banner488

Kalbinizin Ritmi Bozulmasın

Kalp atışları; üzüntü, mutluluk, korku ve ani gelişen bir olay karşısında, normalden çok daha hızlı, güçlü ve düzensiz olabilir.

Kalbinizin Ritmi Bozulmasın
banner269

Kalp atışları; üzüntü, mutluluk, korku ve ani gelişen bir olay karşısında, normalden çok daha hızlı, güçlü ve düzensiz olabilir. Sağlıklı kişilerin yaşamları boyunca karşılaştıkları bu durum daha sık görülüyor ve hayat kalitesini olumsuz etkiliyorsa, gerekli önlemler alınmalıdır. Çünkü masum sayılabilecek çarpıntılar, ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Cegerğun Polat, kalpte ritim bozukluğu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Ritim bozukluğunun nedeni araştırılmalı

Aritmi, kalp atışlarının düzensiz atması yani kalpteki ritim bozukluğudur. Kalp ritmindeki düzensizlikler sürekli ya da belirli aralıklarla hissedilebilir. Çarpıntı sorunu yaşayan kişilere aritmi tanısı konulabilmesi için öncelikle ayrıntılı bir kardiyoloji muayenesi yapılması gerekir. Hastanın şikayetleri değerlendirildikten sonra gerekli tetkikler yapılmalıdır. İlk aşama EKG yani elektrokardiyografidir. Kalbin, ultrasonografi olarak görüntülendiği EKO ile kalp kapaklarının yapısı incelenir. Sürekli çarpıntısı olmayan ara ara şikayetleri bulunan hastalarda ise 24 saatlik EKG kaydını alan HOLTER cihazları ile takip gereklidir. Bununla, günün herhangi bir saatinde olan ritim bozukluğu kaydedilerek tanı konulabilir. Ritim bozukluğuna yol açabilen bazı hastalıkların da varlığı dikkate alınarak hastaya gerekli kan tahlilleri de yapılır.

Bayılma gibi şikayetler de görülüyorsa…

Ritim bozukluğu birçok şekilde kendini gösterebilir. Çarpıntıların bazıları basit önlemler ile kontrol altına alınabilir. Örneğin ekstrasistol, hastaların tek atımlık olarak hissettiği çarpıntılardır. Bunun için stresten uzak durmak, çay ve kahve tüketimini azaltmak yeterli önlemlerdir. Ancak bayılma gibi şikayetler ile ortaya çıkabilen ve yaşamı tehdit edebilen aritmiler ise tedavi gerektirir. Hastanın durumu iyi değerlendirilerek hangi tedavinin uygulanacağına karar verilir. Ciddi aritmilerde ilaç tedavisi yanı sıra EPS (elektrofizyolojik) ve ablasyon tedavileri uygulanabilir. EPS işlemi, kasık bölgesindeki damardan girilerek göğsün içine yerleştirilen kablolar aracılığı ile kalbin elektriksel aktivitesi hakkında bilgi edinmek için yapılan girişimsel bir işlemdir. Tedavide bir diğer işlem Ablasyon’dur. EPS’nin ileri aşaması olan bu yöntem, radyofrekans (RF) dalgalarını kullanarak oluşan ısıyla kalp ritim bozukluğunun kaynaklandığı dokuları ortadan kaldırır. Kriyoablasyon da ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir işlemdir. Kalpte ritim bozukluğuna neden olan odakları dondurarak, bunların ortadan kaldırılması için uygulanmaktadır.

Ritim bozukluğuna yol açan faktörlere dikkat!

           Fazla miktarda kahve, kola veya çay tüketimi

           Kansızlık ve kalp problemleri

           Tiroit hastalıkları

           Zayıflama ilaçları ve depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar

           Kadınlarda menopoz öncesi dönem

           Vitamin eksikliği

           Çok efor gerektiren uzun süreli çalışmalar ve yoğunluk

           Düşük kan şekeri


Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2015, 08:48

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472