banner488

ABD, Türk Hava Sahasına Girdi

Amerika'ya ait insansız hava aracı KKTC üzerinden Türk hava sahasına girdi.

ABD, Türk Hava Sahasına Girdi
banner269
Uçak krizinin ardından Suriye'ye yönelik angajman değişikliğine giderek, Türk hava sahasına yaklaşan Suriye hava unsurlarına karşı hakiki alarm veren ve bu kapsama İsrail'i de dahil eden Türkiye, ilk kez ABD'nin hava ihlaliyle karşılaştı. 22 Eylül'de, Amerika'ya ait bir İHA (insansız hava aracı), 10.45 - 10.47 saatleri arasında, KKTC kuzeydoğusunda hava sahası ihlali yaptı. KKTC'de gerçekleşen ihlal Dışişleri Bakanlığı'na bildirildi.

ABD ile terörle mücadelede istihbarat paylaşımı içerisinde olan Türkiye, bu ülkeye uçuş ve Betticket üs kullanım kolaylıkları sağlıyordu. Genelkurmay Başkanlığı tarafından 2 dakikalık bu ihlalin kayıtlara geçirilmesi ve Dışişleri Bakanlığı'na bildirilmesi güçlü müttefik olan ABD'ye karşı bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Türkiye, Yunanistan başta olmak üzere bazı ülkelerin bu tür ihlallerini kayıtlara geçiriyor, ancak ABD'ye karşı toleranslı davranıyordu. Ancak bu sefer Genelkurmay'ın Atina'ya karşı izlediği tutumun aynısı ABD'ye de uygulandı. İhlalin bir İHA tarafından ve KKTC üzerinde gerçekleşmesi de önem taşıyor. Çünkü, ilk defa Türk hava sahası bir İHA tarafından ihlal edildi. İstihbarat toplayan bir İHA'nın KKTC'de bulunması ise Rumların doğalgaz sondajı yaptığı bölge başta olmak üzere Suriye'de yaşanan iç karışıklığın ardından hareketlenen Akdeniz'in ABD tarafından yakın takibe alındığını gösteriyor.
Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2012, 09:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472