banner480

“5 Aralık, cariyelikten birey olmaya adım atılan gündür”

Atatürk Düşünce Derneği Çine Şubesi Başkanı Ayşe Özkan Aşkar, Türk kadınının Seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin 79. yılı nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

 “5 Aralık, cariyelikten birey olmaya adım atılan gündür”
banner269
Bilindiği üzere Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın." sözleriyle de cefakar ve vefakar Türk Kadınını daima yüceltmiş ve bir takım devrimlerle de Türk Kadını’na eşsiz haklar sunulması için girişimlerde bulunarak en son 5 Aralık 1934 tarihinde milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmesini sağlamıştı.
 

5 Aralık 1934 Tarihi’nin, Türk Kadını için en anlamlı günlerden olduğuna değinerek, Türk Kadınının haremlerden kurtulup birey olma yolunda büyük bir adım attığı gün olarak niteleyen Başkan Aşkar, önemli açıklamalarda bulundu.

Türk Jokerbet Kadınının, 5 Aralık 1934 günü, genel seçimlere katılma ve milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştuğunu belirten Başkan Aşkar, Atatürk’ün kadınlarımıza bu hakkın verilmesinden sonraki sözlerine atfen konuşarak, “Bu karar, Türk Kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk Kadınını artık tarihlerde aramak lazım gelecektir.” dedi.

Başkan Aşkar sözlerinin sonuna doğru ise, “Günümüzde, bizleri cumhuriyet devrimlerinden uzaklaştırmak isteyenlere izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuşarak, “Bütün bu duygularla kadınlarımızı yürekten selamlar, saygılarımı sunarım.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Öte yandan İtalya'da kadınlar ancak 1948 yılında seçimlere girebilmişler, Japon kadınları ise seçim haklarını ancak 1950 yılında alabilmiştir. Medeni Kanun'ları aldığımız İsviçre'de ise, kadınlar haklarını 1971 yılına kadar alamazken, çağdaşlamada örnek aldığımız İsveç ve Danimarka gibi ülkelerde de durum farklı değilken, Türk kadınına 1935 yılında seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.(Murat TAN)

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2013, 17:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472