 59 ayrı yatırım için yaklaşık 1 milyar TL harcayacağız. Ama Aydın’a helal olsun. Sizler için ne yapsak azdır.” dedi.

“Paramızda itibarlı pasaportumuzda”

Betgaranti 'Times New Roman', serif;">Ak Parti Hükümeti döneminde liradan sıfırlar atıldığını ve  Türkiye’nin küresel bir güç haline geldiğini belirten Bakan Eroğlu, “Dünyada krizler ve ama Türkiye sapasağlam ayakta. Daha da güçlü olacağız. Yurt dışına seminerlere gittiğimde en çok paramızın itibarsız olmasına üzülürdüm. Şu an paramızda itibarlı pasaportumuzda. Ondan büyük utanç duyuyordum. Ama simdi gururluyum. İMF’ye olan 23,5 milyar dolarlık borç Mayıs ayında bitiyor. Merkez Bankasında 135 milyar dolarlık döviz rezervi var. Borç alan bir ülkeden borç veren ülkeye konumuna geldik” diye konuştu.

“Aydın gıda üretimi ve ihracatının merkez üssü olacak”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak halka daha iyi hizmet verebilmek için adeta zamanla yarıştıklarını belirten Bakan Eroğlu, “Eskiden basit bir gölet 15-20 yılda bitmiyordu. Araştırdık; devletin topladığı vergilerin yüzde 86’sıyla faiz ödemesi yaptığını gördük. Biz bu defteri kapattık. Borçlanmayı düşük faiz ve uzun vadeyle yaptığımız için kalan kısımda size yatırım olarak geri dönüyor. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için elimizi taşın altına koyduk. Yapılanlar ‘Büyük Türkiye’nin ayak sesleri. Türkiye’de güzel işler oluyor, olmaya da devam edecek. Aydın da dahil 58 ilin su sorununu 2050-60 yıllarına kadar çözdük. Bizden öncede hükümetler vardı. Bizden önceki 3,5 yıllık koalisyon hükümeti 3,5 yılda sadece 9 açılış yapmış. Biz yılda 350-400 açılış yapıyoruz. İşte aramızdaki fark bu. Arada gözle görülen bir bereket var. Özellikle su yatırımlarına önem veriyoruz. Bu da üreticimizin cebine yansıyor. Yaptığımız bu yatırımlarla Aydın gıda üretimi ve ihracatının merkez üssü olacak”

“Gürlen Barajı için söz veriyorum”

“Çine Adnan Menderes Barajı’nı tamamladıktan sonra 210 bin dekar alanı ilgilendiren açık sistem sulama tesisinin projesini hazırladık.” diyen Bakan Eroğlu, “Ama ben bunu yeterli görmedim ve modern kapalı sistem olmasını istedim. Durum böyle olunca Gökbel Barajı gündeme geldi. Bu baraj sayesinde 240 bin dekar alanda kapalı sistem sulama ve elektrik üretimi yapacağız. Söke’de planlanan Sarıçay Barajı projesinin yüzde 25’i tamamlandı. İnşallah yıl sonunda temel atacağız. Beşparmak Barajı’nda da çalışmalar devam ediyor. Bugün Çinelilerin bana ilettiği Gürlen Barajı içinde buradan söz veriyorum. DSİ Genel Müdürümüz hemen çalışmalara başlayacak. Ayrıca Aydın’a 23 yeni gölet yapacağımızı buradan duyuyorum. Yıllardır en büyük sıkıntınız olan Büyük Menderes Nehri ıslah çalışmalarında bu yılsonuna kadar Söke’deki kabartmaya kadar olan kısmı tamamlayacağız. Denize kadar olan kısmının temizlenmesi yönünde bir talep geldi. Onun ilgili çalışmalara başlayacağımızı da buradan duyuyorum. İnşallah Aydın’ın taşkın sorununu tamamen bitireceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.

Konuşmasını tamamlamasının ardından Gökbel Barajı ihalesini alan firma yetkilisini kürsüye davet eden Bakan Eroğlu, 2016 yılı sonunda tamamlanması planlanan sürenin öne çekilmesi için pazarlık yaptı. Pazarlık sonunda konuşan Bakan Eroğlu, barajın açılış tarihini “15 Aralık 2015, saat 15.15” olarak ilan etti.

Törenin sonunda tüm protokolü kürsüye davet eden Bakan Eroğlu, Çine Adnan Menderes Barajı’nın önüne inşa edilecek olan Gökbel Barajı şantiyesine telekonferansla bağlanarak davetlilerle birlikte butona bastı.

Açılışı yapılan ve temeli atılan tesisler

Büyük Menderes Taş Tahkimatı, Tabakhane Deresi Islahı, Koçarlı Güdüşlü Köyü Burgaz ve Engelli Dere Islahı, Kemer Çakırlar Deresi Islahı, Kuyucak Horsunlu Sazak Deresi Islahı, Nazilli İsabeyli Kasabası İsabeyli Deresi 2. Kısım Islahı, Koçarlı Çakırbeyli Köyü Sarı Dere Islahı, Aydın Ovası Sulaması Ortak Tesisi Onarım, Aydın Ovası Sulaması Ortak Tesisi Onarımı D1 Drenajı tesisleri ile Aydın’da 8 yerleşim yeri, 20 bin 300 dekar alan ve sulama tesisleri taşkın zararlarından korunacak.

Temeli atılan Gökbel Barajı, Çine İbrahimkavağı Göleti ve Sulaması, Karpuzlu Ovası Sulaması Değirmendere ve Kocaçay Ana Tahliye Kanalları Taş Tahkimatı, Koçarlı Çakırbeyli Köyü Sarıdere 2.Kısım Islahı, Bozdoğan Ovası Sulaması Yandereleri Yukarı Havza Islahı, Büyük Menderes Yandereleri Yukarı Havza Islahı Tesisleri projeleriyle ise Gökbel Barajı ile Çine Ovası’nda 64 bin 650 dekar, Koçarlı Bağarası’nda 146 bin 40 dekar, Söke Ovası’nda 30 bin dekar olmak üzere toplam 240 bin 690 dekar arazisi sulanacak. Ayrıca Gökbel Barajı ile yılda 24 milyon 540 bin kilowatt/saat enerji üretilecek. (Murat TAN)















Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2013, 11:25

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472