banner480

Gürlen Çayı Göleti

Rahmetli Yılmaz Sağlık 25 Ocak 2001tarihli Haber Gazetesi’nde manşetten Çine merkez ve köylerin su sorununu kökten çözecek kıvılcım çakıldı: Hem de MADRAN’dan! Çine için gürül gürül proje duyurdu haberi.

1999-2004 Yılları arasında 5 yıl DSP’den İl Genel Meclisi yaptığım sıralarda özellikle ova köylerimizin içme suyu sıkıntısı çektiğini gördüm. Bir çok köy yüksek elektrik faturalarından dolayı maliyeti yüksek olan su faturalarını muhtarlar köylüden tahsil edemeyince soruna sorun eklenmeye başladı. O günkü TEDAŞ haklı olarak motopompların elektriğini kesiyordu ve köylerimiz susuz kalıyordu. Özellikle ovadan dağa su pompalayan köyler adeta çıkmaza girmişlerdi. Yağmur yağdığında sokaklardan sel gibi suların aktığı Camızağlı Köylülerinin çeşmelerinden bir damla su akmıyordu. Evciler, Yağcılar ve Kuruköy gibi Çine’ye çok yakın olan köylerde bile çok ciddi susuzluk yaşanıyordu. Diğer ova köylerinde de sorun aynı idi. Bu gün bile sorun hala devam etmektedir.

Çine ve mahallerinin kaliteli tatlı ve hiçbir taşıma maliyeti olamadan cazibeli şekilde akacak olan “GÜRLEN ÇAYI PROJESİ” ni ortaya attım ve o günkü DSİ Bölge Müdürü Olan Sırrı…. Konuyu aktardım Köy Hizmetleri İçme Suları Şube Müdürümüz bu projenin gövde yüksekliğinin kendilerini aştığını bunu ancak DSİ’nin yapabileceğini söylemişti. DSİ Bölge Müdürü’de, “Kadir Bey, biz Çine Barajını bitiremedik, bu proje ile şimdilik uğraşamayız” demişti.

Oysa Madran Dağı’nda İbrahimkavağı ve Topçam Mahalleleri sınırında akan Gürlen Çayı’nın yukarı kısımlarında çekilecek olan setle oluşturulacak olan gölette toplanan suyun çoğunluğu kar ve kaynak suyu olacaktır. Bu suları filtre edip Çine Çayı’nın her iki yanında mahallelere ve Çine’ye sağlıklı ve tatlı su verebiliriz. Bu gölet yüksekte olacağı için tamamen cazibe ile gelecek ve elektrik masrafı olmayacaktır.

Bu proje sadece sulama göleti olarak düşünülmemelidir. Özellikle içme suyu için düşünülmelidir ve bir an önce bitirilmelidir.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner472