banner488

Alabanda Arkeolojik Kazı Çalışmaları Kaldığı Yerden Devam

Alabanda Arkeolojik Kazı Çalışmaları Kaldığı Yerden Devam
banner269
Erzurum Atatürk Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu'nun başkanlığında Alabanda Antik kentinde 2017 yılı kazı çalışmaları üç ayrı alanda başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2017 yılında yapılacak kazı çalışmalarında kullanılmak üzere toplam 105 bin lira bütçe ayrıldı, kazılar 25 kişiyle, geçen yıllara nazaran daha uzun ve verimli olarak yapılıyor. Doğanyurt Mahallesi sınırlarında bulunan Alabanda Antik Kenti’nde bu yıl üç ayrı alanda yapılan kazılar bir buçuk ay sürecek. Birinci ekip geçen yıl apsisli yapı olarak adlandırılan hamam yapıdan, ikinci ekip Agora’dan ve üçüncü ekipte Meclis Binası’ndan çalışmalara başladı. Meclis Binası ölçülerine bakıldığında Batı Anadolu’nun en büyük Meclis Binalarından biri olduğu ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Alabanda Kazıları için ayırdığı bütçe daha fazla olmasıyla birlikte çalışanlarında çoğalacağı ve daha hızlı kazı çalışmalarında sonuç alınacağı kaydedildi.

Alabanda Kazısı Türkiye’de 124 içinde

Bu sene Alabanda kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlık Kurulu Kararlı Kazı’ya dönüştü. Türkiye’de 124 tane Bakanlar Kurulu kazısından biride Alabanda Kazısı oldu. Kazılarda önceki yıllar Aydın Müzesi sorumluydu, bu yıldan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesi Alabanda Kazı çalışmalarında her şeyiyle sorumluluk aldı. Atatürk Üniversitesi adı altında yarı resmi iş yeri açıldı, resmi işlemler tamamlandı. Atatürk Üniversitesi Alabanda Kazılarında, insanlık tarihi açısından Alabanda’nın yeri neresi, insanlığa ne kattığını ve neler öğretileceğini, bir eserin başka bir eserle ilişkilendirip gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyor. Alabanda kenti ile ilgili öncelikle koruma amaçlı imar planı geliştirilmeye çalışılıyor. Antik Kentin ve çevresinin yaklaşık 4 yüz 75 hektarlık bir alanın dijital bir haritası oluşturuldu.

“Uzun Süreli ve Uzun Soluklu Bir İş”

Alabanda antik kenti ve kazı çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Alabanda Kültür Varlıklarını Koruma ve Değerlendirme Derneği Kurucu Başkan Kadir Yıldız, “Meclis çalışmaları olumlu gidiyor. Meclis binası yapılan kazılar sonucu geçmişte iyi dekore edildiğini, güzel bir meclis binası olduğunu göstermekte. Ölçüleri itibarı ile Batı Anadolu’nun en büyük Meclis Binalarından biri.  Agora’daki çalışmalarda ise tuğla ile örülmüş bir tonoz katın çöktüğü ve mozaik parçacıklarının olduğu görülüyor. Agora’yı dolanan su kanalı tespit edildi. Roma Hamamı olduğu düşünülen apsisli yapıda ise daha büyük bir yapı olduğu ortaya çıktı. Geçen sene 3 metre derinliğe kadar inilmişti, şimdi 6 metreye kadar ulaştırıldığında bir kanal sistemine rastlandı. Henüz binanın dışında çalışmalar devam ediyor. Binanın tamamı 2 bin 400 metrekarelik bir alanda yıkıntıları bulunuyor. Binanın tamamını gün yüzünü çıkarmak belki 10 yıl sürebilir. Alabanda’yı tamamen gün yüzüne çıkarmak sabır ve para gerektiriyor. Uzun süreli, uzun soluklu bir iş. Yapılan bu çalışmalarla Çine’nin turizme açılması ve ticaretine katkı sağlanması da hedeflemekteyiz. Kazı çalışmalarındaki ekibimize yardım ve destek veren kurum ve kişilere teşekkür ederim ” dedi.

Yerel Yönetimden, Kazı Evi’ne destek İstendi

Kazı evine ihtiyaç olduğunu söyleyen Yıldız, “Hocalarımız ve çalışma ekibi şu anda Doğanyurt Mahallesinde Araphisar’da bulunan bir eski tescilli kazı evinin bahçesinde konteynerlerde barınmak zorunda kalıyorlar. Alabanda ve Çine sıcağını konteynerlere çok sağlıklı olmayan bir ortamda çalışmak zorunda kalıyorlar. Belediye Başkanı Salih Dinçer ile Kazı Başkanı Ali Hocamızın bu konuda görüşmeleri oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi lojman binasının boş ve ihtiyaç fazlası olduğu için yıkım kararı olduğunu, binanın depreme dayanıklı ve yapısal bir sorunu olmadığını öğrenildi. Bu binayı Kazı Evi yapma çalışmaları için yazışmaların devam ediyor. Toprak Mahsulleri ofisinden, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na aktarılması konusunda desteklere ihtiyacımız var. Bina kazı evi olarak kazandırılırsa birçok ihtiyaç giderecektir. Yeni bir kazı evi çalışmaları için beton prefabrik olursa yaklaşık 350 bin lira gibi bir harcama yapılması gerekiyor, hem de yer sorunu ortaya doğuyor. Elimizdeki imkanları değerlendirmek gerekir” şeklinde ifade etti.

Alabanda Kazı çalışmaları iki yıldır Kazı Başkanı Arkeoloji Bölümü Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu ve ekibine verildi. 2017 yılında Alabanda Kazı ekibine katılanlar, Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Temür kazı başkan yardımcısı, kazı heyet üyeleri; Yrd. Doç. Dr. Zerrin Aydın Tavukçu, Kültür ve Turizm Bakanlık Temsilcisi Müjdat Gizligöl, Arşiv görevlileri Mesut Ceylan ve Sinem Coşkun, Öğretim görevlisi Kasım Eker,  Arkeologla Adem Atalay, Merve Çelik, Soner Albayrak ve Özkan Bilgin. Öğrenciler; Ayşe Avli, Musa Bayram, Murat Sarıgül, İlker Hayri Moradaoğlu, Cafer Can Özoğlu, Birgül Kazancı, Yunus Emre Dilaveroğlu, Yasin Osman Şimşek, Rabia Gören’den oluşuyor.










Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2017, 23:12

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472