banner488

Liderlik Başarı Ve Vefa

 Aydının önemli işadamlarından İsmail Hakkı Dokuzlunun birlikten kuvvet doğar kitabını biraz gecikmeli olarak kıymetli dostumun elinden aldım. Bir solukta okudum. Ülkemizde yaşamları ve hizmetleri ile ülkeye hizmet etmiş insanlardan çok azı birikimlerini aktarma gereği duyarlar. Yılların birikimi arşivi kısacası tarihi onunla yok olur gider. 1992 yılından 2013 yılına kadar ilimizin en büyük meslek kuruluşlarından  AYTO da Meclis Üyeliği ve 2009 ile 2013 yılları arasında da Başkanlığında bulunan Dokuzlunun bu örnek eseri gelecekte Aydın yerel tarihinin önemli kaynaklarından biri olacağına inanıyorum.

Sivil Toplum Örgütlerinde çok değerli çalışmalar yapan gönüllü arkadaşlarım için iyi bir örnek olacak çalışma olarak nitelendiriyorum. Böyle bir eser yaratmak için öncelikle geçmişle ilgili kaynak, arşiv belge ve bilgiye sahip olmak gerekir. Disiplin emek lazım. Bunlarda yetmez böyle bir eser için ciddi zaman harcamak gerekir. Maalesef birçoğumuz bunu başaramayız. Yaşadığımız anılar bir yana gerçek tarihide kendileriyle götürürler.

Yazar bu eserini yazmak için Aydın Ticaret odasının tarihinde yapılanlarla ilgili hiçbir belge bulamadığından dem vurmakta,  AYTO internet sitesinde kültürel ve ticari tarihine tanıklık edecek hiç bir habere ulaşamadığını, AYTO 2013 yılında kurulmuş gibi eski dönemlerinden, ne eski bir haber ne de eski yöneticilerinden en küçük bir iz bulamadığını şöyle betimlemiş "Güneş Balcıkla sıvanmaz". Vefasızlıktan dem vurmuş. Bizim toplum olarak pek de önemsemediğimiz "VEFA".

Aydın için bir ilk olan "Aydın ili Tanıtım Tırı", Aydın tarihi tarımı ve kültürü ile ilgili onlarca kitap, Aydın Pasaportu projesi, Aydın dört yol kavşağında kültürel anıt olarak da tescillenen on bir insanı yansıtan Aydın kültür ve tarımını betimleyen ulu önder Atatürk anıtına destekleri, Ayto kültür evi, Gümrük önü restorasyonun yapılması, yıllardır istenen ama başarılamayan Ayto’nun logosunda da yerini bulan Aydın İncirimize Coğrafi işaretinin alınması için 2011 yılında başlatılan çalışmanın 2014 yılında Avrupa Tescili alınarak taçlandırılması gibi bir çok güzel olayın önü ve arkasını irdeleyen güzel bir çalışma olmuş.

Bu kitabın önemli bir eksikliğini de vurgulamak isterim Ticaret odasının benim de şahit olduğum birçok STK, Dernek, Üniversiteli akademisyenlerin araştırmalarının desteklenmesi çalışmalarını da ilave ederek yeni bir çalışma yapmasını bekliyoruz.

Yaşanmış tecrübeler, hataların tekrarlanmaması, veya en basiti aynı şeyleri tekrar etmemek açısından geçmişi iyi bilmek gerekir. Kitabın önsözünde yazarında önemle vurguladığı kurtuluş savaşından yeni çıkmış sanayisi bulunmayan,  ticari hayatı ve ekonomisi olmayan genç Türkiye Cumhuriyetinin kalkınmasının en önemli anahtarlarından kooperatif birliklerinin ana felsefesi  "BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR" sözünü düstur edinmesi de gösteriyor ki yazar görev yaptığı dönemdeki başarılarını takım arkadaşları ile uyumlu ve bir ekip ruhuyla çalışmaya bağlamaktadır.

Sivil Toplum Örgütlerinde başarı bir takım çalışması gerektirse de Sivil Toplum Kuruluşlarının başarılı olmasında onu yöneten sürükleyen iyi bir liderin katkıları yadsınamaz. Etrafımızda bir çok STK’nın yeni bir liderle bir dönem çok başarılı çalışmalar yaptığını görürsünüz ardından o kurumun o kişinin ayrılmasıyla duraksadığını veya gerilediğine şahit olusunuz.

Bu gibi eserler, bu anlamda böyle başarılı hizmetlere imza atmış, lider olmuş kişilerin tecrübe ve birikimlerini aktarmak için önemli hazinelerdir.

Değişik kurumlarda görev alan dostlar Dokuzlu’nun yaptığı güzel bir örnek çalışmadır. Sizlerde bir gün emekli olduğunuzda veya görevden ayrıldığınızda ülkemize, şehrimize görev yaptığımız kurumumuza bir vefa borcu olarak yaşadıklarınızı, tecrübelerinizi tabii ki kişileştirmeden objektif olarak geleceğe aktarmalısınız. 

Kitabın gelirlerini de bir Sivil Toplum Kuruluşuna, Şehit Aileleri Derneğine bağışlamasını ayrıca dikkat çekmek istiyorum.

Aydın tarihine kültürüne, ekonomik yaşamına,  önemli  bir katkı olan bu kitabın geleceğimiz için iyi bir örnek olduğunu düşünüyor Sayın İsmail Hakkı Dokuzluyu tarihe not düşen bu eseri için kutluyorum.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner498

banner472