banner488

Onlar Kahraman Ama Unutulmuşlar

Yangın önlem alınarak engellenebilir ve zarar vermeden yok edilebilir. Yangınla mücadele çabaları 1500’lü yıllarda itfaiye mesleğini ortaya çıkartmıştır. Günümüzün en önemli kurumlarından biri haline gelmiştir. Bizde ise 1700’lü yıllarda, Osmanlı dönemindeki tulumbacılarla İtfaiyecilik başladı. 1924 yılında da belediyelere bağlanmıştır. Dünyanın En kutsal görevlerden biridir İtfaiyeci olmak, Amerika’da Avrupa’da en saygın meslektir İtfaiyecilik.

Bazen de medyada bir haberdir. (Hürriyet gazetesi) Şehit olan kahraman itfaiyeci Mustafa Arabacı, son nefesine kadar yangını söndürmek için mücadele etti. Kendini zorlukla dışarı attı ardından emekledi ve bir arkadaşının kucağına yığıldı. İşte ölüme giderken bile görev aşkıyla çalışan itfaiyecilerimiz.

İnsan, doğa ve hayvanlar için tehdit oluşturan yangınlar kentleşmeyle birlikte yeni bir boyut kazanmıştır. Bilgisizlik, ihmal ve diğer nedenlerle meydana gelen yangınlarda insanlar hayatını kaybederken, geri dönüşü mümkün olmayan maddi kayıplar yaşanmaktadır. Tarih, büyük yangınların kentleri nasıl yok ettiğini ve yaşanan can kayıplarının toplumu nasıl etkilediğini gösteren acı örneklerle doludur.

İtfaiyecileri başta yangın, trafik kazaları, su baskınları, göçük, intihara teşebbüs,  afet ya da insan kaynaklı afetlerde, terör, patlama sonucu oluşan acil durumlar, suda boğulmalar, metan gazı boğulmaları, hayvan kurtarma gibi yardım ihtiyacı olan her yerde büyük bir özveriyle hizmet vermektedir. Zor koşullarda çalışan itfaiye görevlileri günün her saatinde canını hiçe sayarak olaylara müdahale etmektedir.
Olaylara müdahale sırasında dünyada her yıl yüzlerce, ülkemizde ise onlarca itfaiyeci yaşamını yitirmektedir. Birçok itfaiyeci soluduğu zehirli dumanlardan dolayı akciğer ve cilt kanseri riski taşımaktadır. Kısacası; görevleri icabıyla en çok iş riski ve güçlüğüne itfaiye çalışanları maruz kalmaktadır. 2014 yılında büro memurlarının iş riski ve güçlüğü tazminatı 42 lira iken fiilen en çok iş riskine ve güçlüğüne maruz kalan itfaiye çalışanlarının iş riski ve güçlüğü tazminatının 17 TL olması hukuka uygun olmadığı gibi vicdanları da yaralayan bir uygulamadır.
Avrupa ülkelerinde nüfus yoğunluğuna göre ortalama her 1000 kişiye 1 itfaiyeci düşerken, Türkiye’de bu rakam 3500 kişiye 1 itfaiyeci şeklindedir. Avrupa ölçeğinde hizmet verilmesi ve görev alanlarının gerektirdiği konularda sorunsuz görev yapılabilmesi için Türkiye’nin 40 bin itfaiyeciye daha ihtiyacı bulunmaktadır. Hükümetin belediyelerin önündeki İtfaiye personeli istihdamının önünü açması ile  taşeron İtfaiyeci yerine kadrolu itfaiyeci istihdam edilmelidir.
1988 ile 2008 yılları arasında 9 bin üzerinde yangın meydana geldiği ve bu yangınlar sonucunda 3 bin 237 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmektedir. T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın tespitlerine göre 2013 yılı itibariyle ülkemizde son 5 yılda orman yangınları dışında yaklaşık 390 bin yangın çıkmış ve bu yangınlarda yaklaşık 1.729 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir, kurumun tespitlerine göre yaklaşık 996 milyon TL tutarında maddi zarar meydana geldiği belirtilmektedir.
Belediye kanununun 52’nci maddesinde yer alan itfaiye sözcüklerinin “afet ve acil durum önleme ve müdahale” sözcükleriyle değiştirilmesi belediye itfaiye çalışanlarının görev kapsamına daha uyumlu olacaktır. İtfaiye teşkilatlarının “Afet ve Acil Durum Önleme ve Müdahale” teşkilatı olarak adlandırılması kurum çalışanlarının görev alanlarının ortaya çıkmasına ve o alanda ihtisaslaşmasına yol açacaktır.
İtfaiye çalışanları İl Afet Müdürlüklerinde çalışan arama-kurtarma personellerinin bütün görevlerini kapsayan işleri yerine getirmektedir. İl Afet Müdürlüklerinde çalışan arama-kurtarma personellerinin Teknik Hizmetler Sınıfında yer almasına rağmen itfaiye çalışanlarının Genel İdari Hizmetler Sınıfında olması düzeltilmesi gereken bir durumdur.
İtfaiye çalışanlarının büro memurları gibi genel idari hizmetler sınıfında yer alması anayasamızın temel ilkelerinden olan “ölçülülük” ilkesine aykırı olduğu düşüncesindeyiz.
Aslında bu çok basit bir düzenleme ile sağlanabilir ilgili kanunlarda yer alan itfaiye” ibareleri “afet ve acil durum müdahale ve önleme” şeklinde değiştirilirse bu sorun çözümlenecektir.

 Ayrıca belediyelerde istihdam edilen itfaiyeci unvanlı kadroların sınıfı Teknik Hizmetler Sınıfı olarak değiştirilmiş olacaktır.

Hiç beklenilmedik bir anda yangın ve diğer risklere karşı hayatlarını hiçe sayarak topluma hizmet veren itfaiye çalışanlarına bunu çok görmeyiniz.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner472