banner480

İzmir'de 102 kişiyi taşıyan tekne battı: 39 ölü

İzmir'in Menderes İlçesi'ne bağlı Ahmetbeyli beldesinde, Avrupa'ya yasadışı yollardan çıkmak isteyen ve ilk belirlemelere göre içinde çoğu çocuk ve kadın 102 kaçağın bulunduğu balıkçı teknesi kayalıklara çarparak battı.

İzmir'de 102 kişiyi taşıyan tekne battı: 39 ölü
banner269

Teknenin güvertesinde bulunan ve yüzerek kıyıya ulaşan 51 kaçak, bölgeye sevk edilen ekipler tarafından kurtarılırken, 39 kişi öldü.

Kurtarılan kaçakların, teknenin alt bölmesinde kilitli alanda çok sayıda kişinin bulunduğunu söyledikleri öğrenilirken, olayla ilgili iki Türk organizatör gözaltına alındı. Menderes İlçesi Ahmetbeyli Beldesi ile Yoncaköy arasında bugün sabah saatlerinde, kıyıda tekne parçaları görenler durumu jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerine haber verdi.

Jandarmanın kıyıda, Sahil Güvenlik ekiplerinin de denizde yaptığı aramalar sonucunda 1'i kadın 2 çocuğun da aralarında bulunduğu 51 kişi kurtarıldı. Geriye kalanlardan 39 kişi öldü. Kurtarılan kişilerin Irak ve Suriye uyruklu oldukları tespit edildi. Kürtçe bilen askerler aracılığıyla kaçakların alınan ilk ifadelerinde, İzmir'in Basmane Semti'ndeki otellerde kaldıkları, burada insan tacirleriyle irtibat kurduktan sonra da İngiltere'ye gitmek deneme bonusu üzere anlaştıklarını söyledikleri bildirildi. Balıkçı teknesinin denize açıldıktan yaklaşık 50 metre sonra, kayalıklara çarpıp su alarak battığı saptandı. Bir kısmı yüzerek kıyıya çıkan kaçakların, teknenin güvertesinde bulundukları öğrenildi. Ancak yine kaçakların verdiği bilgiye göre, teknenin kilitli olan alt bölmesinde kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin olduğunun belirtilmesi üzerine Sahil Güvenlik dalgıçları, su altında arama ve kurtarma çalışması başlattı.

İKİ ORGANİZATÖR GÖZALTINDA

Betboo

Olayın hemen ardından harekete geçen jandarma ekipleri, organizatör oldukları belirlenen iki Türk'ü yakaladı. Gözaltına alınan zanlılardan birinin B.Y. (Burhan Yılmaz) olduğu belirtildi. Organizatörlerin tekneyi Aydın'ın Kuşadası İlçesi'ndeki balıkçılardan kiralayıp Ahmetbeyli'ye getirdikleri öğrenildi. Kaçakların bağlantı kurduğu diğer insan tacirlerinin kimlikleri ve kaldıkları otellerin belirlenmesi için soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

İzmir Emniyet Müdürü Bilkay'dan açıklama

İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, Menderes ilçesi açıklarında kaçakları taşıyan bir teknenin battığını bildirdi.

Bilkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçakları taşıyan bir teknenin battığını belirterek, ''Menderes ilçesi açıklarında kaçakları taşıyan bir tekne battı. Olayda yaşamını yitiren bir kişinin cesedinin çıkartıldı, 51 kaçak ise kurtarıldı'' dedi.

Ali Bilkay, bölgede deniz üstü ve batık teknede arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

İzmir Vali Vekili Totuk: Ölü sayısı 39'a çıktı

İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk, Menderes ilçesi açıklarında kaçakları taşıyan teknenin battığı kazada, 39 kişinin cesedinin çıkartıldığını, teknenin ambar bölümünde de halen 15 cesedin bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Totuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Menderes ilçesi Ahmetbeyli Mahallesi açıklarında kaçakları taşıyan bir teknenin batmasıyla ilgili bölgede arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Arama çalışmalarında 39 kişinin cesedine ulaşılarak çıkartıldığını belirten Totuk, ''Ölü sayısı 39'a çıktı. Teknenin ambar bölümünde de halen 15 cesedin bulunduğu tespit edildi. dalgıçlar tarafından gözle yapılan bu tespit doğrultusunda ölü sayısının 54 olduğunu tahmin ediyoruz'' dedi.

-Çoğunluğu Filistin uyruklu-

Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtoğlu da kaçakların 15 metre boyundaki tekneyle sabah saat 05.30'da denize açıldığının tespit edildiğini, teknedekilerin nereye gittiklerinin belli olmadığını dile getirdi.

Kaçaklardan çoğunluğunun Filistin uyruklu olduğunu belirten Kurtoğlu, Ortadoğu ülkelerinden olduğu anlaşılan diğer kaçakların da uyruklarının ve kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü ifade eti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472