banner488

Sahte bal üreticileri bu kez yandı!

Balda tağşiş ve taklidin önüne geçmek amacıyla Türkiye'de üretilen tüm bal türleri, atomlarına ayrılarak nükleer analizleri çıkarılacak...

Sahte bal üreticileri bu kez yandı!
banner269
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin ortak yürüttüğü projeyle, Türkiye'de üretilen tüm bal türleri, atomlarına ayrılarak nükleer analizleri çıkarılacak.

''Türkiye'de Gıda İzlenebilirliğinde Kararlı İzotop Ölçümlerinin Uygulanması Projesi'' kapsamında, TAEK'in Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile yaptığı protokolle, 81 ilden alınan 300 bal örneği üzerinde çalışma başlatılacak.

Analizler sonucunda örneklerin atomlarına bakılacak ve bu ürünlerin orijinleri hakkında bilgi toplanacak, ayrıca tağşiş olup olmadığı da belirlenecek.

Esans mı gıda boyası mı şurup mu anlaşılacak

Projeyle özellikle bal üretiminde glikoz ve fruktoz şuruplarına birtakım esans ve gıda boyaları katılarak ya da arıya şeker şurubu takviyesi yapılarak üretilen ballardan gerçek balı ayırt ederek tüketicinin korunması hedefleniyor.

Böylece geleneksel Türk gıdaları için Betexper kararlı izotop oranlarını içeren bir veri bankası oluşturulacak. Gıdaların otantik orijinlerinin tespitinde, kararlı izotop oranlarından yararlanılacak.

Bu araştırma projesi ile Türkiye'deki gıdaların coğrafik karakterizasyonunda  nükleer analitik tekniklerin kullanımı sağlanacak. Geleneksel Türk gıdaları için stabil izotop oranlarını içeren bir veri bankası oluşturulacak.

Proje kapsamında ayrıca, bölgelerden ve illerden elde edilen 200 farklı pirinç ile  mercimek ve 150 farklı zeytinyağı örneğinde de çalışmalar yapılacak. Ürünlerin bölgesel farklılıklardan hareketle orijinleri hakkında veri bankası oluşturulacak.

Ürün İzleme Yöntemi standardı kapsamında özellikle ihracatta öneme sahip gıdaların tüketici istekleri doğrultusunda üretim bölgelerinin belirlenmesi ve sahteciliğin önlenmesi amaçlanıyor.

81 ilin bal haritası

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, balın tüm özelliklerinin nükleer analizlerle ortaya çıkarılacağını söyledi.

Projeyle aynı zamanda balların üretildiği bölgeye uygun niteliklerinin de çıkarılacağını dile getiren Yılmaz, ''Bu şekilde baktığımız zaman balların parmak izinin çıkarıldığı söylenebilir. Balların içerdiği polenler, kimyasal ve fiziksel özellikleri belirlenecek ve belli standartlar çıkarılacak. Projeyle aynı zamanda 81 ilin bal haritası da çıkarılacak'' dedi.
Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2013, 15:19

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472