banner488

Suya damlatılan boya eşarpla buluştu

“Suya Damlatılan Boyalar “Eşarp” ile buluştu. Ebru desenli eşarpların tasarımcısı Mübeyyen Pirci Aydın, yaptığı ebru desenli eşarpları dikkat çekiyor..

Suya damlatılan boya eşarpla buluştu
banner496

“Suya Damlatılan Boyalar “Eşarp” ile buluştu, ortaya “Ebru Eşarp” çıktı.

Son günlerde Pomalin ismiyle adını duyuran, birbirinden renkli ebru desenli eşarpların tasarımcısı Mübeyyen Pirci Aydın ile yaptığı Ebru Eşarpları anlattı.

“Hem Ebru sever, hem de anneyim”

Yıllar önce gördüğü ve çok beğendiği ebru desenli bir eşarp sayesinde Ebru Sanatına olan ilgisi başlamış Mübeyyen Hanım’ın. Öğrencilik yıllarında vakit bulamadığı Ebru Sanatı eğitimini mezuniyet sonrasına, hatta evlilik ve annelik sonrasına ertelemek zorunda kalmış.”Benim için bir tutkuydu Ebru öğrenmek” diyor Mübeyyen Hanım. Bu yüzden küçücük bebeğine rağmen çok zahmetli işlere kalkışmış büyük bir hevesle.

“Ev hanımlığından, Sudaki Renklerin Büyülü Dünyasına”

Tam zamanlı bir iş hayatına karşılık kızına olan düşkünlüğü ağır basan Mübeyyen Hanım bir yandan kızını büyütürken bir yandan da Ebru Sanatını öğrenmeye başlamış. Kursta aldığı eğitimi pekiştirmek amacıyla evinde de bir atölye ortamı oluşturmuş. Evinde kurduğu teknede çalışmalarını sürdürmeye başlayan Aydın, bir gün “denemekten ne çıkar” diyerek kumaş üzerine denemiş ebruları. Böylece Ebru Eşarp'ın öyküsü de başlamış...

“İlk başlarda çok zorlandı, pes etti”

“Kumaşa ebru uygulamak oldukça zordu. İlk başlarda yaptığım çalışmalar sonuçsuz kalınca iki ay kadar teknemi açamadım. Cesaretim kırıldı, harcadığım emek ve yaptığım masraf, en önemlisi de kaybettiğim zaman beni umutsuzluğa sürüklemişti ve vazgeçtim” diye anlatıyor başlarda yaşadığı zorlukları. O sıralarda bir yaşını yeni dolduran kızı da çalışmalarını epey güçleştirmiş.

“Yenilgiyi kabullenmedi, adeta ebru sanatını yeniden keşfetti”

Bu süreçte araştırmalarına devam etmiş yoğun biçimde. Yeni teknikler bulmaya çalışmış. Her tür kumaş, her marka kitre ve boyayı sabırla denemiş. En sonunda istediği sonuca ulaşmış. “İmkansız sadece biraz zaman aldı” diyor gülümseyerek... Birbirinden güzel ve her biri ince bir işçilik isteyen çok özel eşarplar ve şallar tekneden bir bir çıkmaya başlamış böylece...

“Kızı Çok Küçük Olduğu İçin Geceleri Çalışmak Zorundaydı”

O sıralarda kızı çok küçük olduğu için, gündüzleri fırsat bulamamış çalışmaya. Bir de kumaşı tekneye koymak için mutlaka birinin yardımı gerekince eşi girmiş devreye. “Geç saatlere kadar Ebru Eşarp denemeleri yapıyorduk” diyor. Tabi sonraları çözüm bulmuşlar gündüz de çalışabilmek için “sadece geceleri yapsaydık bu aşamaya gelemezdik” diye anlatıyor.

“Her Ebru Ürün kişiye özel bir tasarımdır”

Ebrunun en önemli özelliği, aynı desenin hatta renklerin asla tekrarının olmaması. Bu da yapılan her Ebru Eşarp’ı kişiye özel kılıyor. Heyecanı, hüznü, sevinci, mutluluğu yani o anda ne hissediyorsa İmajbet onu döküyor renklere Mübeyyen Hanım. “ Bazen yaptığım çalışmalar beni tatmin etmiyor ama bazen de ortaya çıkan çalışma hayallerimin ötesine geçebiliyor” diyor. Yaptığı işten çok keyif aldığı belli oluyor bunları anlatırken.

“Ebru Eşarplar Güzel Kokuludur”

Kumaşa yapılan ebrunun, kâğıda uygulanan ebrudan biraz farklı olduğunu öğreniyoruz. Kullanılan boyaları farklı olduğu için, kâğıt ebrusunun boyalarında kullanılan öd, kumaş boyalarında kullanılmıyor. Yani, ebru eşarplar kötü kokmuyor. Aksine geçtiği işlemler sonrasında sertleşen kumaş, yıkanıp yumuşatılırken, çok hoş kokularla bezeniyor.

“Yaptığı Çalışmalar Çok Beğenildi”

İlk çalışmalarına, ebru desenli şal yapımıyla başlamış Mübeyyen Hanım. Talep artınca Ebru Eşarplar üretmeye de başlamış, derken kravat da istenmiş. Hepsini yapmış ama en çok Ebru Eşarp talep etmiş takipçileri. “Ebru Eşarplar baş tacı” oldu diyor kendisi. Siteyi ziyaret eden kullanıcılar kendileri için hiç kimseyle pişti olmayacakları ürünler satın alabilir. Hatta sevdikleri için de eşsiz, desenleri tekrar edilemeyen ürünlerden hediye gönderebilir. Bunu için de hediye paketli gönderi hizmeti de sunuluyor.

Gelelim marka adına..

“Pomalin, Greyfurt demektir”

Yöresel bir isimden marka yapmışlar Ebru Eşarp için. Memleketlerinde greyfurta verilen isim markaları olmuş, markanın tüm haklarıda onlara ait.

“İnternet Üzerinden Satışlar Başladı”

www.ebruesarp.com site çok yeni, iki ay önce açılmış. Sitenin yapımı Mübeyyen Hanım’ın eşi Sinan Bey'e ait. Tam bir aile dayanışması yani. Güvenli alışveriş için ise her şey düşünülmüş sitede. Ayrıca “ pomalin” ve “pomalin ebru ürünler” hesaplarıyla, facebook ve twitter üzerinden de sitedeki yenilikleri iletiyorlar takipçilerine.

“Çekimler Açık Havada Yapılıyor”

Sitedeki eşarpların çekimlerini dış mekânda, manken üzerinde yapıyorlar. Bu da Eşarp renklerinin daha net görülmesine yardımcı oluyor. İz olmaması için, çekimlerde iğne vb. bir materyal kullanılmıyor.

“Sevdiğim İşi Yapıyorum”

 “Çok zor ve zahmetli bir iş, tüm ev kirleniyor ama sevdiğim işi yapmak çok keyifli, bu işi yapmak benim hayalimdi, hayallerimi gerçekleştirdim” diyor Mübeyyen Hanım büyük bir keyifle.

“Yeni Projelerim Var”

 Mübeyyen Hanım şimdilerde işini büyütme ve ev dışında bir atölye açma hayali kuruyor. Kendisi gibi ebru meraklılarına dair yeni projeleri var. “Ebru severlerin, kendi tasarımları olan ürünleri yapmalarına yardımcı olmak istiyorum” diye bitiriyor sözlerini.

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2012, 15:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472