banner488

Bakan Eroğlu, 61 Milyonluk Yatırımın Temelini Attı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen toplu temel atma merasiminde genel toplamı 61 milyonTL değerinde olan 5 yatırımın temel atma açılış törenini gerçekleştirdi.

Bakan Eroğlu, 61 Milyonluk Yatırımın Temelini Attı
banner269
 Bakan Eroğlu DSİ tarafından inşa edilecek Karacasu Barajı Gövde ve Dolusavak Yükseltilmesi İnşaatı, Yenipazar-Dalama Sulaması Yenileme ile 2 adet taşkın koruma tesisinin temellerini attı. OGM tarafından inşa edilen Kuşadası Karaoluk Yangın Gözetleme Kulesi’ni de hizmete açtı. Aydın ziyaretine ilk olarak valilikten başlayan Bakan Eroğlu, Vali Ayyıldız’ı makamında ziyaret ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ARTIK DAĞLARINDAN DA BAL AKACAK

Valilikte gazetecilere konuşan Eroğlu “Aydın’a her gelişimizde heybemiz dolu olarak geliyoruz. Biz bugün hem 61 milyon TL tutarındaki 5 tesisin temelini atacağız hem de 10 tane müjdeyle geldik. Şuana kadar 105 müjde vermişiz bunlarla birlikte 115 müjde oluyor. DSİ Büyük Menderes Nehri’ne bir bariyer sistemi kuracak. Biz artık ormanı kırsal kalkınmanın lokomotifi olarak kullanıyoruz. Bu çerçevede Orman Teşkilatı orman çevresinde yaşayan bütün mahallelilere her türlü desteği veriyor. Arıcılık, fıstık çamı, zeytin, sığırcılık konusunda desteklerimiz var. Özellikle arıcılığı teşvik ediyoruz. Aydın dağlarından yağ ovalarından bal akan bir şehir olarak biliniyor. Artık dağlarından da bal akacak. Ormanlarımızı arıcılığa açtık. Arıcılık Türkiye’de çok gelişiyor.

Artık millet deniz turizminden usandı. Denize daha ziyade az para bırakan turistler geliyor. Ama doğa, yayla ve tabiat turizmi gibi alanlara daha çok para bırakanlar geliyor. Onun için biz Aydın’da Doğa Turizmi Master Planı hazırladık ve bunun eylem planını da hazırlıyoruz. Genel Müdürlerimiz Aydın’a gelerek konunun kamu ve özel sektörlerdeki tüm taraflarıyla müzakere ederek bu planı hazırlayacaklar. Böyle bir program başlattık, bunun müjdesini buradan veriyorum” dedi.

‘YAPAMIYORUZ’ DERSE BİZ YAPARIZ

Sarıçay ve Beşparmak Barajlarını hemen yapabileceklerini fakat Büyükşehir Belediyesinin yapmak istediğini söyleyen Bakan Eroğlu “Aydın iline hükümetimiz şuana kadar 13 milyar liralık yatırım yaptı. Bu 13 milyarlık yatırımın 4,4 milyarı Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapıldı. Eski Hükümetler tarafından unutulmuş olan Aydın’ı biz hatırladık. Aydın susuzdu. Yılda 73 milyon m3 su verdik.  Sahil ilçelerinden de talep var fakat onları Büyükşehir Belediyesi yapmak istedi.   Bizim projelerimiz hazır. Yapacaklar diye bekliyoruz. Hiç olmazsa parayı doğru dürüst bir yere harcarlar. Yapamazsa yine biz yaparız. Sarıçay ve Beşparmak barajına hemen başlayabiliriz. Büyükşehir Beelediyesi 3 yıldır yapacak.’ Yapamıyoruz’ derse biz yaparız.

İlimize yılda 72,6 milyon m3 içme suyu sağladık ve Aydın şehir merkezi ve 30 yerleşim yerinin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşıladık.382.470 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yılda 342 milyon TL zirai gelir artışı sağladık.9 baraj ve gölet inşa ettik, 62 derenin ıslahını tamamladık,56 milyon fidanı toprakla buluşturduk, 2 adet şehir ormanı ve 6 adet mesire yeri tesis ettik,Orman köylülerimiz için yeni gelir kapıları açtık, 20 adet kara ve deniz otomatik meteorolojik gözlem istasyonu kurduk” dedi.

REENJEKSİYON ZORUNLULUĞU GETİRECEĞİZ

Büyük Menderes Nehri’ndeki kirliliğin önlenmesi için önemli bir hamle başlattıklarını açıklayan Bakan Eroğlu, nehirdeki kirliliğin nispeten azaldığını ifade etti. Kirlilik göstergesi olan kimyasal oksijen parametresinde hızlı bir düşüş yaşandığını elindeki tabloyla gösteren Eroğlu, “Ama bunlar yeterli değil. İnşallah belediyeler ve sanayi tesisleri arıtma tesislerini tamamladığı ve bizim de nehrin tamamını ıslah ettiğimiz zaman Büyük Menderes Nehri’ndeki kirlilik tamamen giderilecektir. Biz kirlenmenin nedenlerini tek tek belirledik. Kirliliğin nedenlerinden birisi olan jeotermal tesislere reenjeksiyon zorunluluğu getireceğiz. Arkadaşlarım bu konuda hazırladıkları çalışmayı sundular. Biz bu çalışmayı tamamladıktan sonra bölgedeki valiler ve ilgili tüm kuruluşların temsilcileriyle bir araya geleceğiz. Yapılacak çalışmaları planlayıp, bunların denetimini gerçekleştireceğiz. İlgili diğer bakanlıklarla birlikte gerekli tüm tedbirleri alıyoruz ve denetimlere başlıyoruz” dedi.

BİZDE RANT YOK HİZMET VAR

Yassı Ada’da devam eden Demokrasi Adası çalışmaları sırasında ağaçların kesildiği yönündeki bir soruyu cevaplandıran Bakan Eroğlu, “Siz Aydın’da bir şehir ormanı katledildi, ona sesinizi çıkarmıyorsunuz; orada kesilen 3-5 tane ağaç. Ama orası Demokrasi Adası olacak. Bakın biz İstanbul’u dünyanın kongre merkezi geline getirmek istiyoruz. Orası bir kongre merkezi olacak, gerçekten de ihtiyaç var. İstanbul’a eskiden kimse gelmiyordu. Haliç’in kokusundan, susuzluktan kimse gelmiyordu ama şuan İstanbul; dünyada görülmesi arzulanan ilk 5 yer arasına girdi. Ben kestiklerini falan duymadım ama 1 ağaç keserlerse, 20 ağaç dikeriz. Bunun sözünü veriyorum. 18 milyon fidan dikerek, İstanbul’u yemyeşil yaptık. Bizde 1 ağaç kesmişsek, yerine 5 ağaç dikme mecburiyeti var. Eski ve yeni fotoğraflara bir bakın. Merak etmeyin, bizde rant falan yok. Rant olsaydı, zaten bunlar yapılamazdı. Bakın bunu net olarak söylüyorum, rant eski Türkiye’de vardı. Eski Türkiye’de faiz lobisini rantı vardı. Toplanan vergilerin yüzde 86’sı faiz olarak ödeniyordu. Yılda 60 milyar TL faiz lobisine gidiyordu. İhale lobisi ve ilaç lobisinin rantlarını kestik. Şimdi rant değil, hizmet var. Bizde rant yoktur” şeklinde konuştu.









Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472